Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2020 21:22 - Невидимият враг поставя на изпитание вече поразбития световен ред
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 289 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.03.2020 21:22


Невидимият враг поставя на изпитание вече поразбития световен ред Микио Сугено, в. Никей
  • 18 март 2020
image Мерки срещу коронавируса. Снимка: от тв екрана

Нито понижаването на водещите лихви на Управлението за федерален резерв с цял 1 %, нито допълнителното смекчаване на паричната политика, обявено от Японската централна банка не помогнаха да бъдат успокоени тревогите на пазарите. Изявлението на лидерите на Г-7 след виртуалната им извънредна среща също до голяма степен бе игнорирано и пазарът бързо се насочи към най-лошото закриване на търговията от три десетилетия.

Има три причини пазарите да са обхванати от страх

Първо, инвеститорите осъзнават колко малко възможности са останали на разположение на централните банки. Сега водещите лихви на САЩ са близо нулеви. Японската централна банка и Европейската централна банка са изпълнени с неохота да потопят лихвите си още по-дълбоко в негативната територия и да засегнат финансовите институции.

Второ, много инвеститори не вярват особено, че светът може да се обедини за борба с епидемията. Американският президент Доналд Тръмп през трите си години на власт парализира многонационалните канали за сътрудничество.

Срещата на Г-7 се проведе, едва след като френският президент Еманюел Макрон притисна Тръмп, който тази година е председател на групата.

При финансовата криза от 2008 година Китай спаси света чрез мащабен пакет от стимули. Този път обаче Китай бе разбит от коронавируса и не е в състояние да повтори спасителната операция.

Трето, фактът, че краят на кризата не се вижда, смрази света. Невидимият враг запечата границите и изцеди силите на хранителния и туристическия бранш. Непознатите до момента драконови мерки смутиха обществото, подтискайки още повече доверието в развитието на икономиката. Ударът върху световната икономика е неизбежен, a финансовата система е подложена на рискове въпреки многото уроци, научени при кризата от 2008 година.

По време на многогодишния икономически растеж и подем на пазарите (т. нар. бичи пазар) светът стана самодоволен.

Пандемията обаче го постави на колене

Лидерите на Г-7 обещаха „да направят каквото е необходимо, за да осигурят силен световен отговор чрез по-близко сътрудничество и по-голяма координация на усилията“. Дали ще бъде възможно да се попречи рисковете от коронаворуса да се разраснат до световна икономическа криза, зависи от това колко сериозно се отнася светът към сътрудничеството, както и от комбинация от трезви и интелигентни политически решения.

Държавни лидери и законодатели от развитите страни трябва да загърбят политическите си програми и да покажат чрез бързи действия решимост да спасят страните си и света от тази заплаха.

Освен да спрат разпространението на вируса, страните трябва и да помогнат на компаниите, които бяха принудени да спрат дейността си, да получат достъп до капитал. Служителите им също имат нужда от подкрепа, за да продължат живота си.

Със задълбочаването на кризата страните ще трябва да въведат мощни пакети от стимулиращи мерки, при това координирани на международно ниво.

Пандемията, с двойната си заплаха за икономиката и общественото здраве, се различава съществено от предизвикателствата, пред които бяхме изправени в миналото.

Колкото по-бавен и по-объркан е глобалният отговор, толкова по-трудно ще бъде преодоляването на кризата. Светът е в надпревара с времето.

БТА
https://e-vestnik.bg/31984/nevidimiat-vrag-postavya-na-izpitanie-veche-porazbitia-svetoven-red/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786446
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия