Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2014 18:35 - Леонид Решетников: САЩ ПРОМИВАТ МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Качено на: 08:30, 07/09/2014

imageБЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ВАЖНА РОЛЯ В ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ

ЛЕОНИД ПЕТРОВИЧ РЕШЕТНИКОВ е директор на Руския институт за стратегически изследвания, назначен с указ на президента на Руската федерация, историк, генерал-лейтенант. Бил е началник на информационно аналитическото управление на службата по външно разузнаване на Русия.

Притежава държавни награди, както и награди на Руската православна църква, а също така медали и почетни знаци.

Автор е на редица книги и публикации по теми за съветско-българските от­ношения и по теми за съвременната политическа обстановка на Балканите.

Той беше на официално посещение в България и присъства на тържест­веното откриване на възстановения кръст-паметник на донските казаци в град Шипка. Пред ТВ АЛФА Решетников коментира състоянието на българо-руските отношения.

 

 – Къде можем да търсим причината на отдале­чаването между България и Русия по времето на прехода и досега – в българските политици, в за­падната пропаганда или до известна степен в някои руски политици по онова време – Горбачов, Елцин?

- Горбачов и Елцин, да, те са виновни за това, безуслов­но, защото бяха такива хора, за които Западът беше като някакво чудо, на което трябва да се кланят. Но все пак, и аз написах в моята книга „Да се върнем в Русия“, основната причина е 1917 г., когато Русия тръгна не по своя път, а по пътя, който е измислен в Европа. Винаги цитирам Хън­тингтън, който през 1973-75 г. е казал: „Ние /Западът/ мо­жем да се договорим дори и с комунистите, защото сме от един корен, само с традиционалистите, с православните, не можем да се договорим никак.”

- Вие това казвате в книгата си, че традицион­ните, православните, истинските руснаци са по-го­лям враг за НАТО и САЩ, отколкото комунизма, сре­щу който те толкова много говорят.

- Точно така. Русия тръгна по този път и с това обърка­хме нашите съюзници и българи, гърци, сърби. Те не знаеха на­къде да вървят, защото за тях Русия беше стълб за нашата цивилизация. Хората се объркаха – едните станаха за Русия, другите за Съветския съюз… и т.н.

- По време на прехода в България 1990-91 г. тогава ли стана цялото това обръщане, тогава ли нахлуха американските агенти?

- По времето на Елцин нашият политически елит реши да се оттегли от Източна Европа. И се оттегли. Това е много голяма грешка. Ние традицион­но присъствахме в Източна Европа, имаме там интереси – икономически, културни, исторически, политиче­ски – навсякъде, в България особено. Нашият политически елит беше под влияние на американците – във всяко руско министерство седяха по 10-15 американски съветници, и в Кремъл – 90-те години, особено до 1997-98 г. Тогава под тяхното влияние напуснахме всичко, в т.ч. и България. И спецслужби, и всич­ки напуснахме. Не се занимавахме. И сега този вакуум вече е зает от американците. Много е трудно да се върнеш, ко­гато са изгубени кадрите…. И как да се върнеш, мястото вече е заето.

- В каква обстановка попаднахте след 1991 г. като разузнавач в България?

- Тук бях като аналитик. Анализирах ситуацията в Бълга­рия, пишех доклади. Но нищо специално не правихме. 90-те години Елцин се предаде на САЩ и ние нямахме задачи да работим като класическа специална служба, за съжаление.

- Дошли сте в периода, малко след като започват да се случват промените. Какво ви направи впечат­ление? Как се осъществи разделянето на Русия и България?

- Вашият премиер тогава беше Жан Виденов. Той отиде в Москва при Елцин и каза – „ние няма да влезем в НАТО и ЕС, само вие трябва да ни помогнете – и с икономически про­екти“. А Елцин му каза – „правете каквото искате, това не ни интересува.“ … Това беше едната част от вината на нашето ръководство, което беше под американско влияние. И затова, когато ме питат, какво съм работил тук като разузнавач, за съжаление, класически не работехме. Ръковод­ството на Русия не искаше да дразни американците.

- А България тогава предаде ли по някакъв начин Русия, защото има такива обвинения към нас в ру­ските форуми.

- Обикновеният човек така мисли, той не знае тези рабо­ти, не мисли за това. На обикновения руснак му е обидно, че България е в НАТО. Не само обидно, но трагично и смешно, затова пишат такива неща. Тези, които се занимават с по­литика, много добре разбират какво става….

- Как бихте коментирали антируската пропа­ганда в България? Голямата част от българите са проруски настроени, въпреки че повечето полити­ци бутат в обратната посока. Има ли възможност тази посока да бъде обърната по някакъв начин?

- Разбира се, има. Искам да кажа, че тази антируска про­паганда е много смешна. Казват – „ние бяхме зависими от Русия”, а сега от кого сте зависими, вие не сте незави­сима държава, извинявам се, но вие сте зависими от САЩ и по-точно дори не от Вашингтон, а по-точно от по­солството на САЩ в София. Не се обиждайте.

- А можем ли да сравним двете зависимости?

- Да, можем да ги сравним. Например Афганистан, ние воювахме 15 години. Нито един българин не помолихме да отиде там, за да ни помага, това беше наша работа и наша грешка – никъде никакви българи. Във вътрешните работи на България Съветският съюз не се намесваше въобще. Каз­вам това с отговорност. Само искаше поддръжка на външ­ната арена. България да гласува заедно с нас, а вътре Тодор Живков правеше каквото искаше. И когато той идва и казва – „другарю Брежнев, не ни стигат 80 милиона и 324 хиляди долара”, Брежнев отговаря – „защо 80 милиона и 324 хиляди – 100 милиона ще ви дадем“…

- Как бихте коментирали речта на Барак Обама в Уест Пойнт?

- Когато я чух, направих паралел с Фюрера, който говори за нов световен ред. И той /б.р. Обама/ говори за нов све­товен ред, че Америка е отговорна за това, а този, който не иска да се подчини, трябва да бъде елиминиран. Америка има мисия да управлява света. Той открито казва това. А в Русия казваме, че имаме също мисия – да даваме алтернатива. Бог ни е избрал руснаците, българите, сърбите, гърците и грузинците да сме алтернатива.

- Като цивилизационна алтернатива?

- Да. Много пъти цитирам Жак Ширак, когато той казва на наш ръководител – „защо вие непрекъснато дискутира­те с кого трябва да бъде Русия – със Запада или с Изтока. Вие не разбирате ли, че вие сте отделна цивилизация”. А те какво правят? Откъсват от тази цивилизация големи парчета – Грузия, България, Гърция, и искат да променят манталитета, вярата, традициите в тези народи. И тези народи умират от това, защото се прекъсва пъпната връв. И руският народ може да загине, ако тръгне по този път. Кисинджър преди година е казал на мой познат французин – „трябва да престанем да искаме да направим от руснаците европейци, не става. Те имат свой манталитет”. „А какво трябва да правим” – пита моят познат. Кисинджър казва да разделим Русия на 15 държави. И сега делят нашата пра­вославна цивилизация, в която България играе много важна роля. Не подценявайте себе си. Имате много важна роля. Защо толкова пари дават американците да преобърнат мо­зъка на българина. Не е за пътища, фабрики, икономически проекти, дават пари само за това мозъкът да бъде прео­бърнат…. САЩ правят много, за да разбият нашите отно­шения, повече, отколкото например със Сърбия и с Гърция. Защото разбират, че България първо е по-близка, не тери­ториално, а по дух. И второ, че положението на България стратегически е много важно.

Теодора Куцарова, ТВ АЛФА

http://bgnews.me/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA/




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801683
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия