Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2011 22:06 - Най-странните гробища на света
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1950 Коментари: 0 Гласове:
4



Гробищата обикновено не са сред туристическите обекти, които се посещават в една страна. Разбира се, има и изключения, когато става въпрос за места, където са погребани редица знаменитости, като "Пер Лашез" в Париж. Сайтът за чудатости www.oddee.com наскоро направи класация на най-странните гробища в света, които определено си струват да бъдат видени.
 
Урни под водата

Първата позиция в подредбата се заема от подводното гробище, което се намира покрай крайбрежието на Флорида. То е оформено в най-големия създаден от човека изкуствен риф, който се простира на 56 000 кв.м. по морското дъно.

image

 

image

 
Подводното гробище се намира на около шест километра от Кей Бискейн (Флорида). За момента в него могат да намерят място урните на 850 покойници, но плановете са капацитетът му да бъде увеличен на 125 000. Подводното гробище отваря врати през 2007 година и интерес към него не липсва.
 
Гробищно място под наем

Второто в класацията е боливийското Sucre"s Cementerio General. Любопитното тук е, че тленните останки на погребаните са в него само временно. Срещу равностойността на 10 000 долара урните с праха на покойниците се съхраняват в специални камери над земята в продължение на седем години.

image

 
Илюстрация: www.oddee.com


След изтичането на този период тленните останки се закопават. Минат ли 27 години, от смъртта на покойника, урната му се унищожава.
 
Гробището Sucre"s Cementerio General е интересно и с това, че в него покойниците не са събрани по признак роднинска връзка. Така например има райони, отделени за представители на отделни професии – миньори, шофьори. Причината е, че правата за ползване на парцелите са откупени от съответните професионални организации.
 
Починалите деца също са събрани на едно място. Тази част на гробището е пълна с герои на "Дисни", играчки, бутилки с кока-кола и други любими на децата неща. В секциите за възрастни пък могат да се видят бутилки с алкохол, цигари и други символи на слабостите на покойниците приживе.
 
Веселото гробище

Едно от най-нетрадиционните гробища в света е Cimitirul Vesel в градчето Сапанта в Румъния. Самото име означава "Веселото гробище" и това не е случайно. Всички паметници в него са боядисани в ярки цветове, а на тях са изписани забавни сентенции, истории и стихове.  

image

 
Илюстрация: www.oddee.com

 
Често изповедите са от първо лице. Според легендите стилът на гробището е подчинен на виждането на даките, според които душата е безсмъртна и смъртта е просто етап, който ти позволява да отидеш на едно по-добро място. Те приемали и края на жизнения пък като шанс да срещнеш върховният бог - Залмоксис.
 
Веселото гробище е създадено в средата на 30-те години на миналия век от местния скулптор, художник и поет Стан Йоан Патрас. Той вложил целия си талант в оформянето на надгробните плочи, като използвал свежи цветове и изобразявал типични моменти от живота на починалия.
 
След смъртта на Патрас през 1977 година делото му продължават негови последователи. "Веселото гробище" заема четвърто място в подреждането на американския сайт.
 
Градът на мъртвите

Районът на градчето Даргвас в Северна Осетия привлича туристи от цяла Русия и чужбина само заради местното гробище. Всъщност, става въпрос за цял град с църкви, некрополи и къщи. Сградите са повече от 100 и в тях местните жители погребват своите близки с голяма част от техните дрехи и вещи.

Първите исторически сведения за "Града на мъртвите" са от XIV век. Според тях първите заселници в района, разположен между пет хълма, установили, че плодородната земя в района била малко и скъпа. Това наложило гробището да се разположи на най-дивото, ветровито и неплодородно място.
 
На 5000 години

Newgrange, намиращо в ирландската област "Каунти Мийт" (County Meath) пък вероятно е най-старото гробище в света. То е създадено преди повече от 5000 години (около 3200 година преди Христа) и е по-старо от Стоунхендж и Голямата пирамида в Гиза.

image

Президентът на Финландия Таря Халонен разглежда гробището Newgrange през ноември 2007 година по време на посещението си в Ирландия

image

 
Овалната форма на гробището обхваща площ от около един акър, като на нея има 97 големи камъка. Част от тях са украсени с форми, типични за мегалитното изкуство.
 
Коридор с дължина 19 метра води към камерите, в които са били погребани по-знатните покойници. Според изчисленията по създаването на Newgrange са работили минимум 300 души в продължение на 20 години.
 
Мумии в лодки в пустинята

Гробището "Малката река" се намира в една от най-негостоприемните пустини на Земята в Тибет. Когато е открито от археолозите, те с изненада установяват, че телата на погребаните там преди повече от 4000 години покойници са учудващо запазени.

image

 
Фотограф: www.oddee.com

 
Това се дължи на факта, че въздухът е много сух. Въпреки че гробището се намира в провинция Ксинджианг, Северозападен Китай, погребаните в него хора са с европейски черти, кафяви коси и дълги носове.
 
Любопитното е също, че макар че се намира в една от най-големите пустини на земята, телата са поставени под обърнати лодки. На оцелелите надгробни камъни пък могат да се видят фалически символи, което подсказва, че останките са на хора от цивилизация, която е наблягала на забавленията и радостта от живота.
 
5 милиона тела на едно място

Вади ус Салам, или Долината на спокойствието е най-голямото мюсюлманско гробище в света.

image

Иракски полицейски патрул се придвижва през гробището Вади ус Салам

image


То се намира в района на иракския град Наджаф и се разпростира на площ от 6 квадратни километра. В него са погребани около 5 млн. души, част от които прочути ислямски духовници
 
Висящите ковчези

Окачени по скалите ковчези посрещат посетителите на "гробището" край северния филипински град Сегада. Те са поставени в ниши, издълбани в скалите от самите покойници приживе.

image

 
Илюстрация: www.oddee.com

 
Тези, които били болнави и слаби, възлагали изработката на гроба си на своите роднини. Според историците жителите на Сегада предпочитат да бъдат погребвани в скалите, а не в земята от 2000 години насам
 
Архитектурен шедьовър

Гробището "Ла Реколета" (La Recoleta) в Буенос Айрес от една страна събира тленните останки на едни от най-известните личности на Аржентина, а от друга е забележително и със своята архитектура.

image

 

image


То се намира в престижния квартал "Реколета" на столицата и от 1946 година е със статут на музей.
 
По малките алеи могат да се видят гробници в различни архитектурни стилове. Статуите също са разнородни.

image

 

image

 
Сред погребаните тук са бившата първа дама и национален символ на Аржентина Ева Перон, Раул Алфонсин и още няколко президенти, национални герои, учени, художници и знаменитости.
  
Само за проститутки

Класацията завършва с The Cross Bones Graveyard в Лондон. То е създадено през 1769 година и в него са погребвани само проститутки.

image

 
Илюстрация: www.oddee.com

 
Оттам идва и неофициалното му име – гробището на старите моми (Single Woman"s Churchyard). Там са намерили вечен покой над 15 000 представителки на най-древната професия.

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/12/06/1218690_nai-strannite_grobishta_na_sveta/



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785954
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия