Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2014 12:54 - Жените, родили мумии - медицински феномен литопедион
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1470 Коментари: 0 Гласове:
0



Жените, родили мумии image

Фото: ru.wikipedia.org/Otis Historical Archives Nat"l Museum of Health & Medicine/cc-by

„Жените, родили мумии” – така би могъл да бъде наречен един трилър с претенции за световен бестселър.

Но днес ще стане дума не за плод на писателски фантазии, а за реален човешки ембрион, на който не му е съдено да се роди, а да се мумифицира в тялото на майка си за дълги години.

В началото на миналия месец в болницата на бразилския град Нативидад се обърнала 84-годишна жена с оплакване на силни болки в корема. Лекарите, прегледали я на рентген, не могли да повярват на очите си: в коремната кухина на пенсионерката бе открит вкаменен ембрион със срок на бременност 20-28 седмици. По-нататъшните изследвания показаха, че детето, мумифицирало се в утробата на бразилката, е на минимум 44 години.

Как е възможно такова нещо? Защо ли жената не се е обърнала за помощ по-рано и е живяла цял живот с вкаменен ембрион? "Гласът на Русия" се обърна за разяснение към акушера-гинеколог Екатерина Семьонова:

- В случая става дума за литопедион, много рядък медицински феномен, който се среща в гинекологията при гибелта на ембрион по време на извънматочна бременност. Като правило, майката не може да носи детето извън матката. И тук има няколко вариант за развитие на събитията: или аборт на ранните срокове, съпровождан с висок риск от фатален изход за майката от обилна загуба на кръв, ако медицинска помощ не се оказва навреме, или жената все пак успява да носи детето извън матката. Но, като правило, лекарите не запазват тази бременност, защото рискът от фатален изход на майката е прекалено висок. На пръсти се броят случаите на успешно раждане при извънматочна бременност. Литопедион може да се наблюдава у пациентка, започвайки от 16-та седмица на бременността включително до края на срока. Повтарям, това е изключително рядък медицински феномен.

Подобни случаи стават с жени, които по различни причини не са гледни при гинеколог по време на бременността, защото в противен случай щяха веднага да ги изпращат на аборт по медицински показатели. Практически във всички известни случаи жените, при които се наблюдава вкаменен ембрион, са жители на села, където няма адекватно медицинско обслужване.

През последните няколко години са фиксирани няколко подобни случая. Например, през декември 2013 се съобщаваше, че в коремната кухина на 82-годишна жителка на Колумбия е открит 40-годишен литопедион, а през февруари 2012 от тялото на 70-годишна жителка на Индия е премахнат 35-годишен вкаменен ембрион. Но най-известният случай в историята е този със Зара Абуталиб от Мароко, която в течение на 46 години е носила в утробата си носила мумифицирания си син.

В заключение може да се каже, че нашият свят е изключително разнообразен. Необикновеното, което все още не се вписва в рамките на нашия разум, е още много и много.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_22/ZHenite-rodili-mumii-6888/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782343
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия