Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2015 12:54 - Сирийци в Сърбия: " В България е много лошо!"...
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 2509 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 23.10.2015 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Стоян Нешев
Сирийци в Сърбия: В България е very bad* 

22.10.2015 23:18 |
България   image

20-годишният Али (по средата) показва раната си от граничарско куче, което го ухапало на българо-турската граница. Снимки: Олег Попов

 

“Не щем, не щем в България. Там е very, very bad” (много, много лошо). С тези думи 20-годишният сириец Али посрещна екип на “Труд”, който посети регистрационен център за нелегални мигранти в сръбския град Димитровград.

Али и двайсетина негови братя по съдба, избягали от размирния град Алепо, пресекли незаконно турско-българската граница край Свиленград и с помощта на трима каналджии се озовали в пределите на Сърбия. След това се предали на ченгетата в западната ни съседка.

Лесно ли се преминава българската граница нелегално? Борбата за Али граничарите да не щракнат белезници около китките му се оказала безмилостна. “Идвайки от Турция, на браздата граничарско куче ме надуши. Успя да ме захапе, ама се отървах. Просто извадих див късмет. Избягах”, обяснява младият сириец, който показва следи от кучешки зъби на глезена си. Чужденците стигнали до каналджията, който ги чакал в покрайнините на Свиленград и срещу 350 евро с малък бус ги извозил до браздата със Сърбия. На зелената граница ги посрещнали други двама трафиканти, които им посочили черен път за Сърбия в района на Димитровград. За “услугата” мигрантите платили по 400 евро.

Защо България е нежелана за живот? “Мои приятели разказаха, че българските полицаи, като ги хванали, много ги били. Било страшно! Вземат ти смартфона, парите, всичко... Затова си крием парите в хастара на якетата или под стелките на маратонките”, казва 17-годишният Стивън. - Хванат ли те в България, трудно може да се измъкнеш от нея, допълва още той.

Ако българските ченгета заловят Стивън, който е без документи и без статут в покрайнините на Свиленград, следва тежка процедура по международна кореспонденция за установяване на самоличността му. Ако има дело срещу такъв човек, той може да стои в ареста средно около четири месеца, обясняват юристи. Например, ако полицията го хване във вътрешността на България, при условие че няма статут и не е подавал молба за него, Стивън ще бъде изпратен в разпределителния център на дирекция “Миграция”. Ще му се вземат отпечатъци и ще го интервюират. След това нелегалният сириец ще бъде настанен в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Чул за тромавата процедура, която спъва надеждите му за Великобритания, Стивън предпочел да се предаде на сръбските власти, след като преминал нелегално на тяхна територия. Западната ни съседка предлага две възможности пред заловените мигранти - записва ги в най-близкия регистрационен център и им дава документ, с който могат да напуснат пределите на страната след три дни, или ги изпраща в бежански лагер, ако поискат убежище.

“Заради това избираме родината на тенесист №1 Новак Джокович”, казва Стивън. “По-добре да платим на трафиканти в България и да преминем транзит оттам, отколкото да чакаме в някой арест. В Сърбия за нас се грижат повече”, обяснява сириецът.

Въпреки това той ще се качи на безплатен автобус от регистрационния център в Димитровград и ще отиде до столицата Белград. През следващите три дни Стивън ще помисли как да напусне западната ни съседка, за да стигне до британските градове Лондон или Манчестър. Неговият приятел Али обаче е избрал да поиска убежище от Сърбия и да остане, за да си намери работа там.


* от англ. много лошо
www.trud.bg/Article.asp

ПП: Ами майка си ли търсите тук?... Защо не бЕгате в щатите?...



Тагове:   България,   Сърбия,   Много,   лошо,   сирийци,


Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Прочетох, че САЩ бомбардирали и ...
23.10.2015 17:17
Прочетох, че САЩ бомбардирали и унижожили електростанцията на град Алепо,
като оставили двумилионния град без електричество, вода и канализация.
Ако това умишлено разрушаване на инфраструктурата, не е целенасочено
предизвикване на имигриране, здраве му кажи.
цитирай
2. mt46 - Да, и аз четох за това...
23.10.2015 22:53
kvg55 написа:
Прочетох, че САЩ бомбардирали и унижожили електростанцията на град Алепо,
като оставили двумилионния град без електричество, вода и канализация.
Ако това умишлено разрушаване на инфраструктурата, не е целенасочено
предизвикване на имигриране, здраве му кажи.

Но за нашите евроатлантици САЩ и ЕС са прави, дори когато грешат...
М. Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159660
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031