Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 21:53 - Още 25 забележителности попаднаха в списъка на световното наследство
Автор: hadzapi Категория: Туризъм   
Прочетен: 2405 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.07.2011 16:40


image

Розовите фламинго отглеждат малките си край езерата на Кения.
Фотограф: National Museums of Kenya

[UNESCO]

Списъкът на ЮНЕСКО на обектите от световното природно и културно наследство е допълнен с още 25.

Най-близкият до България е джамията "Селимие"  и комплексът към нея в Одрин.

След като световната организация извади от списъка един обект, днес в листата присъстват 936 забележителности - 183 природни, 725 - културни и 28 смесени.


Фабриката "Фаргус" в Германия


image

Фотограф: GreCon

[UNESCO]


Най-модерното съоръжение, обявено за принадлежност към световната култура, е фабриката "Фаргус" в град Алфелд, в германската област Долна Саксония. Оценява се, че проектираната в началото на 20 век промишлена сграда, в която са произвеждани табани за обувки, има принос за развитието на промишления дизайн. Широките стъклени панели и функционалната естетика на фабриката е поставила началото на новата архитектурна школа "Баухаус", разпространена по-късно не само в Европа, но и в Северна Америка.
 
Германия е единствената държава, която влиза  с три свои обекта в последното допълнение на списъка, но двата други са в "съучастие" с други страни - става дума за реликтови букови гори, които има и в Карпатите на територията на Словакия и Украйна, както и праисторическите селища в Алпите, намерени във всички държави, които си поделят планината. 

Природните забележителности на планетата, които световната организация ще опазва за бъдещите поколения, са австралийския бряг Нингалу, островите Огасавара в Япония и езерата във Великата долина Рифт на Кения.  


Австралийският бряг Нингалу

image

Нингалу - сложна система от карстови пещери, водни тунели и рифове.
Фотограф: Tourism WA

[UNESCO]



Отдалеченото и слабо населено западно крайбрежие на Австралия включва 604 хил. хектара крайбрежни зони и акватории с най-дългия в света крайбрежен риф. Карстовата система, която започва на сушата с мрежа от пещери, преминава в многобройни водни тунели и протоци.


Долината Рифт в Кения


image

Бял носорог в Кения
Фотограф: National Museums of Kenya

[UNESCO]



Богория, Накуру и Елементаита са три плитководни езера на долината Рифт в Кения. Освен розовите облаци фламинго (на снимката най-горе) тук могат да се наблюдават голям пеликан и други 11 вида птици, застрашени от изчезване извън резервата. Големи популации черен носорог, жираф на Ротшилд, антилопа от вида голям куду, лъвове и леопарди допълват картината.


Архипелагът Огасавара в Япония

image

Южните японски острови Огасавара също са едно от малкото места в света, където редки животни и растения оцеляват.
Фотограф: Iakahiro Okano

[UNESCO]



Групата от около 30 острова  Огасавара се намира на около 1000 км южно от основния японски архипелаг и е местообитание на много редки растителни и животински видове, между които летяща лисица и няколко изчезващи вида прилепи.


Делтата на Салум в Сенегал

image

Една от особеностите на района е натрупването на раковини в резултат от човешката дейност през хилядолетията.
Фотограф: Sebastien Moriset

[UNESCO]



Природни богатства и значими артефакти пази делтата на река Салум в Сенегал. Тук се намират следи от човешка дейност от преди 2 хил. години, а в разклоненията на ръкавите на реката могат да бъдат видяни и мангрова гора, и атлантическа суха растителност.

Една от особеностите на района е натрупването на раковини в резултат от човешката дейност през хилядолетията. Някои от 218-те хълма в околността, дължината на които е по неколкостотин метра,  са образувани именно от мидените черупки. 


Eзерото Ханджоу, Китай

image

Езерото Ханджоу е място за съзерцание, размисъл и творчество
Фотограф: Zhu Zhouping

[UNESCO]



Да, това не е дивата природа, а обмислената, планирана и съзерцателна красота на китайската градина.  Eзерото Ханджоу и неговите околности в Западен Китай още от 9 век е вдъхновявало известни поети, учени и художници. От парковото пространство, допълвано с многобройни храмове, пагоди, водоскоци, мостчета  в продължение на векове са се учили градинари не само от другите части на Китай, но и от Япония и Корея. 


Персийските градини на Иран

image

Персийските градини са проектирани така, че да бъдат въплъщение на Рая.
Фотограф: M. Ghadiri&Archive

[UNESCO]



Деветте Персийски градини символизират деветте провинции на Иран като всяка следва различна традиция. Общото е в подхода - всяка е въплъщение на Рая, а това означава, че съчетава четирите зороастрийски елемента: вода, небе, земя, растителност. И това се е прилагало още във времената на Кир Велики, управлявал Персия през 6 в. пр. н. е.  Тази "мода" по-късно е заимствана в парковете на Индия и Испания.


Джамията "Селимие" в Одрин

image

Джамията в Одрин си съперничи по хубост с прочутата истанбулска Синя джамия.
Фотограф: Omer Sak

[UNESCO]



Квадратната по проект джамия с единствения си купол и четири минарета е дело на прочутия архитект от 16 в. Мимар Синан. Съоръжението е смятано за най хармоничното от османско "кюлие" - комплекс от болница, училище, библиотека, вани, медресе и покрит пазар, управлявани като едно цяло.


Комплексът Хираизуми в Япония

image

Фотограф: Kawashima Printing Company

[UNESCO]



Чистата земя Хираизуми е комплекс от градини и административни постройки, функционирали през 11-12 в., когато районът е бил административен център на Северна Япония и съперничил на южния Киото. Духовна основа за жителите е бил будизмът на Чистата Земя - вярване, разпространено в Япония още през 8 век. Чистата земя е мястото, където духът на хората в реалния живот намира спокойствие и отлита там след смъртта.


http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/07/01/1115254_oshte_25_zabelejitelnosti_popadnaha_v_spisuka_na/

======================================================

Знаете ли, че архитектът на Джамията "Селимие" в Одрин - Мимар Синан е българин от Смолянските села с бащино име Лалю Тотев.Той е бил връстник на Леонардо да Винчи и Микел Анджело. На 7 годишна възраст е бил взет за ЕНИЧАР, обучаван като такъв в Одрин и обикалял с войските из целия Близък Изток, но воената служба никак не била по вкуса му. За да се освободи от нея използвал цитат от Корана, в който се казва, че правоверният може да служи по два начина на Аллах - първият е като воин, който със силата на ятагана завладява нови земи за Аллах, и вторият е - като завладява нови души за правата вяра чрез строеж на джамии или духовни училища. През своя дълъг 99 годишен живот, Мимар Синан е построил 301 сгради, конаци, мостове, медресета, ханове и пр. из цялата Османска империя. За най-голям шедьовър обаче, се счита джамията Селемие в Одрин. Тя била изградена с 1000 прозореца, но поръчителя на строежа - Султан Синан казал, че такава хубост не може да се именува с такава проста дума като "хиляда" на турски, поради което Мимар Синан зазидал един прозорец и така тя станала с 999 прозореца, дума, която на турски звучала много по-респектиращо. Това го разказват някои от "по-отворените" турски екскурзоводи на българските групи из джамията! Негов строеж е първата в света сграда на психиатрична болница (в Одрин), в която болните са се лекували с тиха музика, танци и каскади от течаща вода и фонтани. От това време е турската поговорка, че има три звука, които успокояват мъжете. Това са звън на парА, смях на женА и ромон на водА!

По време на обсадата на Одрин и превземането на крепостта от българите, командващият генерал е заповядал: Оръдията ДА НЕ СЕ ЦЕЛЯТ в джамията и минаретата й, защото това е световен шедьовър, който трябва да се съхрани за поколенията. Днешните турци признават този ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ с благодарност!

Дедо Либен - от форума на в-к "Дневник"




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777583
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия