Постинг
01.07.2012 16:50 -
Малка домашна вкусотия - течен шоколад
Домашният течен шоколад ухае на детство. На онези следобеди, в които мама или баба забъркват няколко простички съставки, докато се получи гъсто и невероятно удоволствие. След час в хладилника се превръща в нежен, стегнат мус, който гали небцето, а децата обикалят около него в очакване да разчупят коричката му с лъжица и да вкусят първата хапка.
Домашният течен шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателно лакомство. Кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? В магазините вече се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното му приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.
А най-голямото му очарование е, че децата не се нуждаят от специални умения, за да го забъркат сами. Родителите могат да подберат хубави продукти – качествено масло, натурално какао с плътен аромат, светла кафява захар вместо бяла и пълномаслено прясно мляко вместо вода (както се правеше едно време), и всички заедно да приготвят домашен течен шоколад в неделния летен следобед.
За онези, на които им допадат различни аромати, ванилията или ромовата есенция се съчетават чудесно с пухкавия крем, а сервиран със запечени ядки или пресни плодове, се превръща в изискан десерт. Ядките може да се карамелизират, плодовете могат да се "задушат", докато се получи гъст и ароматен сос.
На децата би им било най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А след време, защо не, и да изненадват родителите с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.
За направата на четири порции са нужни: 250 мл. прясно мляко, 150 г светла кафява захар, 130 г масло, 270 г сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.
Маслото се нарязва на парченца. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.
След като захарта се разтвори, млякото се сваля от котлона. В него се изсипва какаото и се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус.
Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да се консумира директно така или да се прибере за час в хладилника.
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/07/01/1856337_domashen_techen_shokolad/
Домашният течен шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателно лакомство. Кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? В магазините вече се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното му приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.
А най-голямото му очарование е, че децата не се нуждаят от специални умения, за да го забъркат сами. Родителите могат да подберат хубави продукти – качествено масло, натурално какао с плътен аромат, светла кафява захар вместо бяла и пълномаслено прясно мляко вместо вода (както се правеше едно време), и всички заедно да приготвят домашен течен шоколад в неделния летен следобед.
За онези, на които им допадат различни аромати, ванилията или ромовата есенция се съчетават чудесно с пухкавия крем, а сервиран със запечени ядки или пресни плодове, се превръща в изискан десерт. Ядките може да се карамелизират, плодовете могат да се "задушат", докато се получи гъст и ароматен сос.
Фотограф: Димитър Катерински
На децата би им било най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А след време, защо не, и да изненадват родителите с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.
За направата на четири порции са нужни: 250 мл. прясно мляко, 150 г светла кафява захар, 130 г масло, 270 г сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.
Маслото се нарязва на парченца. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.
След като захарта се разтвори, млякото се сваля от котлона. В него се изсипва какаото и се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус.
Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да се консумира директно така или да се прибере за час в хладилника.
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/07/01/1856337_domashen_techen_shokolad/
Пътниците в един самолет.....
Антиваксата, новините са ви отпреди 4-5 ...
Може ли филма "Аватар" да ни д...
Антиваксата, новините са ви отпреди 4-5 ...
Може ли филма "Аватар" да ни д...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1917
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия