Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 21:35 - Великите изобретения на Леонардо Да Винчи
Автор: lybomir Категория: Технологии   
Прочетен: 4270 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 21.09.2014 05:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Сред най-добрите идеи на Леонардо Да Винчи, който освен гениален художник е бил и талантлив изобретател, е огледалният начин на писане.

Според някои това се е дължало на желанието на Леонардо да не размазва мастилото, тъй като е бил левичар. Много хора обаче са използвали огледалното писане за шифроване на съобщения.

Всички трудове на художника са написани наобратно.

Увлечението на Да Винчи по водата и морето го вдъхновило да създаде специално облекло за подводни изследвания.

Хидрокостюмът му бил направен от кожа и свързан със специална тръба за дишане и звънче, което плувало на повърхността.

Към костюма имало вградена кожена торбичка, за да може водолазът да я използва за тоалетна, без да замърсява водата, в която се намира.

Да Винчи бил поклонник на динамичния начин на живот, това се отразявало и на почивката, и на придвижването му. Затова той мислел, че изобретения от него въртящ се мост е перфектен за военни действия. Направен от леки, но здрави материали, които били съединени помежду си в подвижна система, той позволявал на армията да го спусне през пропаст за преминаване.

Сред изобретенията му са крилат планер, който бил без покрив, само със седалка за пилота и табло за управление на машината. Тройна цев за пушка е изобретение, което е в разрез с пацифистичния му подход, но все пак изобретателят в него е взел връх над мирния гражданин.

Той е създал и първия хеликоптер, макар конструкцията му да е такава, че той никога не би могъл дори да се отлепи от земята. Но въртящата се перка хрумнала първо на Да Винчи.

Да Винчи живял в Милано по време на чумата, но това не му пречело да строи модели на идеалния град. Той включвал конюшни с вентилационни отвори и други екстри.

Първият автомобил е създаден от Леонардо. Той бил дървен и се движел в резултат на взаимодействие на зъбни колела. Великият учен се опитвал да изчисли възрастта на различни вкаменелости.

Според него подобни останки не били от Великия потоп, а планините някога са били бряг и постепенно са се изместили нагоре.

Едно от най-известните изобретения на Да Винчи е витрувианският човек. Той е модел на съвършената човешка форма по пропорции, предложени от древноримския архитект Витрувий.

image

Военни изобретения на Да Винчи 
Източник: vladandrei.blog.bg

image 

Талантливия човек е талантлив във всичко. Без преувеличение тази поговорка може да се отнесе към Великия Леонардо. И сега неговите изобретения продължават да възбуждат умовете на нашите съвременници...
1. АВТОМАТИЧНО ОРЪДИЕ
На рисунката отдолу е изобразено още едно автоматично оръдие с нясколко оръжейни стойки и подемници, изобретено от Леонардо. 

image 

2. АВТОМАТИЧНА ЗАПАЛИТЕЛНА СИСТЕМА С ФИТИЛ 
На тази рисунка на Леонардо е изобразено устройство за отваряне на съдината с барут и едновременно неговото запалване. Спуснатият фитил се запалва "в устата на змията", петлето се дърпа назад, огъня обхваща барута във вече отворения контейнер. 

image 

3. БРОHИРАH ФУРГОH (ТАНК) 
Идеята за покрития вагон-платформа, атакуващ вражеските редици начело на настъпващите войски, е възникнала в средните векове и е била с ентусиазъм подхваната в XIV- то столетие. Леонардо да Винчи е разработил тежък фургон във формата на костенурка, въоръжен от всички страни с оръдия и обкован с броня. Проблемът с преместването на тази платформа са се надявали да решат с помощта на съдове с платна, но вместо това Леонардо е предложил да поставят вътре във вагона 8 души, които да го приведат в движение, използвайки кутия със зъбен механизъм, свързана с колелата. Той даже е мислил за замяната на хората с коне, но мисълта за това, че животните могат да се паникьосат, когато се намират в такова тясно и шумно пространство, го е разубедила. Леонардо споменава и друг вид платформа въоръжена с коси.

image 
image 

4. ВАРИАHТИ НА СКОРОСТРЕЛHИ ОРЪДИЯ 
Голямо внимание Леонардо е отделял на проектирането на автоматическо огнестрелно оръжие. За повишаване на мощността и скоростта на огъня той разположил като ветрило множество дула. 

image 
image 

5. ГИГАHТСКИЙ АРБАЛЕТ 
Размерите на изобразеният на рисунката отдолу арбалет е доста по- голям от обикновения ръчен арбалет. Това по своя род оръдие, е било предназначено да осигури голяма бойна сила. ОТ описанията на Леонардо е видно, че отворени раменете на арбалета, т.е. дължината му до мястото на прикрепване на тетивата е била 42 дължини на дръжката, а в разтворено разстояние – 42 дължини на раменете (грубо 24 метра). Той е трябвало да бъде поставен върху “каручка” с ширина 2 и дължина 40 дължини на дръжката. Колелата на каручката са били под ъгъл, за да им се предаде устойчивост при стрелбата. стрелата за този арбалет се е изготвяла от плоски части с цел да се увеличи нейната здравина и гъвкавост. Тетивата се е опъвала с помощта на специален механизъм показан в десния долен ъгъл на рисунката. Отляво е изобразен спусковият механизъм.

image 

6. КАТАПУЛТ С ЛЕБЕДКА 
Катапултът представлява едно от най- древните традиционни видове оръжие. Катапултът с лебедка е имала гъвкаво рамо, което се е извивало назад с помощта на ръчна лебедка, а също така и “кошница”, в която, с помощта на стълба са се поставяли камъни за хвърляне. Резето на лебедката се е дърпало, освобождавайки гъвкавото рамо. То, на свой ред, е удряло по кошницата, която е изхвърляла камъка на значително разстояние. Група от такива катапулти, стрелящи по врага е могла да осигурява прекрасна защита.

image
image 

7. ПРОДЪЛГОВАТИ ОРЪДЕЙНИ ГЮЛЕТА 
Експериментирайки с потоци вода, Леонардо е достигнал до извод, свързан с влиянието на въздуха върху траекторията на полета на оръдейните гюлета. Този проблем той решил с помощта на продълговати снаряди, актуални и до наши дни. Те са имали аеродинамична форма и направляващи крила. 

image 
8. ПОКРИТА КАРУЦА ЗА ЩУРМУВАНЕ НА ВРАЖЕСКИ УКРЕПЛЕНИЯ

От Античността Леонардо е заимствал покритата стълба върху подвижна платформа на колела. Приближавайки се към стената на съответно разстояние, с помощта на въжета е било възможно да се пусне мостик (закрит със заострен покрив) именно на това място на крепостната стена, откъдето войниците са могли безопасно да проникнат сред вражеските отбранителни позиции. 

image 

9. СТЪЛБИ ЗА ЩУРМУВАНЕ НА ВРАЖЕСКИ КРЕПОСТИ
Леонардо е разработил методика както на нападението, така и на отбраната. Той е нарисувал множество варианти на въжени стълби, с помощта на които е било лесно да се поставят в основата на стените.

image 

10.МОДЕЛ НА КАРТЕЧНИЦА 
Тази конструкция е била наречена от учения "мускет под формата на органни тръби". На каручка са се поставяли три стойки с дула (по 11 дула на всяка) с мощността на 33 зареждания. Установката се е въртяла. Когато една от стойките е стреляла, втората се е презареждала, а третата е изстивала, то мощността на огъня се е повишавала и се създавала непрекъснатост на обстрела. Оръдието се е снабдявало с винтов механизъм, регулиращ повдигащата част. 

image  

11. ПАРАШУТ 

image 
image 

12. ЛЕТАТЕЛЕН АПАРАТ
image  
13. РОБОТ 
image 
 
14. СКОРОСТРЕЛЕН ОГHЕВИ АРБАЛЕТ 
Арбалетът е традиционно бойно оръжие, което Леонардо да Винчи се е опитвал да модернизира за сметка на повишение на "силите" и скоростта на огъня. Стрелецът, седящ в средата на огромното колело, е бил длъжен само да се прицелва точно и да пуска стрелата. Презареждането на четирите арбалета се е осъществявало автоматично, в резултат на завъртането на колелото, към което са били прикрепени. То се е привеждало в движение ръчно от група хора, прикрити за безопасност с дървен щит. Към стрелеца арбалетите попадали вече заредени и готови за бой. По такъв начин, значително са се повишавали скорострелността и разрушителната сила на това оръжие. 

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Гениален.
20.09.2014 22:06
Имал съм късмета да видя някои от изобретенията му на живо, там са още по-впечатляващи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lybomir
Категория: Технологии
Прочетен: 17439
Постинги: 14
Коментари: 4
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930