Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2018 05:56 - Ядрената “моча” на Путин
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2428 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Терминът “хибридна война” влезе в употреба именно при Путин, а на Запад е прието “хибридната война” да се разглежда като нещо ново и безпрецедентно, в което руските власти са особено силни. Всъщност, хибридни войни е имало и преди,и тези войни се различават от обичайните преди всичко по това, че не могат да бъдат спечелени.
Каква е плячката в конвенционална война е добре известно. В Античността - волове с бронзови рога, пленници и роби, злато. През XX век – територии.
Каква е печалбата в хибридната война? Zero. Zilch.Nada. Във всички хибридни войни, които Русия e водила, не e спечелила нищо.
Да, в резултат на руско-грузинската война, Саакашвили в крайна сметка загуби властта. Това е вярно. Но какво спечели Русия? Нищо.
Превърнахме ДНР и ЛНР в кървав украински Хамас, но какво спечели Русия в тази хибридна война? Също нищо.
Опитахме се да се намесим в американските избори и тази интервенция все още се използва от демократите за делегитимизиране на президента Тръмп. Доналд Тръмп загуби много, но какво спечели Русия? Само санкции.




 Статията на Юлия Латинина “Ядерная моча”  се появи вече в българското интернет пространство в превод на български, но все пак я предлагам още веднъж на читателите ( в превод на Васил Костадинов).  

Ядрена урина

Размисли за това дали руснаците искат война

Неотдавна, президентът Путин озадачи чужденците, които присъстваха на срещата във Валдай, с изявление, че руснаците в случай на ядрена война като мъченици „ще попаднат в рая“, а техните противници “просто ще умрат”. Причините за това твърдение са доста лесни за разбиране. Руската армия и руското разузнаване са предмет на насмешка на Запад. Петров и Боширов, от една страна, и, руска ракета, свалила руски самолет и Генерален щаб, който съобщава, че евреите са виновни за всичко, от друга. Вместо ужас, Русия предизвиква ирония, а Путин не може да не забелязва това. Наложи се да напомня на Запада за ядрените оръжия на Русия.

Разбира се, на Запад вероятно подозират, че професионализмът на хората, които обслужват тези оръжия, е същият като този на кадровика на ГРУ, представил в паспортната служба пълният списък на всички диверсанти – но кой ще се осмели да проверява? Мизата е твърде висока.

И така, каква е вероятността Русия действително да използва ядрено оръжие? Заслужава ли си  целия антураж на Путин да отиде в рая или е по-добре засега да си кротува в палатите и „мерцедесите“?

По мое мнение вероятността е точно същата, както и вероятността за влизане на Русия в конвенционална война със Запада – тя е равна на нула.

Кремъл не е специалист по реални войни.

Кремъл е специалист по хибридни войни, което е нещо съвсем различно.

Терминът “хибридна война” влезе в употреба именно при Путин, а на Запад е прието “хибридната война” да се разглежда като нещо ново и безпрецедентно, в което руските власти са особено силни. Всъщност, хибридни войни е имало и преди,и тези войни се различават от обичайните преди всичко по това, че не могат да бъдат спечелени.

Каква е плячката в конвенционална война е добре известно. В Античността -  волове с бронзови рога, пленници и роби, злато. През XX век – територии.

Каква е печалбата в хибридната война? Zero. Zilch.Nada. Във всички хибридни войни, които Русия e водила, не e спечелила нищо.

Да, в резултат на руско-грузинската война, Саакашвили в крайна сметка загуби властта. Това е вярно. Но какво спечели Русия? Нищо.

Превърнахме ДНР и ЛНР в кървав украински Хамас, но какво спечели Русия в тази хибридна война? Също нищо.

Опитахме се да се намесим в американските избори и тази интервенция все още се използва от демократите за делегитимизиране на президента Тръмп. Доналд Тръмп загуби много, но какво  спечели Русия? Само санкции.

Единственият резултат от хибридната война е, че на онзи, срещу когото я водите, му е по зле. Вашето положение изобщо не се подобрява. Точно обратното – налагат ви санкции и се превръщате в маргинал. Убиваш своята крава за да умре козата на съседа.

Защо Кремъл никога няма да посмее да премине от хибридна война към реална?

По много проста причина. Факт е, че в истинска война победите и пораженията са реални. Те не се случват на телевизионния екран. Пропагандата в истинска война е актуална само до определен момент. Когато авиацията на Съюзниците срива Берлин, Гьобелс  трудно може да убеждава германците, че Вермахтът побеждава.

Имам си любима война: това е Първата опиумна война, която британците водят срещу Китай. Това е уникална война, която китайските командващи смятали за хибридна и се опитвали да спечелят само с лъжи.

Силите в тази война били несравними: англичаните  имали по-малко от 20 хиляди войници, включително моряци и морска пехота. Китайските войски били над  200 хиляди.

Войната протекла на три етапа.

По време на първия етап китайските (по-точно манчжурските) военачалници просто лъжели императора за измислени победи. Всеки ден му изпращали доклади, описващи как са  унищожени още десет или тридесет хиляди британци, а той отбелязвал с червено – “превъзходно, просто превъзходно”. Войските провеждали конкурси за най-добро стихотворение за победите и т.н.

В действителност нямало причини за стихотворения. Скоро започнала втората фаза. Командирите разбрали, че “петата колона” в лицето на собственото им китайско население им пречи да победят британците. Напомням, че тогава Китай е управляван от манчжурите и  всички китайци са били “пета колона”. В резултат на това откритие вместо да воюва срещу британците, армията започнала  да граби, коли и изнасилва местните китайци. Странно, но това не помогнало срещу британците.

Започнал  третият етап. Новият военачалник – Янг Фан, назначен за командир на войските през февруари 1841г., се замислил дълбоко над въпроса защо британските оръдия винаги улучват целта, а китайските – не?

Ян Фан проницателно предположил, че това се случва с помощта на магьосничество, а китайците открай време имали надеждно средство против магии – женска урина. Трябвало само да се полее магьосника с гърне женска урина и той веднага губел всичките си способности.

Гърнетата били поставени на салове, започнало огромно контранастъпление към британската крепост, недалеч от Кантон. Виждайки гърнетата и саловете, британците изстреляли залп … и … и накратко – точността на английските оръжия не пострадала.

Всичко приключило с  Нанкинския мирен договор и загубата на Хонг Конг.

Хибридната война е война с урина, а тя не помага спечелването на реални битки, дори да е урината на Дмитрий Кисельов.

Удобна е само в телевизионната пропаганда, когато можеш да покажеш видео с ракети, падащи във Флорида, и да убедиш публиката, че печелиш невероятна победа.

Важно е да не започнеш истинска война, защото каква ще е тя, можем да видим от върха на катедралата  в Солсбъри  и от историята с руския самолет свален от руска ракета.

Владимир Путин много добре е усвоил уроците на историята. Той знае откъде идва изразът “малка победоносна война” и как е завършила тази война. Той знае, че загубените войни завършват с революции и смяна на режима,  той никога няма да допусне това.

Във всеки конфликт, в който се забърква Русия, независимо дали става дума за анексирането на Крим или Донбас, Кремъл първо опипва дали ще се размине с истинска война и едва след това действа. Всеки път, когато пред  Русия се появява призракът на истинската война или реалната битка – като например до Дейр-ез- Зор, през февруари 2018 г., когато американците унищожиха около 200 наемници от ЧВК „Вагнер“ или няколко месеца по-късно, когато президентът Тръмп атакува Асад след употребата на химическо оръжие, Русия веднага  отстъпваше или дори се преструваше, както в случая с Дейр-ез- Зор, че не е имало битка.

Много трудно е да си представим, че държава, която “не забелязва” Дейр-ез- Зор, ще посмее да влезе в конфликт с използване на ядрени оръжия.

Само в хибридната война можеш да побеждаваш до безкрайност. Истинската война можеш да  загубиш, и скоро след това, като следствие, да настъпи смяна на режима. Това означава, че Кремъл винаги ще продължи да воюва изключително с гърнета с урина.

Юлия Латинина

https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/11/02/78447-yadernaya-mocha

 








Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Ето затова в България НЯМА русофоби-
07.11.2018 06:20
българите много добре разбират, че руснаците са миролюбиви, добродушни и умни хора, които нямат нищо общо с изрода Путин, добрал се по ирония на съдбата до властта. Не им върви на руснаците с управници и туй то...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Има ли в света човек с 300 млрд. долара
07.11.2018 22:53
да рискува да ги загуби? Затова Путин лавира, но ако стане положението сериозно, ще се спомни за военния комплекс "Вагнер"...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084419
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031