Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2020 08:46 - Тотална демагогия и наглост е аморалното правителствено статукво да се прави на инициатор на промени
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 887 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 15.08.2020 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Борисов иска нова конституция. Това е смехотворно, дори опасно

Премиерът Борисов, който явно е изтръпнал от страх от очертаващия се трети пореден личен провал, реши да се изживява като конституционалист-реформатор. Това е смехотворно. Но и опасно.

Коментар от Петър Чолаков за Дойче Веле

Тези дни премиерът Бойко Борисов обяви, че ще съобщи важни решения. Ето, че днес това се случи: той обяви, че ГЕРБ ще внесе проект за нова конституция и след това ще свика избори за Велико народно събрание. Премиерът посочи и конкретните промени, които ще бъдат включени в проекта на управляващите.
Нова конституция обаче следва да се предлага и разисква по-скоро от утвърдени експерти по конституционно право, които се ползват с висока легитимност, а не от политически фигури.

Какво се крие зад плана на Борисов

Всички очакваха решението му. И днес Борисов го обяви: промени в конституцията. Прилича на благороден замисъл. Но зад него прозира Путинов план: един определен човек да остане максимално дълго на власт. От Даниел Смилов:
"Никой не забелязва случващото се в България. Никой не желае да го забележи."
"Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги освободи от онова, което те наричат мафия. Постепенно обаче става ясно, че в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи."

Борисов съобщи решенията си

Бойко Борисов обяви решенията си, за които беше намекнал още преди дни. Премиерът предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Съобщи също така кога ще се оттегли.
Изумителното ново амплоа на Борисов
Каква легитимност има сегашната изпълнителна власт и особено нейният титуляр - министър-председателят Борисов? Човек, който реши изневиделица да се изживява като конституционалист-реформатор, явно изтръпнал от страх от очертаващия се трети пореден личен провал?
Това би било изумително ново амплоа. Борисов стартира третия си мандат с претенцията да бъде бележит дипломат и геополитик, а желае да го завърши като Монтескьо. Или може би Юстиниан Велики? Смехотворно. Но и опасно.
Нека допуснем, че мнозинството от 2/3 от всички народни представители, необходимо за иницииране на избори на ВНС, ще бъде намерено. Трябва обаче да попитаме каква е и легитимността на този парламент да стартира процедурата, след като 60% от българите подкрепят протестите, а 50% искат предсрочни избори (според данни от представително проучване на "Алфа рисърч")?
Все повече българи казват на управляващите: Разотивайте се, не ви искаме! А отговорът на Борисов звучи горе-долу така: Не, оставете ни да покажем какви сме таланти, нека още малко да си поиграем, да донагласим, да дооправим…

Това е наглост

Всъщност, предлаганите промени за намаляване на броя на народните представители, за отделни съвети за съдии и прокурори, за по-строг контрол върху работата на главния прокурор и т.н. не са лишени от смисъл. Инициативата на ГЕРБ обаче неслучайно е "взаимствана", за да не кажем зле преписана, от извънпарламентарната опозиция. Плоската цел на това плагиатство е да се изземе инициативата от тези, които искат да взривят статуквото. За какво ни е революция, защо са ни барикади, протести? Вижте ни - ние самите сме чудесни и просветени революционери!
След като статуквото, оплетено от глава до пети в скандали, надроби попара за чудо и приказ, сега иска да мине за субект на промяната. Това е огромна наглост.



Гласувай:
8



1. pando - ПРИВЕТ
15.08.2020 21:54
Тулума и ибрикчиите около него искат да печелят време....И да замитат следите на кражбите им....
Иначе могат да крадат и лъжат...Толкова могат....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824788
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16466
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031