Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2017 16:54 - В Близкия Изток – газово земетресение
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Близкия Изток и Персийския залив започна ново геополитическо земетресение, като никой не може да предвиди насоките на новия разлом.

Събитията се разиграха с главоломна за този район скорост. И продължават.

След визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия и договорите за продажба на оръжие за Риад за 300 млрд. долара, както и говоренето за създаване на "сунитско НАТО", последва скъсване на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и други регионални арабски държави с Катар. Едва ли имаше човек, който предвиждаше такова развитие.
 

Обвиненията срещу Катар, че поддържа ислямския тероризъм беше прехвърляне на вината върху партньора, тъй като досега основните спонсори на тероризма в Ирак и Сирия са именно Саудитска Арабия и Катар.

Значи, сега САЩ назначиха за основен виновник за Ислямска държава и Ал-Кайда Катар, въпреки че от 20 години е известно, че Риад и Вашингтон родиха тези чудовища, за да ги използват за своите войни в Близкия Изток.

Последва икономическа блокада на Катар от Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет. Коалицията, съставена от споменатите държави под ръководството на Риад, прекрати участието на Катар в операцията срещу Ислямска държава.

Досега основен спонсор на тероризма в района беше Саудитска Арабия под диктовката на САЩ и Израел. Значи, някой иска да се откаже от ислямистите навреме и те вече не са нужни в досегашния си вид на квази държавните си структури в Сирия и Ирак. Вероятно е решено да се приключва с тях и акцентът ще се измести другаде, към кюрдите или към юга на Сирия.

За хегемона, т.е. САЩ, не е положено да бъде главен виновник, а саудитите вероятно се договориха с Тръмп да свали претенциите към тях от времето на Обама, който определи Саудитска Арабия като основен спонсор на тероризма, иначе ще си изтеглят всички пари от американската икономика. Сега старите обвинения падат, срещу което ще има обратно наливане на същите тези саудитски пари в американския военно-промишлен комплекс.

Но, тъй като основният враг на Саудитска Арабия не е Катар, а Иран, това означава, че целта на новите маневри е именно Техеран.

Катар отказа да се присъедини към споменатото "сунитско НАТО" срещу Иран. Така конфликтът се изкачва на ново равнище, още повече че войната между Саудитска Арабия и Ирак фактически се води отдавна в Йемен, където саудитите търпят поражение.

Онези, които поддържат това гнусно кралство, са сериозно притеснени от развитието на войната в Сирия. Тяхната ситуация ще продължи да се влошава. За саудитите това не се дължи само на кълбото от политическо и религиозни противоречия, но и защото финансовото положение на кралството става все по-лошо.

Всъщност напрежението между Саудитска Арабия и Катар нарастваше от 20 години. Основният бизнес на Катар е природният газ, намиращ се извън компетенциите на ОПЕК, в който основната сила е Саудитска Арабия, която при падащите цени на нефта има трудно финансово положение.

Става дума за гигантски суми. През 2015 г. Катар при население от 1 млн. души имаше износ за 79,9 млрд. долара. Но в саудитското кралство парите започнаха да не достигат. Златно-валутните резерви за 3 години паднаха с 300 млд. долара. утре ще бъде още по-лошо.

Конфликтът върви и по традиционното за района разделение – шиите и сунити.

На всички е известно, че Саудитска Арабия и Иран са несъвместими понятия. От всички мюсюлмани в света 80-90 на сто са сунити, от 10 до 20 на сто са шиите. Водещата шиитска държава е Иран. За лидер на сунитите претендира Саудитска Арабия. Но властите на Катар, въпреки че религиозно, са сунити, гледат на ситуацията по-прагматично и поддържат с Техеран тесни контакти. Връзките на иранците и катарците са от векове. Емирството е било и под властта на персите.

Заради това, няколко дни преди визитата си в Саудитска Арабия Тръмп беше обявил Иран за главен терорист, сега към него присъедини и Катар.

Иран, въпреки че е обявен за враг на САЩ има в района доста точки на съприкосновение с американците. В Ирак, САЩ и Иран обективно са съюзници и в общи линии нищо не делят.

От друга страна, Саудитска Арабия е не само главният съюзник, заедно с Израел, на САЩ в Близкия Изток, но и от десетилетия осигурява съществуването на петродолара на планетата, срещу което САЩ им гарантират пълна защита. Срещу кого? Разбира се, срещу Иран. Но, заради падащите цени на нефта в кралството се натрупаха доста противоречия. Принцове много, властта и парите вече не стигат за всички.

Но саудитите се подчиниха на ултиматума на САЩ и намалиха цените на своя нефт. Предлогът беше, че се борят с ниските цени на шистовия газ на САЩ. Нищо подобно. Атаката беше срещу нефта на Русия.

Сега обаче се оказа, че на САЩ са нужни високи цени на нефта. От това пък сериозно проблеми ще има Китай, но отново ще печели Русия. Заради това на Путин готвят проблеми в Украйна или и в Сирия.

Освен Русия, кой друг може да е конкурент на Саудитска Арабия. Такива страни са само две – Иран и Катар.

Малка справка. Иран по резерви с природен газ е на първо място в света. Добива го в северните райони и в шелфа на Персийския залив. Запасите са 34 трилиона кубометри. Плановете са да се добиват по 1 млрд. кубометра на денонощие през 2017 г.

На второ място в света е Русия – 32,6 трилиона кубометра.

На трето място е Катар със запаси от 25 трилиона кубометра, но на първо по производство на втечнен газ, които са съсредоточени в един град Рас Лаффан. Почти 85 на сто от този газ отиват за Европа, Азия и Северна Америка.

За тази цел беше изграден съвременен флот от 54 специални газовози от Южна Корея от класа 270 000 тона и от 166 000 тона.

По този начин Катар беше използван като инструмент срещу Русия, да намали цените на своя газ за Европа и за евентуално прокарване на катарски газ през Сирия за Европа. Това беше и основната причина за войната в Сирия.

Но Катар е и конкурент на САЩ, които вече излизат на пазара с втечнения газ, добиван от шистите. Дали това е истина е друг въпрос. САЩ също искат да изнасят за Европа и Китай и са конкурент и на Русия.

Само допреди няколко години Катар и Саудитска Арабия бяха верни съюзници в единен фронт срещу сирийския лидер Башар Асад, като се опитваха да направят Сирия транзитна страна за своите газопроводи към Европа. Плановете им обаче бяха провалени, най-напред от Иран, който подписа договор със Сирия за свой газопровод Иран – Ирак – Сирия, а след това от влизането на руския контингент в Сирия.

Очертава се съвсем друг изход от войната и като следствие досегашните съюзници Катар и саудитите, започнаха да си съперничат. Оказа се, че имат и принципни политически спорове.

От една страна саудитите в рамките на "сунитско НАТО" искат да укрепят своето господство в района. От друга страна Катар води по-независима външна политика спрямо саудитите, които имат добри връзки с Израел и Египет. Катар е спонсор на ХАМАС и братята – мюсюлмани.

Турският президент Ердоган също идва от братята – мюсюлмани, което обяснява и неговите добри връзки с Катар.

Но всичко това е подробност в сравнение с икономическото сътрудничество на Катар с шиитски Иран.

Става дума за най-големия в света газов залеж Парс, наричан в Катар южен, а в Иран северен, който превърна Катар в световен играч.

Залежът осигури на Катар феноменално богатство. Катар е най-богатата държава със 130 000 долара на човек годишно. Залежът Парс е общ с Иран, който от него планира своята газова експанзия през близките години на Изток и на Запад, т.е. през Сирия към Европа, което ще е конкуренция както на газа от Русия към Европа, така и на газа на САЩ към Европа и евентуално на Израел към Европа. "Навалицата" става сериозна.

Така газът от Катар, за който пишем от 20 години, се превърна и в геополитическо оръжие.

Газът от Катар е важен за геополитическата борба за Европа. Залежите са разположени на изгодна отдалеченост от Европа, пресичайки стратегически Сирия, Турция, Израел, попадайки в Европа от Гърция и Италия. Който държи доставките на газ за Европа, държи най-големия енергиен бизнес в света.

Газът от Катар е важен за геополитическата борба за Африка. Залежите са разположени на изгодна отдалеченост от Африка. газът трябва да попадне в Африка, пресичайки стратегически Саудитска Арабия и стигайки до Африка през Египет и Судан. Който държи газовите доставки за Африка, държи и най-големият енергиен бизнес на света.

Газът от Катар е важен за геополитическата борба за Азия. Залежите са разположени на изгодна отдалеченост от Китай и Индия. Газът трябва да стигне до Азия, пресичайки стратегически Ирак, Афганистан и Пакистан. Който държи доставките на газ за Азия, държи и най-големият енергиен бизнес на света.

Това е залогът на разиграващата се драма.

В тази кръстословица САЩ, Англия и Израел отдавна се опитват да разпалят глобална война между сунитите и шиитите и да превърнат Арабския полуостров в огромно бойно поле за хилядолетна война между различните им течения. Сега действат срещу шиитите, заради което оправдаха тероризма на Саудитска Арабия.

Иран от своя страна партнира на Катар, поддържа Асад и оказва помощ на Ирак, който също се отнася към шиитите.

Защо Русия и Китай поддържат шиитите.

Отговорът е прост. За да не могат близкоизточните религиозни войни да се прехвърлят на територията на Русия и Китай, те трябва да поддържат някакъв баланс в района – в случая това е помощта за шиитското малцинство. Всъщност сунитите са готови да живеят мирно с другите религии, но основна заплаха за шиитите са уахабитите на Саудитска Арабия. От тях върви и вербовката за терористичните организации.

От своя страна Иран се опитва да създаде свой коридор през Сирия към Средиземно море, тъй като в североизточна Сирия военното присъствие на САЩ чрез кюрдите блокира планирания преди това маршрут на иранците. Новият коридор сега ще трябва да бъде пренесен 240 км на юг. Заповедта за преноса на коридора от североизтока на Сирия на юг беше дадена на командващия бригадите Ал Кудс – Касем Сюлеймни, и Хайдер Амери – командващ шиитско-иракското опълчение Хашд ел Шаби. На прокарването на този коридор се противопоставиха САЩ, Израел и Йордания и сега сблъсъкът е в района на събирането на границите на Сирия, Ирак и Йордания в Тал Афар. Изключително опасен момент за всички.

Парадоксално, и Европа е заинтересована в прокарването на този коридор след провалянето на Южен поток от България, но от това пък не са заинтересовани САЩ и Русия. Наистина енергийната политика на Брюксел е безумна – да замениш "зависимостта" от Русия със зависимост от Иран, Турция и САЩ!

Допреди една година ситуацията изгледаше примерно така – Сирия, това е войната за газа до Европа между Русия и Катар. Ако падне Асад газът от Катар ще мине през Сирия до Европа. Но беше ясно, че Асад никога няма да пусне недружествен на Ирак катарски газопровод.

Сега обаче Иран и Катар се обединяват. Какво ще означава това за Русия никой не може да предвиди. Катарският газ има и предимство над руския – по-ниска себестойност и евентуално по-ниски цени.

Но и тук нещата се промениха.

Руският "Новатек" съобщи, че е заинтересован, заедно с катарска компания, да участва на пазарите за реализацията на втечнен газ и маркетинг на този пазар.

Това съобщение дойде по време на провеждания в Москва руско-катарски форум. Не се ли оформя руско-катарски-ирански газов ОПЕК? В какво е смисълът на това продължение? Ако страните се договорят, катарските обеми, предназначени за Европа, ще отиват за Азия за сметка на поетите ангажименти от руския Ямал. И обратното – Ямал ще отива за Европа за сметка на катарските продажби за Азия.

Не е изключена и версията, че Катар ще "отиде под ножа" не само заради обединяването на арабите срещу него, но и с тихото одобрение на САЩ и Русия.

Бизнесът си е бизнес. Така че, ако някой ви каже, че знае какво ще се случи в поредната главоблъсканица в Близкия Изток, не му вярвайте.

Онова, което е почти сигурно, е, че световното по футбол през 2022 г. в Катар може и да не се състои. Не е сигурно, че и Катар дотогава ще го има.

Сега започват маневри за успокояване на ситуацията в Катар и района, от което обаче никой не е много заинтересован.

Газовото геополитическо земетресение тепърва започва.

image image


http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=265&aid=3

 
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2313729
Постинги: 1545
Коментари: 659
Гласове: 1204
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия