Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 11:13 - Честните думи на един американски дипломат!
Автор: rusofilia Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  


/Поглед.инфо/ Наближава 75-годишнината от победата на съветския народ във Втората световна война. Победата на обединените нации във Втората световна война срещу немския фашизъм и японския милитаризъм. За някои медии обаче това историческо събитие се премества на заден план, поради събитията от борбата с коронавируса. Междувременно силите, нетолерантни към Русия, вместо да сложат край на срамните икономически санкции срещу страната ни, продължават да настояват за тяхното запазване и дори засилване. Както отбеляза политическият анализатор Михаил Смолин, „политическите раздори, които Европейският съюз започна заедно със Съединените щати, ще продължат, защото осъзнаването на единството и солидарността не се разпростира върху Русия ... Тъй като те влязоха в конфронтация с Русия, те до смърт продължат да имат претенции”.

Един от основните фронтове на информационно-психологическата война срещу Русия беше и остава историята на Втората световна и Великата отечествена война. Нашите противници не изоставят опитите да наложат тесен, политизиран поглед върху историята на героичната борба на съветския народ срещу фашизма.

Затова и толкова радващи в навечерието на 75-годишнината от Голямата победа бяха думите на извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Русия Джон Съливан за огромната саможертва на съветския народ по време на войната.

Американският посланик направи специално изявление по повод наближаващата годишнина от Победата: „Това е велик ден за Русия, чудесен ден за САЩ, за Обединеното кралство, за съюзниците, спечелили в тежката битка, за високата цена във Втората световна война."

Можем да се съгласим само с американеца. Да, това е велик ден!

Съливан каза, че баща му, чичо му и брат му са служили по време на Втората световна война в американския флот. „Имам своя лична история, свързана с Втората световна война. Знам от първа ръка за голямата жертва, показана от гражданите на СССР, руския народ при разгрома на нацистка Германия. Това е голям, огромен триумф на жертва над Германия, Япония и Италия, който беше даден скъпо на съюзниците. Победихме като съюзници и се надявам, че можем да отбележим това събитие като съюзници ... Имаме какво да запомним и отбележим през следващите няколко месеца и наистина искам да участвам в тези събития тук, в Русия ", каза посланикът.

Джон Съливан заяви, че американската делегация по време на честването на 75-годишнината от Победата в Москва ще бъде ръководена от съветника на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О"Брайън.

И тук е правилно да напомним на живите американци как великите американски и британски политици оценяват приноса на Червената армия и съветския народ за победата над германския нацизъм и японския милитаризъм.

Британският премиер Уинстън Чърчил (от речи 1943-1944 г.):

image

... никое правителство не може да устои на ужасните жестоки рани, нанесени от Хитлер на Русия. Но Съветите не само оцеляха и се възстановиха от тези рани, но и нанесоха удар на германската армия с такава мощ, каквато никоя друга армия в света не можеше да нанесе.

Чудовищната машина на фашистката сила беше разбита от превъзходството на руския маньовър, руската доблест, съветската военна наука и отличното ръководство на съветските генерали.

Освен съветските армии нямаше сила, която да пробие гръбнака на нацистката военна машина ... Именно руската армия изтръгна бъбреците на немската военна машина ... "

Държавният секретар на САЩ (1933-1944) Кордел Хъл:

image

"... само героичната съпротива на Съветския съюз спаси съюзниците от срамния сепаративен мир с Германия ..."

Държавният секретар на САЩ (1944-1949) Едуард Стейтън:

image

... американският народ не трябва да забравя, че през 1942 г. той не беше далеч от бедствието. Ако Съветският съюз не беше успял да задържи фронта си, германците щяха да превземат Великобритания. Те също биха могли да превземат Африка и в този случай те биха могли да създадат плацдарм в Латинска Америка..."

Президентът на САЩ (1933-1945) Франклин Делано Рузвелт:

image

... от гледна точка на голямата стратегия ... е трудно да се измъкнем от очевидния факт, че руските армии унищожават повече войници и оръжия на противника, отколкото всички останали 25 държави на обединените нации, комбинирани ... (от телеграма до генерал Дъглас Макартър на 6 май 1942 г.).

Под ръководството на маршал Йосиф Сталин руският народ показа такъв пример за любов към родината, непоколебимост на духа и саможертва, каквито светът още не познаваше. След войната страната ни винаги ще се радва да поддържа добросъседски отношения и искрено приятелство с Русия, чийто народ, спасявайки се, помогна да се спаси целия свят от нацистката заплаха ”(28 юли 1943 г.).

Остава само да съжаляваме, че бяхме съюзници, но не останахме такива. Че след великия Рузвелт на политическата сцена на САЩ излязоха други хора, които отприщиха борбата срещу Съветския съюз и си поставиха задачата за неговото унищожаване. В дипломатическата практика обаче изявления като това, направено от посланика на САЩ в Русия, означават нещо. Нали?

Главната снимка: REUTERS/Kevin Lamarque-RC181E6F0950

Превод: В. Сергеев





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusofilia
Категория: Политика
Прочетен: 29726
Постинги: 25
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031