Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2014 23:10 - На път: Девет страни, непосочени на картата
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4093 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За да създадеш държава не е достатъчно да избереш име, знаме, химн и да печаташ пари със собствения си образ.  Предварителните изисквания са също да определите територията си, да имате постоянен брой жители и правителство. Следващата стъпка е обявяване на независимост и кандидатстване с писмо до ООН, а последната - да очаквате да ви приемат. Четирите стъпки бяха описани преди години от сп. "Форийн полиси", а сега Scyscanner разказва за девет европейски държави, предприели част от тях. Някои от тях са известни, за други малко хора са чували. 

Себорга, Италия

image

Себорга
Фотограф: cebete

[flickr (CC)]



Себорга е малко градче в Северозападна Италия, точно до границата с Франция, а претенциите му са да е независимо княжество. То е основано в 954 г., а в началото на 60-те години на 20 век председателят на кооперацията на местните производители на цветя Джорджо Карбоне възражда идеята за независимост и е обявен от съгражданите си за Джорджо Първи, княз на Себорга. "Държавата" продължава да съществува и след смъртта му през 2009 г. 

Мапсулон, Италия

По подобие на тях жителите на тосканското село Мореска обявили независимост, прекръстили "столицата" си на Мапсулон, обявили война на прогреса, забранили телевизията и премахнали асфалта по пътищата. Сега до Мапсулон може да се стигне само пеша, а общуването с жителите му е възможно само на тоскански.  

Мореснет, Белгия

image

Мореснет
Фотограф: Erwin Boogert

[flickr (CC)]



Държавата Мореснет вече не съществува, но 50 от общо 60-те гранични стълба, които са я маркирали до 1919 г., когато се присъединява към Белгия, още стоят по местата си. Мореснет е на мястото, където се събират три държавни граници - на Белгия, Нидерландия и Германия. Тя е създадена по решение на Виенския конгрес през 1814 г., а официалният й език е бил есперанто. Улицата, която води към пресечната гранична точка, се нарича и до днес "Четири граници", колкото са били преди 95 години. 

 NSK, Словения

image

NSK
Фотограф: NSK State

[flickr (CC)]



Виртуалната държава NSK (Neue Slowenische Kunst) в Словения съществува от 1992 г. и обединява няколко хиляди творци - музиканти,  художници, писатели. Утопичният проект не се базира върху територия, а върху обмяната на творчески идеи. Кандидатстването за виза става, като се посети концерт на групата Лайбах - "мотора" на начинанието.

Кристиания, Дания

image

Кристиания
Фотограф: Kieran Lynam

[flickr (CC)]



Вероятно най-известната самообявила се независима общност в света е датската Кристиания - свободният град  в Копенхаген. Учредена през 1971 г. от група хипита, Кристиания  е официално призната от датската държава.

Кугелмугел, Австрия

image

Кугелмугел
Фотограф: Gruenemann

[flickr (CC)]



Гостите на Виена могат набързо да посетят държавата Кугелмугел. Тя е основана през 70-те години на 20 век  от Едвин Липбургер, който се е самообявил за президент на страната и единственият й жител. Оранжевият "портокал" ограден с мрежи в парка Пратер е единствената географска територия, измервана чрез обема си - 236 куб. м. 

Ужупис, Литва

image

Ужупис
Фотограф: Fearless Fred

[flickr (CC)]



Република Ужупис се намира в едноименния квартал на литовската столица, наричан още вилнюският Монмартър. Президент на страната е поет, музикант и филмов режисьор, министрите също са с творчески професии. Страната има 41 закона. Ето някои от тях: Човек има право да живее край река Вилняле, а тя – да тече покрай него. Човек има право да умре, но не задължително. Човек има право на грешки. Човек има право да обича и да не бъде обичан, но това не е задължително. Човек има право да не бъде велик и известен, да мързелува, да бъде щастлив или нещастен, да мълчи, да вярва, да разбира и да не разбира. Човек има право да обича котка и да се грижи за нея. Човек има право да се грижи за куче до края на живота на един от тях. А кучето има право да бъде куче. Котката не е длъжна да обича господаря си, но в труден час трябва да му помогне.

Алкатраз, Италия


Независимата република Алкатраз в италианската провинция Умбрия е инициатива на любителите на природосъобразния начин на живот. В екоселището властват честната дума и взаимното уважение, а обитателите му си служат със собствена валута, издават паспорти и пощенски марки. Според убежденията на гражданите  "Животът е прекрасен, но спагетите могат да  бъдат и по-добри", "Насилието е безполезно и преди всичко, уморително". "Ако някой опита да ви удари по бузата, избегнете го". "В поредицата от грешки смъртта е последната".

Сийленд, Великобритания

image

Сийленд
Фотограф: octal

[flickr (CC)]



Княжество Сийленд е разположено върху платформа от 10 хил. фута в Северно море. Територията е създадена през Втората световна война като една от отбранителните точки на Великобритания срещу ударите на германската авиация. Държавата е основана през 1967 г. от майора от резерва Рой Бейтс, а девизът й е "Свободата идва по море".


http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/01/20/2222942_na_put_devet_strani_neposocheni_na_kartata/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3782491
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия