Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 21:53 - На преден план излезе прелатурата Opus Dei
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.02.2017 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
02.2017

image

Един от най-важните процеси в живота и дейността на Ватикана през последните десетилетия е излизането на преден план на Opus Dei, заменил Ордена на йезуитите, който в течение на четири века играеше ключова роля в контрола над елита. Това стана възможно благодарение на уникалните особености на Opus Dei, който е засекретен до такива степен, че в Испания, откъдето е родом, е наричан "бялата мафия".

Създаденият през 1928 г. от испанския свещеник Хосемария Ескрива де Балагуер (1902 – 1975 г.) Opus Dei беше нов тип орденско обединение и първа секуларна организация на католическата църква, утвърдена с указ от Пий ХІІ през 1947 г. Освен духовенството Opus Dei включваше и миряни, които можеха да придобият святост, изпълнявайки по съвършен начин своите професионални задължения в обществена среда.

Този стремеж към успеха в светско общество и материалния свят обуслови и интересът на Opus Dei към икономиката, банковото дело, участието в държавните органи на властта, както и особеното внимание, което се отделяше на училищата, университетите, подготовката на мениджъри, експерти по финансите и така нататък.

Много изследователи определят учението на Ескрива като католически вариант на калвинизма. Заедно с това някои еврейски източници сочат неговата близост до юдеизма. Заради това опонентите на Ескрива го критикуваха заедно с Opus Dei за таен юдеизъм.

Наред с това през 1994 г. колумбийското издателство Orion публикува книгата Opus Yudei, в която се анализираха връзките между финансовите операции на Opus Dei и международния юдеизъм и се разкриваше, че символиките и терминологията на ордена в голяма степен са заимствани от юдейските кабалистични обичаи.

Друга особеност на Opus Dei, която даваше висока ефективност на неговата работа, се свеждаше до факта, че орденът беше създаден по модела на сектата, в която централизираната йерархия и желязната структура на управление бяха съчетани с мрежеви тип на организацията. В резултат, членовете на Opus Dei се оказаха в затворен свят, абсолютно уверени, че именно в него ще постигнат пълна свобода на самореализация.

В края на 60-те и началото на 70-те години позициите на Opus Dei укрепнаха до такава степен, че Ескрива си постави задача да осъществи дълбоко проникване в църквата, като главен канал стана Римският център за срещи на служителите на култа (CRIS), превръщайки се в елитна организация, в която ставаше обработка на перспективните представители на духовенството.

В тези условия Opus Dei изработи нова стратегия, свеждаща се до това, че не атакуваше пряко своите съперници от либерално-масонската групировка, а поддържайки папската линия за укрепване на "Солидарност" формира друг по-мощен финансов католически полюс, за което беше създадена нова финансова мрежа в швейцария, чиято главна опора стана банката Готтардо.

Мрежата IOR – Ambrosiano – масонството трябваше да бъде заменена от нов съюз IOR – Готтардо – Opus Dei, което застрашаваше позициите и финансовите интереси на значителна група лица във Ватикана. Така че покушението срещу Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 г. беше резултат от сблъсъка на много фактори от вътрешната борба за власт между различните фракции във Ватикана и техните разклонения към масоните и ЦРУ, към наркотрафика през Турция и към Израел. Най-вероятно това намери и краен израз в острата борба в ръководството на Ватикана, част от което беше враждебно на Йоан Павел ІІ и неговото ориентиране към Opus Dei. Още през ноември 1981 г. папата разпрати конфиденциално-информационно писмо, в което съобщи, че е решил да даде на Opus Dei статута на лична прелатура. На 28 ноември 1982 г. (денят, който Opus Dei след това нарече исторически) Йоан Павел ІІ прие апостолската конституция Ut Sit 8, според която на ордена най-накрая беше даден статут на персонална прелатура. И до днес Opus Dei е единствената персонална прелатура в католическата църква.

Така Opus Dei се превърна в привилегирован елитен отряд на Йоан Павел ІІ, което беше запазено и при Бенедикт ХVІ. Той стана църква в църквата.

http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=260&aid=17 - Красимир Иванджийски




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777256
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия