Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2014 17:41 - Отглеждане на малки врабчоподобни пиленца
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2014 17:42


Ето така, един живот се изтриса в ръцете ви...

Често се случва някое малко пиленце да бъде намерено извън гнездото. Най-често това се дължи на нападение от страна на друга птица - сврака, врана, сойка... Птицата грабва пиленцето и понякога го изпуска още докато е на дървото или докато лети. Много от тези пиленца получават тежки травми, особено поради факта, че са още толкова нежни и "чупливи". Когато бъдат намерени от човек, често е необходима спешна грижа, тъй като пиленцето е престояло незнайно колко време на студено и без храна.

image


НАСТАНЯВАНЕ

Направете гнезденце на малчото. Най-подходящо е кутия от обувки или някаква друга подобна, която да има капак. Така през нощта и в по-студени дни, затваряйки кутията с капака, ще запазите вътре топлината.

Пробивате дупки на капака, за да влиза въздух. Вътре постилате слама, кухненска хартия, тоалетна хартия или нещо друго мекичко, само да не висят конци от него, за да не се оплете пиленцето в тях.


image



НАСТАНЯВАНЕ

Правите му уютно гнезденце, не просто опъната постелка на дъното. В кутийката трябва да има и място да се слага бурканче от бебешко пюре или бутилка с топла вода за топлене.


image


ТОПЛИНА

Птиците са с по-висока телесна температура от хората и температури, които за нас са "жега", за тях са съвсем нормални и поносими, а голишарчетата при всички случаи трябва да се топлят, все едно майката лежи на тях.

Липсата на топлина води до липса на апетит, пиленцето е апатично и скоро умира.

От друга страна, не е добра идея да го оставите на слънце, за да се топли. Така ще умре от обезводняване или топлинен удар.

Бутилката или бурканчето се пълнят с много топла вода и се увиват в салфетка или кърпа, така че да не са допряни директно до тялото. Птичето се слага до бутилката, но трябва да има възможност да се мръдне настрани, ако му стане прекалено топло, т.е. трябва да има свободно пространство настрани. Водата се проверява на всеки час и се сменя.


ВОДА

На всяко хранене давате и по няколко капки вода. Водата се дава капка по капка в една от ноздричките на клюна и птичето да преглъща или много внимателно в клюна, като внимавате да не попадне в отвора на трахеята. Той представлява една дупчица точно зад езика.

Можете да капете с пипетка или спринцовка, но капка по капка, не да впръсквате. Може и в цепката между горната и долната част на клюна, ако той е затворен, но пак капка по капка и да преглъща.


image


ПРИНЦИПИ В ХРАНЕНЕТО

Когато избирате храна, винаги имайте предвид с какво се храни птицата в природата. Потърсете подробна информация в интернет, но не във форуми, а в специализирани сайтове. Не се доверявайте на всеки, който твърди, че знае как се отглежда такава птица, защото бил отгледал вече такава. Може случаят да е бил съвсем различен, а и индивидите са различни.

Не експериментирайте с храни, които са по-леснодостъпни, но неестествени за вида.

Когато купувате смески с насекоми, имайте предвид, че някои съдържат мед или плодове и не са подходящи за всички видове насекомоядни птици.

Важно е дали птицата може да яде плодове, например, или е изцяло насекомоядна и плодовете биха увредили храносмилателната система.


В по-малка възраст е лесно. Птичето просто стои в гнездо и тъпчеш с храна. Когато, обаче вече започне да щъка, храната, която вижда че му носите като родител, ще е тази, която ще търси в природата като външен вид (форма, цвят) и като вкус. В този смисъл, колкото повече се придържате към храни, които изглеждат като естествените за вида, толкова по-сигурно е, че ще си намира храна в природата, когато бъде освободено.

Колкото повече расте вашето пернато бебе, толкова повече неща трябва да научава, които ще му послужат в дивия живот за намиране на храна. Постепенно трябва да започне да преминава от хранене на ръка към самостоятелно хранене.

Като видите, че пиленцето вече ходи, щъка насам-натам, докато още го храните с пинсета, трябва да започнете да оставяте да има на разположение от храната, която ще трябва да търси в природата.

Постепенно пиленцето ще започне да проявява интерес към нея. Отначало само ще чопли в оставената храна, но постепенно ще започне и да гълта по малко. През това време вие продължавате да храните в клюнчето.

Когато се убедите, че вече си хапва от оставената храна, постепенно започвате да намалявате дажбите на храната и честотата на храненията в клюнчето. Недостигът ще го принуди да обръща все по-голямо и по-голямо внимание на оставената храна и така в един момент ще премине към самостоятелно хранене. Когато вече се храни само, спирате храненето в клюнчето, колкото и да проси.


ПРИНЦИПИ В ОТГЛЕЖДАНЕТО

Това, на което свиква малкото пиленце докато расте, ще определя неговото поведение на свобода в природата. В този смисъл, отглеждайки малкото в близост до кучета и котки, за него означава, че те са безопасни спътници.

Много хора правят огромната грешка да сложат пиленцето в клетка и понеже е защитено, до клетката си седят спокойно котките на семейството. Няма значение дали въпросните котки са агресивни или не. Това е чудесно обучение за малкото пиленце, че може да си стои така с котките в природата, а нали се сещате какво ще означава това и колко ще оцелее такова едно пиленце, когато между него и котката вече няма преграда...

Ако имате котки и кучета, най-добре е да отглеждате пиленцето в помещение, в което те не влизат. Ако не можете да си го позволите, закрийте стените на клетката по начин, който предполага да не вижда пиленцето домашните любимци и го сложете да стои възможно най-нависоко и най-прикрито.

Колкото по-малко вижда човешка обстановка малчуганът, колкото по-малко свиква с човешки звуци, толкова по-добре, затова е най-добре да е в помещение без ежедневни дейности, без телевизия и радио, без голямо движение на хора.

Ако можете, дори се въздържайте да му говорите, докато го храните.


НАЧИНИ ЗА ХРАНЕНЕ

Много малките се хранят със специализирана каша за врабчоподобни пилета със спринцовка.

image



На по-големичките храната вече може да се дава с пинсета.


image



НАЧИНИ ЗА ХРАНЕНЕ

Първият ден е най-трудно, защото не всички пиленца отварят доброволно клюнче да просят.

Дори и да отварят клюнчето, в началото човек понякога не улучва, защото пиленцето се мърда.


Някои са много упорити и не отварят клюн. Врабците обикновено са точно от този тип. Доста търпение трябва и даже в началото отваряне на клюнчето много внимателно и пъхане на храната вътре.



ХРАНА

В първите 10-15 дни всички врабчоподобни пиленца изхранват малките си с насекоми, дори и тези, които са изцяло зърноядни в зряла възраст. След това постепенно се преминава към добавяне и на други видове храни, според особеностите на вида.



ВИДОВЕ ХРАНИ

Храна за много малки пиленца под формата на каша


image



Консервирани мини-щурчета. Купуват се от зоомагазин. Има също и гъсеници, скакалци и червеи консервирани. Всички те също стават за храна, но мини-щурчетата са най-подходящи от гледна точка на размера, защото са за една хапка. Другите са по-големи и трябва да се режат на парченца. Много твърдите части като краката, например, се отстраняват.


image


Червеи Zophobas morio


image



ВИДОВЕ ХРАНИ

Брашнени червеи Tenebrio molitor
Брашнени червеи се купуват от частни лица, които ги развъждат и пускат обяви в интернет. Пращат по куриер. Може да ги купите и от чужбина, но обикновено не пращат живи до България. Евентуално консервирани, но те са по-скъпи.



image


Бели червеи (ларви на мухи)
Белите червеи се купуват от риболовен магазин. В риболовните магазини има и подобни на белите червеи, но розови на цвят. Наричат ги пинки. Не съм убедена, че веществото, с което ги боядисват е безвредно, затова не ги ползвам и не ги препоръчвам.

С много остро ножче се режат поне на 2 парчета. Ако се дават живи те не умират веднага, а продължават още известно време да се хранят вътре в стомаха с тъканите на самия стомах.

От друга страна, ципата им е много жилава и дори да е мъртъв червея, ако не се среже, а се дава цял, организмът на малкото пиленце изхвърля червея цял, без да усвои вътрешността и все едно не го храниш.

Белите червеи са най-леснодостъпната, но най-вредната съставка в това меню. Тях можете да си ги набавите веднага и може 1-2 дни да храните само с бели червеи, но за постоянно не. Ако бързо намерите брашнени и въобще не ползвате бели, ще е по-добре за пилчото.



Orlux Insect Patee


image


Orlux Insect Mix
Padovan GranPatee Insectes


image

ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА

Белите червеи се измиват от триците. Всички видове червеи се нарязват на малки парченца и се овлажняват с вода.

Когато ползвате готови смески, също ги овлажнявайте с вода.

За много малките пиленца към храната се добавя слюнка от човек, който не пуши и не е пил кафе, кола или алкохол в близките 3 часа. Със слюнката в организма на пиленцето се внасят ензими, както правят родителите-птици като повръщат храната.

Добре е да разнообразявате храната, да не е само един вид. Просто сменяйте от време на време или правете смески от готова храна с червеи и така. Важно е да има различни видове храни.


ИЗПРАЖНЕНИЯ

Те трябва да се наблюдават непрекъснато, защото дават ясни сигнали за здравословното състояние на бебето, за евентуални болести и дали усвоява храната.



image



Любомила Кривошиева от "Дивите животни"



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801537
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия