Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 16:50 - Индия - живот под карантина - от българка, живееща там
Автор: hadzapi Категория: Новини   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
0



Аз лично разказвам и анализирам  какво е около мен и не задължавам никого с мнението ми.   Да, положението е трагично и не би могло да е розово при държава с милиардно население, но съвсем не навсякъде из Индия е така.  
И да, тук всичко много зависи от различни фактори. Човек, дошъл  като турист, не може да разбере много неща от живота на индийците. В началото реагирах по същия начин. Обаче брех, за 11години тук как пък не ми се срина психиката, не хванах малария и тн. Че съм и раждала тук. Относно имунитета съм категорична- точно 2години ми трябваха , за да се адаптирам. Яла съм и от улични павилиони (естествено от такива с хигиенни навици), и боса съм ходила, и по улиците съм се бутала из огромна тълпа по фестивалите , живея до Национален парк, където и тигри излизат нощем..Това за моя имунитет.
Индийците действително имат силен такъв по рождение. И той съвсем не се дължи само  на духовни практики и Аюрведа, а на суровия му живот.
Може да се шокирате, но традиционният индиец съвсем не е толкова духовно извисен, колкото му се носи славата. Той е по-скоро религиозен и най-вече прагматик.
Стига вече с тия мумбайски гета. Индия е толкова различна от север до юг. И не се "преглъща" лесно. Който търси комфорт, не идва тук.  

........................................

Понеже неведнъж стана въпрос, че индийците вероятно също имат някакъв имунитет, който прави епидемията тук да върлува с недотам страшна сила,  в пресата имаше статия за 3те основни причини, поради които индийските учени са на мнение, че населението е в известна степен по-устойчиво на заплахата.
Първите 2 причини  са - излагането на по-голям брой патогени (вируси и бактерии) в много по-продължителен период от време и начинът им на хранене според принципите на Аюрведа (в частност редовния прием на характерни билки и подправки).
Третата причина, за която учените имат доказано изследване , е че в HLA системата (Human Leucocite Antigen) на индийците се намира разнообразие от гени и някои специфични алели, които могат да оказват успешно влияние в борбата с вирус от типа на Ковид. На който му се чете, слагам линк към статията.  - https://www.hindustantimes.com/analysis/can-india-be-an-outlier-in-the-spread-of-covid-19/story-OS2c161BQhD7Ne33x26h0L.html
И тук секвенираха генома. Не казват нищо за щама (L или S), но казват, че не са открили съществени мутации тоест вирусът се държи по същия начин, както в Европа.
Роднините от Делхи при рутинния тел.разговор вместо "Здравей" ми казват: "Знаеш ли, небето на Делхи никога не е било толкова наситено синьо и ясно!"..Факт.

....................................................

Полицията тук е много коварна и действа желязно срещу безредици. В случая - даже повече от желязно. Обаче представете си една Индия, която буквално живее навън... животът й е изцяло основан на социума, социалните изяви, сватби, фестивали, тумба-лумба...
Не знам дали може да си представите колко зависима е Индия от улиците си, от пазарите си, от сватбените и банкетните си зали, от храмовете сии колко е трудно да се озапти  цялото това СВРЪХсоциално общество, което в момента действително агонизира.
Индийският локдаун като цяло припокрива този в Китай с много малко облекчения. Не  позволяват да мръднем. И това е огромен удар за индийските семейства, даже не толкова икономически, колкото в социален аспект и емоционално. Ама не защото не могат да джъткат  из мола или да идат на почивка в Гоа, ами защото сякаш са им посегнали на най-ценното. То силата на духа им се крепи на тия празници, на храмовете им, на бреговете на Ганга. Много им е трудно на индийците в момента, ама стискат зъби. Никога не съм виждала Индия такава... толкова пъти съм си мечтала за тишина и спокойствие, признавам.. но не... такава не искам да я виждам никога повече image
В момента проблемът с храната се решава с доставки по домовете. Премиерът нареди цената на ориза и брашното веднага да бъдат понижени от 27-30 до 2 и 3 рупии.
Правителството отпусна помощи за мизерстващите и бездомните - по 5 кг. ориз, леща и брашно в следващите 3 месеца. Допълнителни парични помощи също за вдовици, работници на строежи, ресторантьори и фермери. И за туризма отпуснаха някакви милиони, доколкото разбрах.  Тук в момента се опитват да внесат авиган. Противомаларийните са забранени без рецепта, защото всичко живо се юрна да ги пие...
Да кажа още, че  подкрепям теорията за праховите частици. Нашият щат е в подножието на Хималаите. Случаите са 3-4 от 2 седмици насам.
Иначе тестват масово, защото е сравнително малък щат. Болните се възстановяват бързо.
Делхи, Мумбай, Калкута и щат Керала са с най-много случаи до момента. Въздухът там е..... мдаа... сигурна съм, че не искате да знаете....
И тук започва масово тестване. "Космонавтите" идват  по домовете....
Нещо интересно се сетих да ви спомена. Не знам колко е по темата, но вчера имах разговор с един доктор, който е и доктор по ведическа медицина и астрология.
Той спомена, че във ведическата астрология, когато планетите са струпани само от едната страна (полусфера) на астрокартата , това говори за остър кризисен период, който ще премине, едва когато поне една от планетите премине от другата страна. Това, доколкото разбрах, ще стане към края на май. За момента през времето, когато луната се движи във фазите си и минава от другата страна , щяло да има по мъничко "глътка въздух". Не претендирам за истинност. Просто споделям.

От българка, живееща в Индия, с ник Bandit Queen, взето от нейни постове в бг мама, темат аза Ковид 19, 2 тема

....






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3804102
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия