Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 18:02 - По Дунава
Автор: hadzapi Категория: Туризъм   
Прочетен: 3703 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 09.07.2011 17:02


image

Гергина Даскалова с едно извадено от водата саблеклюнче

Фотограф: Милен Енчев

image
 

   
Колонии големи корморани и чапли на един от дунавските острови източно от Тутракан - в днешно време тези птичи семейства по реката са далеч по-богати, отколкото преди 20 години. Една от главните причини за това е възстановяването на влажните зони в тази част на реката. По проект, финансиран от Световната банка, в продължение на няколко години старите диги, пресушили почти изцяло естествените заливни блата в българската част, са били снабдени с шлюзове и водата отново е потекла в тях, с все рибата и многобройните видове птици.

Фотограф: Милен Енчев

    image
Пясъчна коса, където гнездят рибарки, саблеклюни, речни дъждосвирци. С пристигането ни родителите се вдигнаха във въздуха уплашени.

    image
Целта на посещението на косата, която тази година е тук, а догодина може би не, е да се преброят двойките и да се поставят пръстени на няколко от малките, които щъкат из пясъка като топчици или се крият под някое листо на сянка.

    image
Пилета на речните рибарки.


    image

    image
Колониите обаче не бива да се безпокоят дълго, защото малките, оставени без надзор, и подплашени могат да влязат във водата. Те могат да плуват от пилета, но сомовете и щуките, които обичат да ги хапват, плуват по-бързо.



Вода, брегове във всевъзможни нюанси на зеленото, чайки и корморани - след три дни по реката пейзажът вече ти е почти еднакъв. Тазгодишното преброяване на птиците по Дунав, организирано от българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) тръгна от резервата Сребърна в посока Видин - по островите, "импровизираните" пясъчни коси в течението и в блатата покрай бреговете на реката.

Тук-там бреговете се променят - реката става широка, запълвайки половината хоризонт, или пък се появяват се живописни бели скали, при Никопол.

Всъщност, всички наглед еднакви острови, покрай които минаваме, са уникални места. На всеки от тях има различна комбинация от видове, а по някои острови гнезди и местният връх на хранителната верига - морският орел, най-едрият в България. Този рядък хубавец за щастие веднъж ни показа бялата си опашка. Една двойка орли живее на беленската и една - на никополската островна група. Точните места са известни на орнитолозите, които съвсем наскоро са опръстенили двете малки орлета на едната двойка, но не е желателно да са всеизвестни заради колекционерите на яйца и гълъбарите, които "опазват" екземплярите си, тровейки грабливите птици.

Тази година определено е суха - Дунавът не може да напои блатата около реката и птиците нямат къде да гнездят. Затова в реката попадаме на редки находки, на които по това време не им е точно там мястото - семейство от пет черноврати гмурци, неми лебеди, стридояди. Това поддържа и интереса на орнитолозите. Недалеч от Белене на един български остров попаднахме и на двойка турилици - много рядък вид дъждосвирец, който се слива с цвета на пясъка.

На една от последните пясъчни коси, покрай които минахме, екипът постави пръстени на няколко малки рибарки и саблеклюнчета. Тези пилета са "гнездобегълци", обяснява Гергина Даскалова от орнитологичното дружество. Те щъкат около гнездото и се научават да плуват, преди да литнат. При появата ни на косата едно саблеклюно бегълче се втурна във водата и се наложи да цамбурнем, за да го уловим. Малките пилета с движението си по повърхността привличат сомове и щуки, които охотно ги хапват.

Нагоре по реката пясъчните коси осезаемо намаляха. Сега броим главно "островитяни" и колонии на брегови лястовици, които се заселват в прясно рухналите в реката брегове и ги правят на решето. Поради това тези лястовички са индикатор за бреговата ерозия.


http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/06/24/1112014_dunav_-_vuv_vsevuzmojni_njuansi_na_zelenoto/










Гласувай:
6



1. valdesaar - много готино!
25.06.2011 09:17
много готино!
цитирай
2. hadzapi - Да.
25.06.2011 10:19
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786731
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия