Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2017 21:03 - Въпросителните около възможността за война между САЩ и Китай+Русия след 2020 година
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 8643 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Въпросителните около възможността за война между САЩ и Китай+Русия след 2020 година

(оценки за последствията от ядрен удар срещу съперниците на Америка)

Вашингтон – Москва – Пекин, 30.01.2017

Националнoто разузнаване на САЩ и Стратегическото командване на Въоръжениете сили на САШ преценят възможностите на Русия и Китай да „оцелеят“ след ядрен удар.

Анализът се провежда по искане на Конгреса на САЩ и започна още преди встъпването на Тръмп в президентската длъжност. Инициативата среща поддръжката на двете американски партии – републиканската и демократическата. Конгресмените изразиха недоверие към руските власти и безпокойство във връзка с растящата увереност на Китай в собствената военна мощ.

При това става въпрос не толкова за класическия обмен на масирани удари с междуконтинентални ракети с ядрени бойни заряди.

САЩ възнамеряват да проведат дълбока модернизация на своя ядрен арсенал. За тези цели по предварителни оценки се предвижда да бъдат изразходвани до 1000 милиарда долара в рамките на 25 до 30 години. По същество американците се готвят да воюват с принципно ново ядрено оръжие.

Американските военни искат да постигнат ядрен заряд с по-малка мощност, но „по-умен“, който да може да бъде програмиран в зависимост от поставената задача и местоположението на целта. Тази задача между другото е призвана на реши новата атомна самолетна бомба B61−12. Тя се характеризира в опашната си част с променливо движение и усъвършенствана  система за насочване, което значително увеличава точността на поразяване.

B61−12 ще има възможност да носи бойна глава с променлива мощност до 50 килотона и ще постъпи на въоръжение около 2020 г. Засега според плановете на САЩ 20 бомби B61−12 ще бъдат разположени в Германия в авиобазата Бюхел (провинция Рейн-Пфалц), но в перспектива такива бомби могат да се появят в Турция и Италия.

B61−12 ще може изцяло да замени сегашните модификации на бомбите със свободно падане в арсенала на САЩ и ще се разполага в самолети както на стратегическата, така и на тактическата авиация - F-15E, F-16, F-35A, Tornado, B-2, B-21. Това означава, че самолетите с двойно предназначение на САЩ и НАТО ще могат да нанасят удари с такива бомби по територията на Русия, без да навлизат в зоната на поражение на руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Има още един мистериозен момент: този вид въоръжение представлява опасност и поради това, че няма възможност да се узнае, носи ли ракетата, пускана от самолета, ядрен заряд или обикновена бойна глава. Това означава, че е висок рискът за непреднамерена ескалация.

По същество със заменянето на тактическото ядрено оръжие на САЩ в Европа с B61−12 този арсенал ще придобие статуса на стратегически.

Директорът в МВнР на Русия по въпросите на неразпространяването и контрола върху въоръженията, Михаил Улянов, заяви, че „постановката за въоръжаването с B61−12 може съществено да понижи прага на прилагане на ядрено оръжие - вместо средства за сдържане такива въоръжения потенциално стават оръжие за полесражение“.

Сценариите за съвременна ядрена война и шансовете на Русия в нея:

Военните аналитици на САЩ в рамките на проучване, възложено от Конгреса, се опитват да отговорят на фундаменталния въпрос:

Води ли локалното прилагане на ядрено оръжие към неизбежен глобален ядрен конфликт, което прави войната безсмислена, или съществува възможност за ограничено прилагане на ядрените средства?

Във втория случай прагът на прилагане на ядреното оръжие може да бъде снижен и то да стане не политическо, а реално оръжие на театъра на военните действия.

Вторият сценарий добре се съчетава с политиката за глобално лидерство на САЩ, която изхожда от това, че американците имат преимущество във военната сила. Именно затова американските експерти и военни теоретици се опитват да разберат, може ли да се заобиколи проблемът на гарантираното взаимно ядрено унищожаване. Интересува ги и друго: доколко ядрените сили създават предимство за Америка и доколко ядрените съперници – Русия и Китай – пречат на САЩ да постигне поставените цели.

При тези разсъждения на преден план излиза проблемът за тактическото ядрено оръжие. То излиза от зоната на какъвто и да е взаимен контрол, за разлика от стратегическото ядрено оръжие.

САЩ се безпокоят, че Руската федерация притежава обширен тактически ядрен арсенал. Този арсенал според американските теоретици би могъл да бъде използван от Москва за дезескалация на конфликта в Европа, иницииран от самите Съединени щати.

Според аналитиците САЩ имат на Европейския военен театър значително превъзходство в обикновените въоръжени сили и теоретически са способни да създадат сериозно доминиране в обикновените въоръжения. Обаче даже и ограничено прилагане от страна на Русия на тактическо ядрено оръжие ще създаде на САЩ сериозен проблем:

До края ще е неизвестно, как ще се развие ситуацията.

Колкото и да е странно, но военните експерти считат, че именно Русия в този случай ще диктува условията и че НАТО може да отиде на примирие по руски условия.

Трудности за САЩ ще създава не само руското тактическо ядрено оръжие, но и руският комплекс за противовъздушна и противоракетна отбрана. В САЩ са убедени, че възможностите на Русия за защита на нейното въздушно пространство съществено затрудняват гарантиран достъп в него на американци – затова и поставят под въпрос гарантираното „доставяне“ на ядрените бойни заряди върху целите на руска територия.

Всичко това понижава ефективността на прилагането на тактически ядрени заряди, които САЩ притежават в Европа. Това се отнася както за бомбите B61 от предишните модификации, така и за най-новите B61−12. Това пречи на САЩ да реши глобалните си политически задачи, а следователно от гледна точка на Вашингтон представлява системен проблем!

Подобни проблеми могат и да се решават само със системен подход.

Така например в сферата на политиката САЩ ще се придържат към линията, набелязана още при президента Обама – девалвация на ролята на ядреното оръжие. Вашингтон най-вероятно ще предлага на Русия различни формати на отказ от ядреното оръжие или на неговото съкращаване.

Ето защо „несполучливите“ изказвания на новия президент Тръмп, че той е готов да свали икономическите санкции в замяна на съкращаване на руския ядрен арсенал, не бяха случайни.

Всъщност самото наличие на стартегически паритет между Русия и САЩ по ядрените оръжия се разглежда от американците като недопустимо предимство. И Трамп като Обама ще се опитва да нивелира това предимство.

В такъв случай Вашингтон възнамерява да получи карт-бланш в политиката по сдържането на Москва и Пекин чрез разполагане на американска противоракетна отбрана и увеличаване на обикновените въоръжения в рамките на концепцията за бърз глобален удар.

Друга сфера, в която американците ще решават проблема с руското тактическо ядрено оръжие и руската противовъздушна и противоракетна отбрана, ще бъде военно-техническата сфера: преди всичко тук става въпрос за сериозна модернизация на ядрения арсенал, за което даде заявка и Тръмп.

Това води до коренно преразглеждане на ядрената стратегия на САЩ и НАТО.

Възможно е американската опора върху съюзниците, притежаващи ядрено оръжие Англия и Франция да започне по някакъв начин да се разширява. Има се предвид това, партньорите в НАТО да запознат да отделят повече средства за целта и да предоставят повече територии за разполагане на ядреното оръжие на САЩ.

Руски военни специалисти считат, че Националното разузнаване на САЩ и STRATCOM готвят т.н. редовен ядрен обзор. В него се разглеждат най-различни въпроси: от състоянието на ядрените арсенали на Русия, Китай и САЩ до оживяването на системата за управление на САЩ в случай на нанасяне по американска територия на ответен или ответно-насрещен ядрен удар от страна на Русия.

Понякога в този периодичен документ се формулира нова стратегия за отбраната на САЩ. За последен път това стана през 2000 г. Тогава аналитиците предложиха да се има предвид не превантивен ядрен удар, а бърз глобален удар. Но сега е вероятно да не става въпрос за такива крупни промени и Конгресът е възложил подготовката на този обзор със собствени политически цели.

В момента се провежда линия „Да се върне на Европа руска територия“, което дразни руснаците.

Възможно е, когато този документ попадне в ръцете на Тръмп, той да го вземе под внимание, но да предложи съвсем други решения. Например да се съкратят ядрените арсенали в рамките на нов договор СНВ-4.

Дали това е допустимо и за кого колко:

За Русия е допустимо да съкрати ядреното си оръжие, но без да се засяга тактическото и то ако американците се откажат от разполагането на глобалната система за противоракетна отбрана. Това е главното руско условие! По-нататък ще се договарят какви конкретно компоненти на стратегическото ядрено оръжие да бъдат намалени. Например: стратегического ядерного оружия сокращать. Например, може в равна пропорция да се намалят наземните ядрени оръжия (които са повече в Русия) и морските (САЩ имат повече). Или пък може да се предложи на всички ядрени държави да обновят договора за неразпространение на чдреното оръжие и забрана на ядрените изпитания.

Във всеки случай преди да се говори за намаляване, трябва да се изчакат проучванията на военните аналитици на САЩ и реакцията към техния доклад на Доналд Тръмп.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264211
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031