Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 15:48 - Руските учени знаят къде е скрита „тъмната материя”
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1467 Коментари: 1 Гласове:
1



Олга Соболевская 21.06.2013,

Руско-американска научна група излезе с нова теория за състава и разположението във Вселената на „тъмната материя”. Тази субстанция не изпуска електромагнитно лъчение и затова засега е неуловима за устройствата. Досега учените само предполагаха къде се натрупва загадъчната материя. „Ние знаем къде да я търсим, - убеждават ни руско-американските физици. – Тя образува дискове около галактиката, звездите и планетите”.

Да видиш невидимото, да опознаеш непознатото – това е работният лозунг сега на руско-американските учени от Харвардския университет в САЩ. По въпроса за „тъмната материя” засега има повече тайни и предположения, отколкото установени факти. До сега се смяташе, че частиците на тази субстанция почти не си взаимодействат помежду си. Научната група под ръководството на Андрей Кац в списание Physical Review Letters опровергава тази хипотеза. Частиците на „тъмната материя” трябва да са различни – не само пасивни, но и активни. Съществуват „тъмни” протони и електрони, които си взаимодействат и образуват „тъмни” атоми, смятат учените.

За активността и взаимодействието на частиците на „тъмната материя” групата заговори, след като анализира гравитационните ефекти. Съдейки по тях, „тъмната материя” образува дискове около галактиките, звездите и планетите. Такива натрупвания на неуловимата субстанция могат да се получат при взаимодействието между „тъмните” протони и електрони. То провокира загубата на енергия и тогава частиците трябва да започнат по-бавно да се движат, уточнява Андрей Кац. Това и ги довежда до тяхното натрупване и образуване на плосък диск около Галактиката. Така се случва с обикновената материя.

Физиците предполагат още, че „тъмните” атоми могат да образуват „тъмна” плазма, чиито пулсации са повлияли на образуването на младата Вселена. А сега загадъчните частици оказват въздействие на космическите обекти.

„Теорията за „тъмния диск” е ново стъпало в разбирането на историята на Вселената”, - коментира работата астрофизикът от Калифорнийския технологичен институт Шон Керъл.

Гравитационните ефекти, предизвикани от диска от „тъмната материя”, трябва да регистрира космическият телескоп „Gaia”, смята Керъл. Този супермощен телескоп на Европейската космическа агенция ще бъде изведен в орбита есента 2013 година и ще направи подробна карта на галактиката. Тогава учените се надяват да получат потвърждения за теорията си.

http://bulgarian.ruvr.ru/2013_06_21/Ruskite-ucheni-znajat-kde-e-skrita-tmnata-materija/




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dimat - Ако "нещо" виждат учените,то това ,като цяло,е някакво минало.
28.06.2013 19:18
В този смисъл,те интерпретират "нещо",което техните "съвременни" уреди отчитат.
Какво са "виждали" учените в миналото?Те са "виждали" това,което техните тогавашни уреди са отчитали и тогавашните"познания",са интерпретирали.Тъй като, едно от неизменните свойства на материята(т.е,Вселената), е непрекъснатото движение и изменение,никой не може да твърди,че това,което "вижда", е точно такова.Поради тази причина,или ",не са никакви учени,или съзнателно лъжат,или,журналистите,нещо са оплескали.Единствено,донякъде,близкия космос,може да бъде "видян",с някаква степен на достоверност.Искаме,или,не,при съвременните средства на комуникации и придвижване,"Човечеството" още дълги години,ще бъде приковано в рамките на Слънчевата система.Търсенето на каквото и да е,по-далеч,се обезсмисля,понеже ще се търси "нещо"(звезда,планета),което отдавна не е там,камо ли,когато "сигналът" "пристигне".Къде,всъщност,"пристига"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800125
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия