Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 15:06 - Защо крокодилите така жално плачат
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
0



Котките, кучетата и другите животни всъщност не могат да плачат. Тогава каква е тази течност, която пълни очите на малките ни и по-големи съседи по планета?

Мнозина имат домашни любимци – котка или куче, и така се привързват към тях, че понякога си мислят, че животните чувстват същото, както и хората. Разбира се, те могат да изразяват емоции, настроение, но сълзите и смехът са особеност само на човека. Животните също издават сърцераздирателни звуци. Най-често те може да се чуят от малките животинки, когато ги разделят от майките им. С възрастта нашите любимци може да чувстват болка, обида, може да хленчат и да се сърдят, но сълзи на очите им няма да се появят.

За да плачеш истински, е необходимо да можеш да мислиш и да си емоционално чувствителен. Но това изобщо не означава, че в очите им не се появяват сълзи, просто те са предназначени за предпазване на очите от изсъхване. В някои случаи от слъзните канали се отделя течност, която спомага отделянето на външен обект – това е обикновена реакция на физически дразнител на окото поради попадане на чуждо тяло, например песъчинка. Често притежателите на котки и кучета разказват, че любимците им плачат, но това е грешно впечатление. Те просто отделят повече влага и тя остава върху лицата им, тъй като не могат да я изтрият с ръка.

Зоолозите са открили необикновеното поведение на насекоми, свързано със сълзите. Оказва се, че някои разновидности на пеперудите за поддържане на водния баланс в организма си използват слъзната течност на други представители на фауната. Интересно съвпадение – такива насекоми са само два вида и се намират в Мадагаскар.

Първата – нощната пеперуда Hemiceratoides hieroglyphica, изсмуква с хоботче сълзите от спящите птици. Тя пуска под клепачите харпун, подобен на хобот, и изсмуква течността, без да буди птицата. Mecistoptera griseifusa е по-нахакана, тъй като предпочита да си има работа с големи спокойни животни – антилопи, елени или крокодили, които по известни причини не могат да прогонят насекомите от очите си.

Важно е да отбележим, че необикновеното поведение на пеперудите се наблюдава през дъждовния сезон, затова зоолозите смятат, че по такъв начин насекомите си допълват липсващите соли в организма, които се недостатъчни в местната почва. Със солите е свързано и друго „слъзно” поведение на някои животни.

Всички знаем, че крокодилите проливат „горчиви” сълзи, но това изобщо не е плач и изразът „крокодилски сълзи” далеч не означава жалост към жертвата. Течността се отделя от излишъка на соли в организма, а жлезите, които я отделят, са разположени на очите на крокодила. Затова, когато те работят с пълна сила изглежда, че свирепият хищник плаче с горчиви сълзи.

Както крокодилът така и много бозайници ридаят само за да разтворят излишните соли. Отделителната система на тези животни е несъвършена, затова влечугите са развили особени жлези, които помагат на бъбреците им. Такива жлези имат морските змии, гущерите и игуаните.

Много костенурки, излизайки на сушата, плачат с жални сълзи. Причината за отделянето на голямо количество течност от очите им е физиологична, а не емоционална, но бразилските индианци са убедени, че милите животинки жалят изоставената родина.

Интересно заключение са направили японски изследователи. Те са изяснили, че мъжките мишки изпускат „химикали на сексуално желание” в течността, която овлажнява очите им. Оказва се, че сълзите служат за привличането на противоположния пол. Обяснението е в това, че в тях се съдържат феромони, предизвикващи определена физиологична реакция.

В брачния период самецът започва да плаче, но не от мъка, а за да привлече женската особа. Това обилие от сълзи е много привлекателно и дори съблазнително за самката и тя започва да се грижи за муцуната на партньора. Точно тук невестата попада под въздействието на феромоните. Женихът на свой ред се залива с още повече сълзи, за да й покаже, че е готов да създаде семейство.

Разбира се, за описването на поведението на животните може да се прилага лексиката, използвана за определяне на човешкото поведение, но всичко, което при животните наричаме мисли и чувства, не е нищо повече от инстинкти, реакции и рефлекси.
Read more: http://science.actualno.com/Zashto-krokodilite-taka-jalno-plachat-news_419480.html#ixzz2OvwZie1q



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3799138
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия