Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 17:32 - Споделено от доброволец за гасенето на пожара на Витоша
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2341 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 03.07.2012 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте, изпращаме ви нередактиран (дълъг) коментар на един доброволец за гасенето на пожара на Витоша. Сами си правете изводите:

Крум Фильовски


Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша, през моите очи и уши, Вие си направете изводите сами...

към 6:00 вече доброволци нямаше/за записване/ и започнахме да чакаме,какво,и кой,и защо ? не е ясно,а и никой не знаеше...се 1, към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха,че ще идем до центъра на Железница,и оттам ще ни вземе транспорт,който ще ни качи до Х-жа ""Академик""
ок,отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт...след 30/40 мн. чакане се разбра,и се даде команда,че транспорт НЯМА, качвайте се ПЕША!..
ок, няма яд.., пеша, пеша...тръгнахме, като аз лично бях само с лопата и раница, НО имаше пожарникарчета, които носеха: железна туба с бензин,моторна резачка, (с които по късно си проправяхме път до самия пожар,защото местността е абсолютно недостъпна)кирка,лопата,раница
,каска,тежко облекло,ботуши,и т.н...

та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега, не питайте как...стигнахме.

идеята ""по принцип"" беше, един екип имаше ,който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един ,в случая нашия,който се състоеше общо от 41 човека,като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека.Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше,че там ""някъде"" минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите,които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода.

ок,тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри...надолу не съм снимал...защото нито ми се снимаше нито нищо..,но е в пъти по сложно във всяко отношение...и така тръгнахме надолу,но се оказа,че за да стигнем до въпросната река трябва да се мине през самия пожар,защото имаше скат и просто нямаше как...беше невъзможно..така и направихме,се1,не ме питайте как,но се добрахме до въпросната рекичка,направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат,дълбочина,водосбор и т.н като искам да подчертая ,че дебита ,който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО ГОЛЯМ от този на помпите!...демек АКО (а не не ни ги...) бяха доставили щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута!...а не както от хеликоптера 5 кубика ...СМЕХ! първо да обясня за хеликоптера ...5 кубика са крайно не-достатъчни,и НЕ СРАВНИМИ с това което ние МОЖЕХМЕ да причиним ...1-во хеликоптера не може да минава през огъня и пушека защото може да падне!..факт. цетробежни сили ,липса на кислород и т.н...НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ!

ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара,с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! ,вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!, както и дебит ,така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) ! бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемно и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата + оборудването...

всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане...а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме ,няма помпа няма нищо .Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по Тел с НЯКОГО и да вика ""пратете ми ПОМПАТА,кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА !ГОТОВИ СМЕ и т.н...
представете си говорим за цялата ""линия"" над пожара беше подготвена...за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме...Е ДА МА НЕ!....чакаме ,чакаме,човека ПАК върти ,НИЩО,и чуйте сега,какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли? ""шефа"" откачи вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е ? знае ли къде се намира? и за какво става въпрос?!??? или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :

ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....
на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...

питам единя от пожарникарите:""абе да не би да има некви технически али бали ...НЕЩО?! се1 какво,поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера "" ОТГОВОР - НУЛА! -всичко е като по книга!

питам пак: ""ако бяха я доставили щехме ли да успеем ?
отговор ""не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ!
а щяхме да го НАВОДНИМ!...огнището....

Е??? какво става бе хора?

знаете ли колко време чакакхме ??? знаете ли !!! по думите на 1 пож. тва упражнение би траело само 2 мин! да си разкачи смешната кофа закачат нещата и айде...и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО! и най важното ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!!

какво да ви кажа ...
НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ! ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА!
някой просто желаеше пожара да върви нагоре....

http://youtu.be/jwP3gYML01g
това е клип веднага след хижата ...надолу е ужас...буквално през 3 метра, или прескачаш или се завираш под тях за да преминеш...КОНЕ???????!....
този ""човек"" е за прокурор! и за затвора!....
сега МОЖЕШЕ !,всички фактори бяха налице сега да сме щастливи,те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО! изгавриха с труда на всички,но РАЗБЕРЕТЕ!
ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ! МОЖЕХА.
и нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа,че СПОРЕД МЕН пожара е 100 ПРЕДНАМЕРЕН, НЕ е СЛУЧАЕН, а УМИШЛЕН!
и ще обясня ЗАЩО!

Затото това е местност АБСОЛЮТНО НЕ-ПРОХОДИМА НЕ-ДОСЪПНА! И ПРЕСЕЧЕНА! ...
кой?,какво? ""БИ""? правил там??? И ЗАЩО!?...
ако не е с ЦЕЛ...

пътя към пожара от хижата надолу към същия
www.youtube.com

прехода е около два часа и половина в супер пресечена местност (терен)

Гласувай:
6
01. hadzapi - Видеото не излиза
03.07.2012 17:34
в поста, за жалост. Линка е http://www.youtube.com/watch?v=jwP3gYML01g&feature=youtu.be
цитирай
2. анонимен - Виж поста ми ...
03.07.2012 18:03
Имам пост за пожара...За организацията да не говоря ,разбирам те !
НА ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИЗКЛЮЧИ АВТОПИЛОТА!!!???
цитирай
3. hadzapi - Анонимен, не сте посочил линк, пишете
03.07.2012 23:07
за пост за пожара, но къде е?
цитирай
4. hadzapi - По повод на пожара на Витоша
04.07.2012 22:25


Не съм пожарникар, но съм взел участие в повече горски пожари от бате Бойко. В Бистришко бранище има няколко проблема които правят гасенето на този пожар при тези температури невъзможно:
1. Огромно количество паднали и изсъхнали смърчове. По различни оценки достигащи до 50 000 м3. Процеса на съхнене започна от смерча през май 2001 година когато бяха съборени 20 000 м3 в резервата. След това последва калмитет на типограф и масово съхнене на смърчови масиви. В момента е резервата е като буре с барут, а искрата вече подадена.
2. В горната безлесна част има и до 2-3 метра натрупвания от торф който практически не се гаси. Запален веднъж, може да тлее с месеци. Техниката на гасене е само с пяна и специални техники от далечния север които не са познати у нас.
3. Пълна липса на пътища в по-голямата част на резервата. Тежка техника и особенно булдозери които могат да ограничат и локализират пожара чрез минерализовани ивици просто няма как влвзат в горящата местност.
Така че угасянето на конкретно този пожар без малко дъжд е утопично и невъзможно. Много разумни хора казваха че този резерват е обречен, след като еколозите отказаха изнасянето на повалената дървесина след смерча 2001. Според мен пожара ще изгасне след като изгори огромна част от резервата...

komutator - от форума на в-к "Дневник" от днес, 4.07.2012
цитирай
5. hadzapi - ...
05.07.2012 12:07
И така, първия ден пожарът беше 50 декара - работа наистина за 3 часа, ако бяхме приели помощта на професионалистите. Ние я отказахме - било от говеждо упорство, било за да изгори онова, което е било предвидено да изгори.

Аз бях свидетел пред 1995 г. на изгасяването на един пожар върху 5,000 (пет хиляди) декара в Израел - в т.нар. Йерусалимски коридор - за 2 дни. Ние допуснахме 50 декара да се разраснат до 250 и се мотаем пети ден. При това Израел никога не е имал министър-председател пожарникар.


Мнение на dodge_ram от форума на в-к "Дневник"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2031356
Постинги: 1472
Коментари: 634
Гласове: 1168
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия