Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2014 20:38 - Любомила Кривошиева – втори спасителен център за диви животни, в София
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1227 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2014 20:39


imageЛюбомила Кривошиева. Снимка: „Дивите животни“

Милен Енчев. София, квартал „Обеля“, октомврийски студ. Във влажната трева лежи притихнал един… варан. „Ама какъв варан – комодски?!“, питам. „Не съм сигурна, но доста едър изглежда на снимката“, казва Любомила Кривошиева.

Случката е съвсем прясна от тази седмица – една от многобройните истории на Любомила, която от години се занимава със спасяване на диви животни. Нейната отзивчивост към страданията на десетки птици, катерички, таралежи, змии и други животинки, обитаващи София, й донесоха наградата на публиката за екоактивист в тазгодишните награди за опазване на природата на Българска фондация „Биоразнообразие“

Та, какво търси тропически гущер в „Обеля“? Ами какво – някой го е отглеждал и го е зарязал на студа. Едно момиче го намерило и го пуснало за продажба в един сайт… Нищо, че някои видове варани са забранени за търговия, пък и за отглеждане – освен в специални места. Така вестта стигнала до Любомила.

Варанът съвсем не е единственото екзотично животно, попаднало в софийската джунгла. В „Люлин“, казва тя, например от месеци живее един папагал от вида Голям александър. Не е ясно откъде се е появил, но успешно се е смесил с гълъбите – от време на време разни хора виждат шарената птица да се храни заедно с тривиалните си пернати събратя. „Те са приспособени за тукашните условия – в Германия живее цяла колония от тях“, обяснява Любомила.

Аналогична е историята на папагала корела Бьорк, хванат, докато кълве с гълъбите край „Александър Невски“. След като била обезпаразитена във ветеринарната клиника „Добро хрумване“ (за нея после), папагалката била прибрана от стопанин.

Моето семейство и други животни

Животните са й слабост от дете, когато баща й прибирал всевъзможни гадинки вкъщи. Занимава се с фотография на диви животни от години. Любомила обаче не е ветеринар. Завършила е международен туризъм и е работила „различни неща“, преди да стане доброволец в природозащитна програма за охрана на гнездата на царските орли в Сакар. „Те не трябва да се притесняват, особено в гнездовия им период, но се намират хора, които ще решат да отсекат точно дървото, където има гнездо на орли“.

Там прекарала в полеви условия месец. Малко след това била поканена да работи в спасителния център за диви животни на организацията „Зелени Балкани“ в Стара Загора – единственият в страната засега. Междувременно лично е изпратила десетки птици, намерени в София, към центъра и много софиянци, търсещи помощ за някое паднало от гнездото пиле, са попадали на телефона й.

А като е единствен, как стигат до там ранените животни, намерени край Шабла например, или във Видин, или в София? Обикновено в клетка и по автобуса, казва Любомила. По принцип не е законно, а и не е редно, защото животното може да е носител на заради, но това е положението в момента.

Няма друг специализиран център за лечение на диви животни освен центровете към някои зоопаркове в страната.

В центъра в Стара Загора спасителката прекарала три години, изучавайки как се хранят и лекуват различни видове, какви са поведенческите им специфики. „Точно това съм искала да правя“.

„И когато напуснах, изпаднах в депресия“. Но животните не я изпуснали и в София. И я отвели до „Добро хрумване“ – една от малко клиники, лицензирани за работа с диви животни. От година тя е партньор и щабквартира на „Дивите животни“ – фондацията на Любомила, която освен създател доскоро е била и единствен неин член.

Дивата страна на града

Врани (поне по 10 на година – в България има обичай да ги целят с въздушна пушка, за „кеф“), ястреби, соколи, сови, бързолети, гълъби язовец, лисица, щъркелът г-жа Венче, сърна, две змии (смокът Ондъуотър, прибран от столичен квартал и сродникът му Шнур), съсел, жаба, таралежи, прилепи. Един мишелов, със счупено крило, който докарали в клиниката от локомотивното депо на железниците – попаднал в един локомотив и сега се лекува в „Добро хрумване“.

Това е част от актива на Любомила за изминалата година.

Всяко животно си има особености и ако се опиташ например да храниш таралежи като домашната си котка – с краве мляко или котешки паучове, да речем, може и да ги повредиш. „ Голям здрав таралеж може да се размине с временно неразположение, но организмът да се пребори. Малките ежета, обаче, много често умират от тежката диария и обезводняването, които причинява кравето мляко“, гласи един от многобройните съвети на Фейсбук страницата на фондация „Дивите животни“. Основна част от работата на нейната създателка е да обяснява.

Когато пациентът е далеч – като птицата, за която една жена й звъннала наскоро от Варна, тя обяснява дистанционно как да се гледа, храни и евентуално, лекува.

В клиниката периодично попадат бързолети – непосветеният ще ги сбърка с големи лястовици. Обикновено проблемът е, че птицата е кацнала, след което не може да излети – тя има къси извити крачка, с които лази по стена, но на равно трудно може да се изтласка, за да разпери крила, казва Любомила. Бързолетите обаче не кацат често – те летят с месеци и дори години без прекъсване – ловят насекоми във въздуха и спят, летейки. Кацат само в размножителния период, да гнездят.

И малките на това необикновено същество напоследък стават косвени жертви на енергийната ефективност – бързолетите, също като прилепите, гнездят във фугите на панелните блокове и саниращите фирми понякога зазиждат малките. Случвало се е наблюдателни алпинисти, поставящи топлоизолации да звънят на Любомила за птичетата. И понеже същинското саниране на панелките в страната тепърва предстои, тя планира информационна кампания сред фирмите за топлоизолация по въпроса.

Заради просветителската си дейност Любомила получава поздрави за Деня на будителите от хора, на чиито животни е помагала. „Благодаря ти, че ми отвори очите“, чула с изненада в слушалката миналият 1 ноември.

Спасителен център в София

Това е една от големите цели на Любомила –вместо безсловесните пациенти да се лашкат по пътищата на България да бъде открит втори спасителен център за диви животни, в София.

Тук такъв център е особено нужен, тъй като в столицата хора дал Бог и сред множествот все се намира по някой, който си излива нищетата върху безобидните твари – като една неизвестна елементарна частица, която преди няколо години стреля по малки совички, изпаднали от гнездото си в „Люлин“. „Тогава ходих да ги прибера – пилетата бяха точно до една детска градина, така че стрелбата е била опасна не само за совичките“, казва спасителката. Полицията не обърнала внимание на случая. Впрочем, досега като цяло почти няма наказани за жестокост към животни, а тя от 2011 г. се брои за престъпление по Наказателния кодекс.

Идеята вече е представена на общината и оттам са се ангажирали да дадат на „Дивите животни“ списък с потенциални общински терени за бъдещия център до 20 ноември.

Той ще е по-скоро в периферията на София, ще е от малки сглобяеми къщички и ще има и образователна функция – там хората и особено децата ще могат да научават ценни и интересни неща за различните видове, сред които живеят. Така си го представя Любомила.

„Хората, които ни звънят, явно гледат Animal Planet и остават учудени, че пътувам с градския транспорт или че не мога да изпратя кола до Монтана за ранено гълъбче“, казва тя.

Но според Любомила тази липса на добре смазана система за спасяване на животни в България си има и добра страна. „Ако всичко е напълно организирано и знаят, че някой друг ще го свърши, на хората няма да им пука. А сега ранените животни ги ангажират“.

Източник: http://www.zoomania.org/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5/

Милен Енчев




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3798645
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия