Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2013 19:37 - Да отседнеш в хотел... върху дърво
Автор: hadzapi Категория: Туризъм   
Прочетен: 2457 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Хотел на дърво
Фотограф: La Cabane en l’Air

Къщичка върху дърво е една от мечтите на почти всяко дете. Предприемчиви хора на различни места по света са намерили начин да реализират тази мечта макар и за пораснали деца. Все по-популярни стават почивките в къщичка (която понякога може да бъде доста луксозна) върху дърво.

Наскоро край полския град Люблин беше открит хотелски комплекс, който се състои само от къщички на дървета. Всяка от тях си има собствено стълбище, а гостите в нея се разполагат на площ от 20 кв.м.

В тях има локално отопление и други удобства, но липсват телевизия и радио - за да може посетителите да се насладят максимално на спокойствието в гората. Защото комплексът се намира в гъста гора, а от терасите се разкрива прекрасна зелена гледка.



Амбициозните собственици смятат през следващите месеци да изградят специални платформи на дърветата, върху които срещу по-ниска такса, посетителите ще могат да разпъват свои палатки. В плановете им влиза и изграждане на подземен хотел.

Гората край Люблин не е единственото място, където човек може да сбъдне детската си мечта да поживее в къщичка на дърво. В Европа има няколко подобни комплекса, като хотели на дърво има и на много по-екзотични кътчета по света. Къщичките в различните комплекси пък са изградени с много въображение и повечето от тях имат запомнящ се облик.

Край Харадс в северната част на Швеция например почти невидими за окото са необичайните огледални къщи на дърво. Някои от тях са във формата на куб, а други - нещо средно между летяща чиния и птиче гнездо. Те предлагат всякакви удобства, а в същото време тишината на гората. Достъпът до хотела е чрез въжена стълба или дървен мост.

image

Истинско усамотение край река Луле в Северна Швеция
Фотограф: Detlef Schobert


Дизайнерите са се погрижили птиците да не се блъскат в огледалните конструкции, като са вградили инфрачервени стикери. През зимата гостите на хотела могат да се разнообразяват с каране на шейни с впряг от кучета, а през лятото - с ловене на риба.

Във Франция веригата La Cabane en l"Air пък има повече от 250 къщи на дървета, разположени в над 30 различни области в страната - "за онези, запазили детето в себе си". Основната идея е да се покаже уважение към природата и към дърветата, които често стават жертва на урбанизацията.

Стремежът на създателите им е да се създадат възможности за съвместно съжителство на човека и природата. Къщичките са на височина 5, 10 или 22 метра над земята, така че туристите могат да избират на каква височина да се подслонят.

image

Колибка във въздуха
Фотограф: La Cabane en l’Air


По света предложенията за къщи на дървета също не са малко, като много от тях са сред тропически гори и потънали в необичаен лукс за "горска къща". Един от най-известните дървесни курорти е Ariau Amazon Towers, разположен на брега на река Рио Негро. Комплексът е изграден напълно от дърво и издигнат високо в джунглата, а 268-те стаи са свързани с въздушен мост, дълъг близо пет мили. Идеята е да се пресъздаде за гостите атмосферата на жилището на Тарзан.

И докато Tranquil Resort например е разположен в огромно имение с плантации с кафе и подправки в щат Керала, в близост до югозападното крайбрежие на Индия, стъкло, камък и дърво се съчетават в Tsala Treetop Lodge в Южна Африка, за да създадат комплекс от десет луксозни вили в сърцето на гъста вековна гора.

image

Фотограф: Tranquil Resort


http://www.dnevnik.bg/na_put/2013/11/06/2175855_da_otsednesh_v_hotel_vurhu_durvo/




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785821
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия