Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 19:55 - АЛКОХОЛЪТ Е ЗДРАВОСЛОВЕН!
Автор: novkoment Категория: Забавление   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2011 19:57


 






Алкохолът може да е здравословен?
 
  • image
Горещите и ароматни алкохолни напитки са подходящи и за възстановяване след инфекциони заболявания и са добри антиоксиданти

В умерени количества и то качественият алкохол е не само здравословен, но се ползва  в народната медицина и като лечебно средство. И тъй като наближава Коледа, ще си говорим за типичните за сезона и празника алкохолни и здравословни напитки.
Коледа е семеен празник, а казват, че алкохолът сплотявал хората. Ето защо по Коледа се пие повече алкохол и наздравиците са повече, така че е важно, когато купувате провизиите за празника, да не правите компромис с качеството, за да не ближете раните си след празника - гадене, повръщане, махмурлук. Качественият алкохол, но все пак в умерени количества, е изключително здравословен. А още по-добре е, ако алкохолът е домашно производство (типично българска традиция е варенето на ракия и вино). Тогава поне знаете какво наистина пиете.

Какво се пие по Коледа?

Греяно червено винo

В България виното е на особена почит, дотолкова, че много българи предпочитат сами да си го произвеждат. А Коледа без червено вино на трапезата е немислима. Ето една не особено сложна, но пък много вкусна рецепта: 1 л. червено вино, 250 гр. захар (може да се замени с мед), две нарязани на кубчета ябълки, 20 зърна черен пипер, 5 зърна карамфил, канела, резени лимон или лимонов сок. Всичко това се кипва и се пие горещо.
Френските учени са установили, че мъжете, които консумират умерено тази напитка намаляват с 30 на сто риска от смърт по каквито и да е причини в сравнение с алкохолиците и с въздържателите. Предполага се, че това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти в червеното вино, които разреждат кръвта и намаляват вредата от действието на свободните радикали - основни причинители на редица тежки хронични заболявания.

Греяна ракия

Освен вино, по Коледа в България се изпиват и промишлени количества ракия. Развеселяващият, сгряващият и лечебният ефект на българската напитка многократно се подобрява след затоплянето на ракията и прибавянето на малко захар и, по желание, други ароматни подправки.
Ракията е средство за пренасяне на полезните вещества от лекарствените растения в организма. С нейна помощ те се усвояват по-бързо. Ненапразно спиртът е основен компонент на всички лечебни настойки. Същото важи и за козметичната промишленост. Препаратите на спиртна основа от една страна подсушават кожата, а от друга - помагат на лекарствените вещества да проникнат по-дълбоко в порите. Понякога водката и ракията се използват като средство за нормализиране на температурата. И то не като се приемат вътрешно, а като се правят разтривки с тях.

Коледен пунш

Какво е Коледа без коледен пунш? Това, обаче, е нова алкохолна вкусотия за българина, позната му предимно от Германия, Австрия (и по-точно Виена, която по Коледа гъмжи от хора, които се разхождат с керамична чаша и горещ пунш в ръка), както и скандинавските държави. В България пунш се продава едва от тази година. Иначе е постижимо за всеки да си го забърка в домашни условия. Ето и още малко история, а също и рецепти за горещ пунш.

Грог и вино
лекуват настинка

Заради високото съдържание на витамин C в цитрусите и силните лекарствени свойства на билките - съставна част на гореизброените алкохолни напитки, грогът, греяното вино и пуншът предпазват от скорбут, подобрява имунитета, действат сгряващо и лекуват редица простудни заболявания. Горещите и ароматни алкохолни напитки са подходящи и за възстановяване след инфекциони заболявания, добри антиоксиданти са и забавят стареенето (особено виното), а също има и съдоразширяващ ефект, подобряват кръвообръщението. Според холандски проучвания пък консумацията на алкохолни напитки намалява риска от диабет.
Ползите от алкохола не трябва да бъдат повод за тези, които по принцип не употребяват алкохол, да започнат да пият с цел да подобрят здравословното си състояние.

В. "Атака"



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novkoment
Категория: Политика
Прочетен: 165414
Постинги: 61
Коментари: 39
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930