Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 19:53 - Смяна на епохите - от Рибите към Водолея
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5638 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днешната епоха на Водолея е започнала в края на 80-те г. на ХІХ в. според предположенията на известния окултист Томас Бургон. Школата на българският посветен Петър дънов свързва началото на ерата на Водолея с началото на Първата Световна война през 1914 г. На един от международните конгреси на астролозите е предложена да се счита за дата на прехода 4-5 февруари 1962 г., когато всички "класически небесни тела - от Слънцето до Сатурн - се стълпотворяват в зодиакалния знак Водолей". Назовават и 12.01.1996 г., когато във Водолей влиза неговият управител Уран, а също и 29.11.1998 г., когато там, без да бърза, но окончателно влиза Нептун. Началото на новата епоха я придвижват и за 2003 г., тогава нептун преминава в Риби и избавя Водолея от неприятните изненади, с които е пълна тази "планета на неочакваностите". Както и да е , не може да се заспи в епохата на Рибите и да се събудим в ерата на Водолея. Ако се даде промеждутъчен срок поне 100-120 г., то ще се окаже, че смяната на еоните е започнала преди Първата Световна война и ще завърши към 2025 г.

...

Астрологът ще каже, че една от от главните, органически ценности на Водолея е - свободата. Той самият е независим и уважава независимостта на другите. Това е търпим, доброжелателен алтруис, готов към сътрудничество. Задачата на Водолея е - установяване на връзките между разделените елементи на света. При него прекрасно е развита интуицшята, той има динамично мислене и отлични интелектуални способности, благодарение на които синтезира противоречията, способен е да съедини това, което по-рано не е било възможно да се съедини, да разгледа в единство това, което не е идвало на никого да разглежда съвкупно. Той ликвидира щампите на мисленето и възприятието. В резултат се появяват нови типове структури, нови гъвкави символични езици. Водолеят добре провежда и трансформира космическата енергия и божествената мисъл в земни форми, придава на идеалите и творческите озарения достъпен вид. Той сякаш транслира в настоящето идеите на бъдещето, впрочем, тези, от които можем да пренебрегнем... В света под управлението на Водолея се намират такива страни на социалното, като обществото в цяло, особенно демокрацията и демократичните институции, колективите на единомислениците. Той отговаря за новите технологии, космическите исзледвания, компютрите, всичките видове връзки, основани на колебателните процеси или вибрациите... Обратната страна на Водолея е - опасността от прекалената индивидуализация, склонност към абстрактни идеи, безличност, студенина, ексцентричност. Жаждата за свобода рискува да се превърне в индивидуализъм, а може би и в метеж - "безмислен и безпощаден".

Такъв е Водолея. И след като той е такъв, може да се досетим, кога са се промъкнали първите проблясъци на идващата ера: в края на ХVІІІ в., по време на трите велики революции. Френската революция изпраща монарха на гилотината, провъзгласявайки трите знаменити приниципа на Водолея "свобода, равенство, братство". Американската дава на човечеството първият образ на демократичното устройство на обществото - невиждана до тогава социална структура. Промишлената революция превърна нашият свят в свят на производството, основано на новите типове колективи и връзките между тях.

Обобщавайки многобройните прогнози, предсказания, предвиждания, основани върху синхронността на Юнг, ще пробваме да нахвърлиме панорамата на идващата епоха. Какво ни готвят първите години и десетилетия на новия век? Чакат ни лоши събития. И събития бурни, от световен мащаб, след които стои решаващата битка между силите на Светлината и Тъмата - Армагедон. Според календара на маите, поредният цикъл на живота на планетата ще завърши на 13.12.20012 г. Преди това на Земята ще настъпи радикална духовна и физическа чистка. Тя ще приеме форма на енергетичен ураган с "плътни" порождения - поредица от земетресения, тайфуни, цунами, смерчове, вулканични изригвания, магнитни бури. Топенето на ледовете в Арктика и Антарктика ще доведе до потъване на ниските участъци от сушата. Немалки територии ще бъдат подложени на радиоактивно заразяване. Ще се появят нови болести, ще избухнат грозни епидемии. Ще възникнат лъжливи идеологически секти и религиозни учения с тотатитарни тълкувания, начело с тщеславни лъжепророци, алчни за власт и пари, призоваващи фанатиците към насилие и поход срещу неверните.

По общо казано, тези преходни години, според всички прогнози, ще продължат то ли 12, то ли 25 г. Въпреки катаклизмите, през това време ще се развива вълновата техника, електрониката, средствата за телекомуникация, екологично чистите безотпадни технологии. И е разбираемо защо: всичките ги покровителства Водолея. Покровителства и космическите изследвания, затова ще настъпи нова вълна от научен и делови интерес към космоса.


Водолеят все пак е умствен знак и затова настъпващата ера ще бъде ера на разума. Подчинявайки се на този глас, хората трябва да прекратят кръвопролитните войни, тероризма и насилието. Разумът заповядва на човека да премахне междудържавните граници, защото изгодите от глобална интеграция са очевидни. Вие ще кажете, че сливането в единен всемирен народ е утопия? Но за 2000 г. може да се осъществи много от това, което днес ни се струва напълно нереално. Главните промени , както се вижда, се очаква да бъдат в социалната, а не в научната и технологична сфери.

Обединеното в една всемирна държава земно кълбо - това е много голям, многомилиарден мравуняк. А Водолеят при цялата си търпимост и настройване към конструктивно сътрудничество все пак в душата си е индивидуалист. Той е независим в съжденията си, мисли оригинално, старае се да избягва прокараните пътища. Той изобщо не е безлика мравка, не е винтче. Значи?...

Значи, на аванссцената се издига трудният проблем на баланса между държавата и човека, човека и колектива, било то семейство, фирма или обществото като цяло; между личната истина, личният идеал и груповата истина, груповият идеал (общоприетите, т.нар. обективни истини, глобални идеали Водолеят няма да изостави). Няма да останат и общопризнатите авторитети от световен мащаб. И това е добре... защото никой вече няма да може да натресе своите идеи на целия свят. Значи?...

Значи, нито приемане, нито дълбоко разбиране на чуждите идеали не си струва да очакваме. Ще се наложи да се договаряме, иначе настъпващата епоха ще стане епоха на безкрайните конфликти. Да докаже правотата на своята истина на този, който е ръководен от противоположната, ще може да стане само чрез сила. Затова ще е по-добре нищо да не се доказва, изхождайки от принципа "излагам позицията си, но в спорове не участвам". Обществото ще се състои от по-търпеливи хора, отколкото сега... и вероятно, доста по-самотни от сега... Или може би, по-обособени, по-самодостатъчни...

...

Умението да се сменят ориентирите, да се отказва от остарелите програми, ще е естествено за човека от бъдещето. От време на времетой ще започне безстрашно да "слиза от кръга", да променя социалните и личностните си роли, сякаш устремявайки се наникъде, в неизвестността и при това сериозно рискувайки. Човекът от Водолея ще бъде по-фин, възприемчив към нюансите, артистичен, което ще позволи органична да се настройва към нови партньори и въобще да бъде много различен, да играе съвършенно различни роли. На него вероятно, ще бъде писано още от рождение да преживява за едно земно въплъщение повече животи, отколкото хората от епохата на Рибите.. Значи?...

Значи, най-главните промени се очакват даже не в социалната сфера, а в сферата на психологията, както обществената, така и личната, по-вярно, в сферата на човешкия дух. Новата епоха ще изиска нов поглед върху света, ново възприятие на себе си и действителността. А новият поглед е невъзможен без изостряне на духовното зрение. Неговата рязкост не може да нарасне без духовен ръст... Така ние преминаваме към основният проблем на идващата епоха - този на духовния ръст. Той не може да не доведе до до развитие на "духовното правене", т.е. тези потенциално присъщи на човека свойства и умения, които в епохана на Рибите са се смятали в най-добрия случай за екзотични (напр. екстрасензорните) и без всякакви доказателства се отричаха от "сериозната наука".

Тази наука, в края на ерата на Рибите високомерно и безапелационно решаваща, кое е истинно и кое е лъжливо, същественно ще се стесни (и в крайна сметка ще изчезне, защото няма да има нужда от нея), освобождавайки място на новата - интегрална наука, а по-добре да се каже, на интегралното знание. В него на равни основи ще влезнат точните, техническите дисциплини и колосалния масив от хуманитарни дисциплини и разнообразните знания за човека, с които разполагат езотериката, изкуството и религията. Основният принцип на интегралното знание ще стане холизма - разглеждането на явленията цялостно, координирани с ритмите на космоса, Земята, човечеството и човека. Цивилизацията трябва да достигне до хармонизирането на рационалното и интуитивното, когато откровението ще служи като законен метод на познание редом с експеримента и анализа.

Съзрелите плодове на Водолея ще паднат в краката на човека само след 2000 и няколко години. Да се градят прогнози за такъв умопомрачителен срок - е занимание абсолютно безперспективно, и... абсолютно безопасно, предсказателя не го грози нито съдът на съвременниците, нито на потомците.

...

Водолеят символично се изобразява във вид на човек, изливащ вода от 2 кани - с жива и мъртва вода. Мъртвата вода ще потрябва на Водолея, за да изгори вкаменените задръствания от епохата на Рибите. Живата - за да отгледа върху разчистената почва гора, смесена чиста гора от нашата средна полоса, а не тропически джунгли (за това Водолеят е хладничък), гора, в която би дишала спокойно, би се протягала към Слънцето всяка тревичка, но в която материалните потребности на хората ще станат съществено по-скромни. На Водолея е чужда ситата материалност на Телеца, чужд му е златният блясък на Овена. За него е по-важно да построи свързана картина на света, стояща върху равнопровието на духовните и интелектуалните редове, върху точното знание и откровение едновременно, върху единна вселенска религия, запалена от светилниците на всичките днешни религии, защото във всички тях гори един и същ пламък.

...

Влизането на Нептун във Водолей се случи през ноември 1998 г. Нептун, според своята астрологична природа, дава вдъхновение, постижение на висшата реалност, настройка към висшите сфери, възвисяване на духовното възприятие. Освен това, той гостува във Водолей заедно с Уран, даващ интуиция, свобода, разбиране на пътищата на Божия промисъл. Във Водолея съвместната работа на Нептун и Уран трябва да бъде съзидателна. Заедно, те полагат основите на фундамента на новата цивилизация. Тази, в която ние се опитахме да погледнем.

Но, честно казано, от поглед на настоящето, "прекрасното далече" на ерата на Водолея ни се струва нереално. Засега ние виждаме съвсем друго. Не тържество на вселенската любов, а разгул на тероризма. Не слято в братски порив човечество, а сепаратизъм, множество локални кръвопролитни конфликти, изглеждащи ни като репетиция за Трета Световна война. Виждаме настъпваща енергийна криза - предизвестие на глобален икономически спад. И това е - ерата на Водолея, която току що е започнала или скоро-скоро ще започне?

На настъпващата ера ще бъдат свойствени остри противоречия. Те са и в самата природа на Водолея - все пак управлява го Уран, затова от време на време ще се появява желание "да се преправи живота", "да се започне отначало", "да се изхвърли на сметището старото". От Уран винаги чакай революционни избухвания. Но лъвски дял противоречия през епохата ще донесе Лъвът, поглеждащ из-зад гърба на Водолея.

Какъв още Лъв? А, този който е в опозиция спрямо Водолея. Зодиакалният знак, отстоящ от него на половин кръг, на 180 градуса. Астрологичен закон: в характера на който е да е зодиакален знак се прокрадват черти от противоположния, всеки знак се компенсира от противоположния, сенчестата страна на всеки знак я  показва знака срещу него. Затова през Овена се откриват свойства на Везните, и безупречният воин изпитва несвойствени му колебания в решаващия момент на битката; Телецът се компенсира от Скорпиона, заради което имуществените отношения накрая се объркват с наследствени дела; непригледните свойства на Близнаците разголва Стрелеца - не дава да се бъде безпристрастен, поставяйки на пътя на обективната информация идеологическа призма. Полярностите са разбираемо, 6, защото знаците са - 12. Това е справедливо за астрологичните епохи, назовани според имената на знаците.



В епохата на Рибите, коята вече свършва (или е свършила) и предава пълномощията на Водолея, се виждат черти от Дева, полярния на Рибите знак от Зодиака. Даже може да се каже: ако не е Девата... Ако не е тя, то отминаващата епоха би била епоха на жертвеността, на религиозното служение, на чистата вяра и вселенската любов. всичките тези добродетели се намират под управлението на Рибите. 2000-г. отрязък от историята "го е похабила" Девата, имаща противоположни свойства и принципи, - анализ, здрав смисъл, логика, рационализъм, класифициране, бюрократичен апарат. Тя вечно се намесвала в делата на душата, въпреки, че не са я молили за това, поверявала е хармонията на алгебрата. Молитвата е - разговор на смъртния с Бога, но каноничните текстове на молитвите се утвърждават от църковните канцеларии. И това са още само дреболии. В продължение на 2000 г. хората се изтребвали един други в името на идеалите, Бога и вярата. Девизът на Рибите е - "Аз вярвам", но вярата е рационалистична, религията е отровена от фанатизъм, науката - от бездуховност.

Е, а в епохата на Водолея, приемащ пълномощията от Рибите, присъстват безусловните черти на Лъва, противоположният зодиакален знак. Под неговото управление се намират властта, огъня, творчеството . А също и любовта. Във висшите си проявления Лъвът е мъдър, благороден, щедър, великодушен, смел, могъщ. В нисшата октава - високомерен, надут, тщеславен, самохвалко, самонадеян, егоистичен, безвкусен, шумен.

Точно този "низш" Лъв се усмихва зад гърба на Водолея. Върху неговата съвест са всекидневните парадокси, тъжните неразбории, "смесването на френското с нижниновгородското". Понякога това води до бяло нажежаване.

...

Където и да погледнеш - навсякъде лъвът е оставил своите миришещи отметки. Той е отбелязъл обществения и деловия живот, предприемачеството. Пробвайте да изброите колко скроени по една мярка, равни по делово достойнство фирми се подвизават, да кажем - в туристическия бранш или в търговията с недвижимости!
И все пак във всеки се открива нещо неповторимо, някакъв отличителен, крещящ детайл. Обикновено това е гръмко, но чудато, а понякога и просто безсмислено име. Или особена надменност в поведението и облика на бизнесмена, въобще приличащ си на стотици други. Или особена "фирмена" надменност на персонала. Надутост, високомерие, агресия - това, разбира се е от Лъва, защото Водолеят е прост, открит, дружелюбен.

...

Не "лъвското" битие все пак е илюзорно. Реалното е - "водолейското". По-вярно е така: съдържанието е от Водолея, формата, блестящата опаковка - от Лъва.

...

Нисшият Лъв се мотае из краката, дразни, пречи, сбива ни от смисъл, но именно неговото присъствие позволява да се каже - епохата на Водолея е на прага. Дойде времето да се строи.


Източник:


Евгений Панов - "Смысл жизни и истории с позиции эзотерики"

превод: хадзапи



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777279
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия