Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 17:06 - В ждрелото на Ябланица
Автор: hadzapi Категория: Туризъм   
Прочетен: 3058 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 22.07.2011 17:27


image

image

image

image

Село Трънска Банкя се намира в дупка – през лятото тук е прохладно и свежо, но през зимата слънцето се скрива още в четири часа и снегът се задържа с месеци по сенчестите места. Пътят плавно се спуска в дъното на дълбока долина и предизвиква писъци у по-страхливите и повръщане при децата. Долу в ниското се открояват няколко къщи. Но няколко къщи наистина – пет улички, които се обхождат за десет минути. Макар че човек може да остане тук с часове.

Една от бабите, с които се засичаме по пътя, хвали местния климат – никой не се разболявал, децата не настивали, въздухът е свеж. Всичко това е вярно, с изключение на факта, че деца тук има само през лятото. През останалото време местното население се стопява до десетина души. А и бабата се оказва от София, по-точно от Надежда.

Хора може и да няма, но пък има хубави гледки, каньон и минерална вода. Даже нещо повече - обясняват ни, че тук е открит първият минерален басейн още преди стотина години. Което може и да е така, но след малко повече разпитване, историята се оказва по-завъртяна.

Първо минералната вода е открита през 1906 г. – местните хора видяли, че на едно място се вдига пара от земята и след доста чудене какво кара земята да бълва дим и дали това не е предзнаменование на нещо по-страшно, решили въпроса кардинално – взели кирка и разкопали мястото. А отдолу се показали стари тръби на римски водопровод, който хващал минералната вода и я отвеждал в стар басейн...

Ето защо онова твърдение – нашият басейн е първият в България - е малко условно. Защото се оказва, че топлатат вода е била открита много отдавна. Тя е слабо минерализирана, почти хладка и децата отказват да повярват, че е минерална.

А от нашата осведомителна агенция – местните баби, научаваме, че тази вода лекувала очни болести и редовно можело да се види как колите спират до чешмата, хората слизат и започват усърдно да мият лицата си. "Наистина помага", твърдят жените.

Някога до това място се е стигало трудно – човек е трябвало да обяснява какво ще търси из тия пущинаци, за да му издадат открит лист. Река Ябланица всъщност служи за гранична бразда: оттатък е сръбско, отсам – българско. Преди време хората идвали да гледат следната забележителност в селото: границата преминавала през последната къща. Буквално. Едната стая е тук, другата - в Сърбия. Къщата от години е запустяла, почти рухнала и драма отдавна няма.

Сега заварваме рибари да клечат ту от тази страна на реката, ту от другата, та до последно не стана ясно какви са. А някак не върви да ги разпитваме, защото тук хората непрекъснато са били разпитвани – откъде си, къде отиваш, защо...

Все пак питаме къде започва пътят за Зелени вир. Силно казано път – по-скоро става въпрос за пътека.

"Ей там" - посочва ни баира с ръка един дядо и веднага счита разговора за приключен. А темата за Зелени вир му е абсолютно безинтересна. "Камънак!" - казва и вдига рамене.

Каньонът на река Ябланица е почти неизвестен. Някак все е оставал в сянката на ждрелото на река Ерма. Истината е, че за няколко часа стабилно ходене двете места могат да бъдат обиколени и тогава сравненията кое е по-хубаво стават безсмислени.

Скалният пролом, който водите на река Ябланица са издълбали, е дълъг не повече от два километра, но това разстояние може да се мине за часове. Особено ако човек се спира и наднича зад всеки камък, ако снима водопадите и вировете, скалните прагове, ерозионните улеи и котли. Това са места, които иначе са недостъпни – скалите тук се доближават една до друга, а долу водата е издълбала причудливи форми в камъка.

Преди няколко години тук са направени дървени мостчета над водопадите и сега човек може да се разходи с ръце в джобовете – без да има нужда нито от въже, нито от седалка или каквато и да е друга алпийска екипировка.

В началото на каньона е въпросният "Зелени вир" – тук има малък водопад, реката излиза от теснината и се разлива широко в спокойно зелено езеро. Над пътеките е заслонът Меча дупка – малка пещера, с една-единствена зала, с широк вход, пред който има остатъци от огнище.

Привечер Зелени вир изглежда красиво и страшно място – с белите скали, надвиснали над зелената вода, с изпопадалите букови листа, които плуват като лодки в езерото. За съжаление дори през лятото тук няма много деца, които да скачат във водите на вира. Но пък бабите тук все още са оптимисти – по техни сметки през следващите години щяло да стане модерно трънчани да си градят вили тук. И заедно се смеем на идеята, че засега – трънчани, пък догодина – и останалите.


http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/07/22/1126260_v_jdreloto_na_iablanica/



Гласувай:
2



1. hadzapi - Страхотно място
22.07.2011 17:09
за посещение. Не го знаехме. Прекрасно съчетание за отново посещение и на ждрелото на Ерма, и Трънският манастир и пещерата на Св. Петка в Трън. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777274
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия