Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2015 21:11 - Цветните плажове – знаете ли за тях?
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3823 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image distractify.com

Пясъци в нюансите на дъгата. Какви са причините за тази екзотика?

Бели плажове

image

Сигурно сте чували за белите плажове (за тези на Малдивите, Фиджи или Австралия), може и да сте ги посещавали, но знаете ли защо са бели? Оказва се, че се състоят от малки парченца корали или кварц. Те попадат на брега най-вече чрез водораслите.

image image

Розови плажове

image

Има доста розови плажове по света, но за нас те са супер екзотични, може би защото не се срещат по нашите ширини. Розовите пясъци идват от изобилието от специален вид фораминифери, които живеят в малки червеникаво-розови черупки. Когато умрат, тези черупки остават, натрошават се и се смесват с останалия пясък.

image image

Плажове от черупки

image

Всяко дете събира всевъзможни мидички и черупки от плажа и си ги носи вкъщи, но понякога това остава хоби за цял живот. Тези плажове са истински рай за събирачите! Shell Beach в Австралия или Сен Бартелеми, Джефрис Бей в Южна Африка и Sanibel Island във Флорида са именно такива плажове. Причините за изобилието от черупки са липса на хищници, много морски обитатели с черупки и географското разположение на плажа.

image image

Червени плажове

image

Когато вулканичните скали, богати на желязо, се сблъскат с водите на моретата и океаните, се раждат червените плажове. Най-популярните червени плажове в света са Kokkini Beach в Санторини, Гърция, Kaihalulu Beach в Хавай и Галапагос.

image image

Оранжеви плажове

image

Въпреки че оранжевите плажове са рядко явление, те все пак съществуват. Цветът на пясъка се дължи на съдържанието на желязо и липсата на вулканични скали, които потъмняват цвета до червен. Крайбрежието на залива Рамла, например, в Малтийските острови, е ярко оранжево.

image image

Стъклени плажове

image

Този красив плаж се намира във Форт Браг, щата Калифорния. Появата му се дължи на сметище, което е било в непосредствена близост, но е затворено още през 60-те години.

image image

Зелени плажове

image

Зелените плажове са рядкост, но все още ги има, например Papakolea Beach в Хавай и Talofofo Beach в Гуам. Те получават необичания си цвят от Olivine кристали, които са тежки и обикновенно водата отмива другия пясък, а зеленият остава на брега.

image image

Сини плажове

image

Е добре, пясъкът не е син. Цветът се дължи на биолуминисцентен фитопланктон, разпръснат по крайбрежието на този остров на Малдивите. Светлинките се задвижват от стресовите фактори на средата (като сблъсъка на планктона с бреговете), а гледката е невероятна.

image image

Каменни плажове

image

Кой казва, че трябва да има пясък, за да има плаж? Тези поразителни стълби на Пътя на гигантите (Giants Causeway) в Ирландия изглеждат твърде прецизно, за да бъдат естествени, но в действителност са дело на природата и се състоят от базалт от разлома на закалена лава.

image image

Лилави плажове

image

Жалко е, че всички плажове не са толкова цветни! Екзотичните лилави пясъци на плажа Pfeiffer (близо до Pfeiffer Big Sur State Park в Калифорния) черпят необичайния си цвят от ерозирали манганови гранули, разпрострени в целия регион.

image image

Черни плажове

image

Невероятни, необикновени и красиви, многобройните черни плажове по света се дължат на комбинацията от натрошени вулканични скали и ерозирала лава.

image image


http://pateshestvenik.com/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%8F%D1%85/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786278
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия