Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2014 16:54 - Сащ, Украйна, Русия и политиката - коментар
Автор: hadzapi Категория: Политика   
Прочетен: 1816 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 15.05.2014 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Украйна се разиграва поредната геополитическа драма от началото на ХХІ век. Продължава преформатирането на цялата световна система. Атаката на САЩ и НАТО на Изток беше спряна. Започва операция "Бумеранг" на Русия, с която завършва и най-позорният период в съвременната й история – на безличие, на подчиненост, на колонизиране, на загуба на духа и вярата. Осъзнаването и изтрезняването все пак настъпи. Руската пролет събуди мечката.

Какво ще става оттук нататък едва ли може да се предвиди. Но едно е ясно – еднополюсният свят, налаган от 80-те години на ХХ век от САЩ и световната олигархия, приключва. Сега въпросът е дали ще завърши с ядрена катастрофа или светът ще намери сили да погребе без сериозни трудове западната империя.

На повърхността изплуваха всички процеси, които се трупаха и оформиха през последните 20 години – САЩ срещу Русия, възходът на Китай, залезът на долара, развитието на новите икономики в БРИКС, "нуждата от нова идеология за човечеството" и т.н. САЩ правят всичко възможно да останат на върха. Избраха тактиката за пълно хаотизиране на света, и ограждането с него на Русия, след това на Китай.

През последните години неведнаж писахме, че арабската пролет и цветните революции в Югославия, Грузия, Eгипет, Северна Африка сега и в Киев, имат една цел – да родят хаос и насилие. САЩ откриха и украинския фронт и докато всички изгледи са насочени към него, подготвят нови – молдавски, киргизки, черноморски. Утре ще дойде и полски и накрая немски фронт. Това е целта, т.е. украинската криза да даде метастази в други райони на Евразия.

След пораженията в Афганистан, Ирак, Либия и особено в Сирия, където Русия най-накрая зае своята роля, САЩ се решиха на най-голямата провокация, пренесоха фронта в Украйна, през вратите на Русия. Заради това киевският евромайдан е само епизод в цялата тази операция, чиято крайна цел е разрушение на изграждания съюз между Русия и Китай и между Русия и Европа.

В Европа започна процес на деамериканизиране, създава се автономна военна система, независима от НАТО. Появяват се конурите на нова велика континентална асоциация, като конфедерация на Европа и Евразия, на Европейския съюз и Евразиатския съюз. Американската хегемония и господството на долара, както и доминацията на атлантизма, либерализма и финансовата олигархия завършва.

Започва нова страница в световната история. Славяните отново се обединяват но не срещу Европа, а заедно с Европа, в рамките на многополюсния, полицентричен свят от Лисабон до Владивосток.

САЩ се намират в такова чудовищно икономическо и политическо положение, че може да ги спаси само световна война. Най-добре е отново да я водят с чужди ръце и за чужда сметка. Още по-добре е това да е война между Русия и Украйна. Трябва да настъпи пълен колапс в Киев и Москва в духа на Горбачов, и хаосът и гражданската война да преминат в Русия. Рикошетът трябва да удари и Европа. На сцената трябва за излязат нови атланто-фашисти и европейски ултрадесни групировки, които в съюз с анархизма и левичарството да станат сила, аналогична на салафитите и уахабизма в ислямския свят. Световният ред ще бъде окончателно разрушен и ще настъпи хаос в него. САЩ ще се опитат да продължат своята хегемония, тъй като в глобалния колапс те могат да припишат на извънредните обстоятелства всички свои проблеми и противоречия. В този хаос вече никой няма да има време и желание да пита кое е истина и кое е лъжа. Но, ако все пак има нещо реално в тези процеси, това преди всичко е икономиката.

Икономическите причини за състоянието на съвременния свят обсъждаме вече 20 години. Кризата през 2008 г. в САЩ можеше да се предвиди от ръста на частните дългове.

А какво е днес. Според повечето икономисти това е колосалният балон на фондовия пазар на САЩ, който отдавна се е откъснал от реалните икономически показатели на компаниите и рязко расте на фона на стагниращата икономика. Най-вероятно той ще се пукне към средата на 2015 г., което ще доведе до масови фалити на домакинствата и финансовите институции и пълен срив на финансовата система. В тази ситуация САЩ имат максимум една година да се подготвят за краха на долара и засилването на съперничещите му регионални валути.

Кои са тези валути? Реално са три – еврото, юанът и рублата.

И какво виждаме?

САЩ засилиха процеса на преговорите за създаване на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ, която фактически ще превърне Западна Европа в търговска колония на САЩ, засилват напрежението в Украйна по пътя на новия велик Копринен път от Китай към Западна Европа, и плашат ЕС с Русия. В тази ситуация е ясно в какво са проблемите на Украйна. Тя стана заложник на САЩ, тъй като се намира между основни потенциални конкуренти на долара и няма собствени сили, за да избегне кризата. Но действията на САЩ през близката година ще продължат да носят нестабилност в много повече райони в света. Явно ситуацията в САЩ вече е толкова трагична, че там взеха решене за ускоряване на хаоса в Украйна, който планираха за 2015 г.

Какво ги принуди – дали поражението в Сирия, заради съпротивата на Башар Асад, Русия, Китай и Иран, дали осъзнаването, че Русия започва да се събужда и е по-добре да ударят веднага вместо да чакат 2015 г. Несъмнено основна причина беше и еволюцията на Путин и появата на онова, което вече се определя като "доктрина Путин".

Какви са нейните основни характеристики.

На първо място Русия повече не разглежда Запада и САЩ като заслужаващи доверие партньори. Предупрежденията в мюнхенската реч на Путин от 2007 г. не бяха чути от Запада. Опитвайки се да въвлече и Украйна в НАТО, Западът премина "червената линия" и от баланс на силите премина към политика на възпиране на Русия. Политиката на Запада спрямо Русия е измами, лъжи, взимане на решения зад нейния гръб, експанзия и пренебрегване.

Най-накрая Русия разбра, че не само са я измамили, но и ограбили. Отсега Русия ще изхожда именно от тази база. На второ място Путин призова народа и всички руснаци вътре и извън Русия да се сплотят около нова идеология и да станат единен организъм. Русия повече не вярва в западните универсални ценности на "демокрация и права на човека". Всяка силна страна сама по себе си е ценностна система, и сама по себе си е модел.

На трето място международното право вече не е никаква система от правила. САЩ и Западът превърнаха международното право в меню, от което си избират онова, което им харесва. Светът отново е свободна игра на силните и баланс на техните сили. На четвърто място сферата на "доктрината Путин" е преди всичко постсъветското пространство с историческото наследство, руския мир и стратегическата безопасност.

В случай на ново прекрачване на червената линията от Запада, Русия отново ще действа. Готовността да премине от дипломатически увещания и предупреждения към категорични силови действия е главното отличие на новата доктрина, което беше доказано от присъединяването на Крим. През 2008 г. тази готовност беше демонстрирана в Грузия. Сега всеки, който прекрачи "червената линия" в постсъветското пространство, трябва да е готов да срещне противодействието на Русия, в това число и въоръжено.

Едновременно доктрината е покана към всички други сили да преразгледат правилата на "играта". В този смисъл тя е и глобална. Още през 2012 г., в своята програмна статия "Русия се съсредоточава" Путин заяви, че Русия не само ще следва, но и ще формира правилата на играта в света.

Времето настъпи.

На пето място ролята на международните организации рязко намалява. Досега те бяха под влиянието на САЩ, НАТО и ЕС и игнорираха Русия и Китай. И тук настъпи край. На шесто място новата "доктрина Путин" изхожда от принципно новия баланс на силите. Съвкупната военна, икономическа, човешка тежест на Запада рязко се съкрати и продължава да се съкращава.

Бързо нараства тежестта на Азия, Латинска Америка, Африка, БРИКС и ШОС, които са заинтересовани да наложат нови правила на "играта".

На този фон основният интерес на Русия и вероятно лично на Путин към Украйна е рационален, т.е. икономически. 66 процента от природния газ, който Русия изнася за ЕС, преминава транзит през Украйна. Парите, които Русия получава от продажбата на газа, й помагат да укрепи своята икономика и да повиши жизненото равнище на руснаците. За европейците това също е изгодно, защото имат енергоресурси за икономиката и домакинствата. Но достатъчно е да се погледне схемата на европейските газови артерии и да се види, че Украйна има ролята на транспортен хаб.

На това се дължи и основната цел на американската политика в Украйна – да спре по-нататъшното икономическо интегриране на Азия и Европа. САЩ искат да контролират или да спрат енергопотоците от Изток на Запад, искат да изградят де факто митническа бариера между континентите и всички договори да се плащат с американски долари, които след това се превръщат в ценни книжа на САЩ. САЩ искат да заемат и това място между двата най-перспективни пазари на настъпващото столетие. Но там не ги искат и не искат долара като разчетна единица.

В конкретния случай, ролята на мост между Евразиатския съюз и ЕС се падна на Украйна. Заради това САЩ искат да я вкарат под контрола на НАТО и саботират перспективата от обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток, т.е. зоната на "великия континент".

Това е същността на американската политика.

Тя няма нищо общо в демократичните ценности или правата на човека. Всичко е в парите и силата. Всичко е в това кой ще бъде най-важният играч в най-новия световен растящ център. Това е господстващата доктрина, според която живее Вашингтон. Никакви съперници, никаква конкуренция, ние сме господарите, ще правите това, което искаме. САЩ са най-важни, най-красиви, най-велики.

За Вашингтон не е нужно мирно решение в Украйна. Той иска конфронтация. Иска да въвлече Москва в конфликт в Украйна и да пресъздаде Афганистан от 80-те години, но вече в сърцето на Европа. Целта е да бъде въвлечен Путин във военната пропаст, която ще изолира Русия от нейните съюзници, ще подкопае съвземащата се руска икономика, ще сблъска руските войски с американските наемници и ще разруши отношенията на Русия с ЕС, ще създаде оправдание за интервенции на НАТО, след което ще последва разполагане на ядрено оръжие на украинска територия.

Такъв е планът.

За да създадат оправдание за своя имперски план САЩ трябва да направят Путин да изглежда като опасен агресор. Това е капанът в Украйна – че Путин няма да издържи на провокацията и ще изпрати руски войски. Пропагандата на хунтата в Киев поде този мотив из всички сили раздува идеята, че това е война между Русия и Украйна. Това обаче е лъжа. Украйна въобще не е субект на тази събития. Тя е само поле, на което се сблъскаха интересите на САЩ, Русия, ЕС и Китай. От САЩ е поставена задачата на всяка цена да бъде въвлечена Украйна или част от нея в силов сблъсък с Русия, или да се разпали гражданска война вътре в страната. Заплахите на неонацистите, че ще взривят тръбата или даже атомна централа, не са изгодни за Русия, ЕС и Украйна, но са удобни за САЩ.

С други думи - няма никаква украинска страна на конфликта, още повече че има хунта, появила се в Киев. Има руска страна и американски марионетки, завзели с преврат властта в Киев и изпълняващи инструкциите на господарите си.

Но САЩ направиха фатална грешка.

Западът повярва на Киев и на собствените си илюзии, че в Украйна живеят само украинци и само няколко милиона рускоезични, които щом като 23 години са търпели украинизиране и сега нищо няма да направят. Но това не се случи.

Политиката, построена на невежество, предразсъдъци и илюзии, рано или късно завършва с крах. Населението на Украйна, както до 1991 г. така и сега, се състои примерно от равни по численост етноси – украинци и руснаци. Плюс национални малцинства.

23 милиона руснаци не са съгласни с идването на власт в Киев на расисти и шовинисти. И така, Западът вече разбра, че в Украйна има не по-малко от 22 милиона руснаци, които нямат никакво намерение да бъдат украинизирани от хунтата, която чака Западът да й помогне.

Но Западът иска хунтата сама да усмири руснаците в източна Украйна. Парите - след това.

Какво ще прави хунтата не е ясно, но най-вероятният изход ще бъде или бягство на Запад или към подсъдимата скамейка. Кой може да си представи как ще бъде установена неонацистка диктатура в огромна по площ държава с население 45 милиона души почти в центъра на Европа.

Това не е Косово. Такава криза не е имало. На сцената са наследниците на нацистката дивизия "Галичина". САЩ заложиха на маргиналните Турчинов, Яценюк, Кличко, Тимошенко.

Но в резултат създадоха всички необходими суловия за разпадането на Украйна. Ако на левобрежната Украйна навлязат войски на НАТО, т.е. немци, това за руснаците в Русия и в Украйна ще означава нов 22 юни 1941 г. Ако в Украйна навлязат американци, това ще бъде пряк военен сблъсък с Русия.

Ако се погледне трезво ситуацията, може да се каже, че Путин вече е спечелил. В по-широк мащаб Западът губи втората Студена война.

Засега Путин формално не обявява програмата за строителството на нов световен ред, но неговите черти отдавна се обсъждат от геополитиците и икономистите. Част от тях бяха озвучени веднага след като САЩ започнаха да плашат със санкции. Русия ще бъде принудена да се пренасочи към други валути и към собствена платежна система.

Балансът на новите сили ще се изгражда вътре в нови структури. Мястото на Г-8 ще се заеме от Г-20 и БРИКС.

Руската пролет не събуди само мечката. Тя е сигнал за цялото човечество. Битката за Украйна е битка между доброто и злото. Путин иска да остави Русия в такъв вид, в който няма да му е жал да отива в историята. Но това трябва да направи при своя политически живот. Значи бързо, много бързо.

На последната си пресконференция Путин каза нещо, което не беше забелязано – "Както знаете аз съм работил за КГБ, за външното разузнаване. А там ни възпитаваха към преданост на родината.".

Това всъщност е най-важната декларация. Човек с такова мислене ще се бори за всяка педя историческа земя не само на руснаците, но и на славянщината.

Процесът вече е започнал и никой не може да го спре. Той ще определя същността на целия ХХІ век.

2014-05-14 - Hunter Douglas



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782282
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия