Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2015 20:51 - Най-изолираните места за живот по света
Автор: hadzapi Категория: Забавление   
Прочетен: 1905 Коментари: 0 Гласове:
1



08.03.2015 Има хора, които живеят на толкова отдалечени места, че през голяма част от годината са на практика изолирани от света. Те рядко виждат гости, не пътуват в чужбина, нямат електричество, за повечето от тях животът е оцеляване. Но за разлика от останалите, свикнали на всякакви глезотии на цивилизацията, същите тези хора не биха сменили изолираните си градчета дори и с палати на мултимилионери. Електронното издание profit.bg е събрало в един материал градове по света, до които достъпът по суша, въздух и вода е почти невъзможен.
image   Две улици с асфалт на 40 000 жители


Остров Сокотра, Йемен, разполага едва с 40 000 души население. Тук има само две асфалтирани улици, а градският транспорт си е чиста проба мечта от бъдещето. Островът се намира в Индийския океан. Тук има растения, които не се срещат никъде другаде в света, защото той е много изолиран и има своя флора. Често го описват като „извънземен” по тази причина. Живеещите на това райско място обаче не са чак толкова откъснати от света. Защото всеки ден има самолетни полети до и от него. Местното население изнася много своя продукция – тютюн, риба, фурми и др.
image   Запокитен в средата на нищото

В Австралия има доста пусти места, където рядко се срещат хора. Пример за последното е град Лаяману, в който живеят около 700 души. Единствените източници на електричество за домовете в този район са генераторите и соларните панели. Заселването тук е започнало преди години като правителствен проект за контролиране на пренаселените градове. Много хора са изселвани и принудени да живеят тук – по средата на нищото. Тези, които са останали да живеят в тази пустош, са създали дори собствен език, който се изучава от лингвистите.
image   Дом върху замръзнал глетчер


Градчето Ла Ринконада, Перу, се намира на 5180 метра надморска височина и се счита за най-високо разположеното населено място в света. Има население от 30 000 души. Домовете са построени върху вечно замръзнал глетчер. Няма канализация. До града се стига по заледен път с голям наклон, така че посещаващите го трябва да имат добри зимни гуми.
image   Да се прибираш с лодка или хеликоптер

В град Бахтия, Сибир, няма водоснабдяване, телефони, нито медицинска помощ. Достъпът до населеното място е само с лодка или хеликоптер. Населението е около 300 души. Те се прехранват с лов, с помощта на ловни кучета. Оцеляването е основната им задача. Не само че температурите са минусови, но и през зимата няма слънце. Когато то залезе, изгревът е чак през пролетта.
image   20 дни проливни дъждове на месец

Тристан да Куня в Южна Африка е населено място, в което има само 270 жители. Това е най-отдалеченият остров в света. Хората живеят в нещо като комуна, като делят работата и храната си. През 20 от дните в месеца вали. Има само един асфалтиран път и един магазин, в който поръчките се правят с месеци предварително. Електричеството се осигурява от генератор. Дотук се стига след 7-дневно пътуване с лодка от Кейптаун.


image   Пазители на Световния глобален резерв от семена


Знаете ли къде се намира Световният глобален резерв от семена на планетата? Не! Е, тогава идете в Лонгиърбайен, Норвегия. Тук живеят 2000 души. Въпросният Глобален резерв представлява подземно скривалище, в което се пазят семена от различни видове растения на земята, в случай на природна катастрофа. Градът се намира над Полярния кръг и тук има периоди от по няколко месеца, когато няма ден или когато няма нощ. През 40-те години това населено място е било напълно разрушено от германците, но след Втората световна война е възстановено.


60 човека разполагат с два телефона

В градчето Палмерстън, на островите Кук, живеят само 60 души. Това е най-изолираният от островите в архипелага. Плаването до него е толкова трудно, че има само един кораб и той прави курс към това изолирано място само два пъти в годината. Това са единствените два пъти, в които на населението се доставят провизии за всичките 365 дни. Има само два телефона, интернет се намира само 4 часа на ден, а електричеството ги огрява за по 2 часа.


http://www.monitor.bg/article?id=462948



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786085
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия