Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2011 17:45 - Абисинската котка - изборът на фараоните
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1755 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.10.2011 17:47


ВЛАДИМИР ЙОНЕВ 15.10.2011


    В тълпата от екзотични котки има едни изпълнени с достолепие създания, които неизменно се открояват сред пъстрото котешко племе ­ абисинките. Окраската им най-често е между бронз и тъмен мед, макар да се срещат и други оттенъци – например син, козината им е гъста и къса; ушите са трогателно големи, а шията – горда, като на източна принцеса. Очите на писаната гледат на света с безстрашно любопитство. С цялата си фигура тези същества напомнят на малка пума, макар че името им е друго – абисински котки.
Предполага се, че именно техните прапрапрародители са били обожествявани в Древния Египет: съдейки по портретите на богинята Бастет, а така също по котешките мумии, които лежат недалеч от останките на фараоните, абисинските котки още във времената на Нефертити били същите каквито са и днес. Наистина дивите котки в Северна Африка имали и малко ивици, които днес при абисинките липсват, но това е по-скоро резултат от човешка намеса. Впрочем от време на време предателски ивички може и да се появят – и тогава котката не може да се надява на успех в изложбите, защото това се смята за дефект.

От Северна и Североизточна Африка абисинските котки дошли към Европа. Това станало през 1868 г., когато любител на мяукащите създания донесъл в Англия котарака Зула (впрочем други източници твърimageдят, че името му било Зупа, което едва ли е толкова важно). Главното е, че този Зула-Зупа се преселил в Европа, откъдето неговите потомци се прехвърлили в Америка. Днес много специалисти смятат американската линия за най-прекрасна:

американският вариант на абисинките е по-изящен
.

С годините разликата между изисканите американци и по-тежките европейци става все по-трудно забележима – и всичко в резултат на смесените бракове и работата на майсторите в създаването на идеални нови разновидности.

Абисинските котки изглеждат малко диви. Но това е чиста проба мимикрия – в тях дивото е много по-малко, отколкото в други породи. Тези, които ги познават добре, твърдят, че те са най-преданите и верни от всички представители на независимото и коварно котешко семейство.

А това, че те са най-смелите, е потвърдено и доказано. Обикновено котката, току-що донесена в непознат дом, за всеки случай се скрива под някой шкаф, защото се страхува. Докато и най-малкият абисинец незабавно ще се почувства стопанин на новия дом ­ щом влезе, започва безстрашно да се разхожда навсякъде, оглежда своите нови владения, без да се интересува от внезапни срещи с домашно куче или въодушевено дете.

Характерът му е сговорчив и въобще не се обижда ­ нещо рядко срещано в котешкия род. Дори да има повод да се сърди, абисинецът ще се отзове на повикването. Без да се надува и да извръща гръб, ще се приближи с весели скокове към своя стопанин. След това ще продължи да се занимава с любимата си работа, т.е. с подвижни игри.

Силна, ловка, с добра реакция


тази котка често много обича водата. Разбира се, няма да се хвърля през глава във всеки срещнат водоем и да демонстрира чудеса от плувни умения в стил бътерфлай. Затова пък може часове наред да седи в раковината на чешмата и да лови с лапичка струята вода.

От време на време тя изпада в пориви на страстна обич към своя стопанин. За да изрази цялата сила на своите чувства, котката се катери на гърдите му, здраво да го улови за шията с лапи и да започне старателно да облизва всичко, до което достигне грапавото є езиче. На човек лесно му писва, но трудно може да откъсне впита във врата си писана. За щастие великодушните абисинци прощават дори такива обиди.

http://www.monitor.bg/article?id=310918



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3807252
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1918
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия