Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 17:57 - Най-изумителните охлюви
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4988 Коментари: 0 Гласове:
2



Охлювите не получават заслуженото внимание. Може да се движат бавно, но съвсем не са скучни. Има охлюви, които светят, бронирани охлюви, такива с прозрачни черупки, има дори охлюви, които могат да ви убият. Представяме ви 13 от най-интересните охлюви в света.

1. Hinea brasiliana

image

Малко известният морски охлюв изпълнява едно от най-впечатляващите светлинни шоута в природата. Срещан в Австралия, hinea brasiliana може да премигва в зелено, когато се почувства застрашен.

Интересното е, че черупката на този охлюв пропуска само и единствено тази зелена светлина. Когато учените са изпробвали с други цветове са открили, че те не преминават през черупката.

2. Гигантски африкански охлюв

image

Тези доста внушителни коремоноги са най-големите сухоземни охлюви на планетата. Могат да достигнат до 20см на дължина и до 10см в диаметър. Това е приблизително колкото юмрук. Освен това са големи гладници и е известно, че се хранят с поне 500 вида растения. Ако наоколо няма плодове или зеленчуци, тези охлюви са готови да нападнат каквото има, включително боя и мазилка по къщите. Слава богу, че са вегетарианци!

 

3. Многоцветен охлюв

image

Може би най-цветните коремоноги можете да откриете на карибския остров Испаньола. Черупките на тези охлюви приличат на захарни бонбони, но всъщност са си напълно естествени и съвсем не са сладки.

4. Морска пеперуда

image

Може да не приличат на типични охлюви, но морските пеперуди включват някои от най-разнообразните видове коремоноги. Вместо да използват крачето си, за да пълзят, то се е превърнало в нещо като криле, които охлювът размахва, за да плува. Повечето видове нямат черупка, за да са по-ефективни плувци.

 

5. Златен слонски охлюв

image

Нещо като кръстоска между охлюв, манго и слон, това коремоного изглежда като неуспешен експеримент. Акваристите много обичат тези жълти охлюви, защото са отлични чистачи и излъскват аквариумите отвътре.

6. Железен охлюв

image

Открито през 1999г на повече от 3.5км дълбочина в Индийския океан, това коремоного е може би най-бронираният охлюв в света. Изглежда сякаш носи ризница и всъщност това не е далеч от истината. Охлювът извлича метали и сулфиди от хидротермалните извори и ги отлага в черупката си.


 

7. Разтапящите се охлюви

image

Крачето на южноамериканските охлюви от рода megalobulimus може да се разтяга изключително много – толкова, че изглежда сякаш животното се разтапя.

8. Конус географ

image

Трябва много да внимавате с този охлюв – той е най-отровният от всички охлюви и изобщо едно от най-отровните същества на планетата. Отровата на конуса географ е коктейл от стотици токсини, който той изстрелва през израстък, подобен на харпун. Макар да се движи доста мудно, също като останалите охлюви, той има една от най-бързите атаки в животинското царство и може да изстрелва отровата си със скорост 650км/ч.


 

9. Янтина

image

Тази виолетова черупка е само едно от нещата, които правят този охлюв толкова интересен. Най-изумителното при охлюва янтина е, че той събира балончета с въздух като ги обгръща със слуз. За какво са му балончета с въздух ли? Използва ги като сал, за да изминава големи разстояния през океана.

10. Opisthostoma

image

Миниатюрните охлюви от рода opisthostoma имат едни от най-забележителните черупки в света. Много от видовете имат изключително сложни и усукани черупки, но opisthostoma vermiculum ги бие всичките – неговата черупка има четири увиващи се оси.

 

11. Хърватски пещерен охлюв

image

Този призрачен охлюв е открит едва наскоро в пещерите на Велебит – една от най-дълбоките пещерни системи на планетата. Отличава се с това, че е почти напълно прозрачен. Понеже пещерният охлюв живее в пълен мрак, той е изгубил и зрението си.

12. Thiara cancellata

image

Това коремоного притежава най-заплашителната черупка, от която сякаш излизат шипове. Макар да има доста свиреп апетит, добрата новина е, че е заклет вегетарианец. Иначе щеше да е доста страшно, имайки предвид, че има навика да излиза от аквариума си от време на време и да се разхожда наоколо.

13. Rhinocochlis nasuta

image

Този симпатяга може да бъде открит само на остров Борнео и е наистина красив със своята камуфлажна черупка.



http://iskamdaznam.com/12185

 

 

 

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785634
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия