Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 15:22 - Самурайската котка носи късмет
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1964 Коментари: 0 Гласове:
1



ВЛАДИМИР ЙОНЕВ 24.09.2011

  image       Легендата разказва, че някога, неизвестно кога, самурай полегнал да си почине под сенчесто дърво. Към него се приближила странна безопашата котка и го подканила да я последва. Самураят, естествено, бил заинтригуван и тръгнал след животното. И щом се отдалечил от дървото, то било изпепелено от мълния, която се стоварила върху него. Спасеният самурай толкова се впечатлил от случката, че построил храм, станал монах и започнал да устройва церемонни в чест на същата тази котка, която го спасила от смърт.

При друг случай настоятелят на беден японски храм приютил бездомна и безопашата котка. За да се отблагодари, писанаimageта застанала пред вратата и заела поза на просякиня. Тя събудила умилението на велможа, който дарил на храма много пари. Така бедният храм забогатял, а в чест на писаната в него редовно почнали да се провеждат тържествени религиозни служби.

Така в Япония са появила

манекинеко -малка скулптура на котка с вдигната лапа.

Днес тя е толкова популярна, колкото сушито и сашимито. Защото манекинеко носи късмет и богатство на всеки, който я постави в дома си. Затова японският бобтейл, или безопашата котка, се ползва със световна известност. Според една версия тя се imageпоявила в Страната на изгряващото слънце дори по-рано от самите японци, или поне преди две-три хилядолетия. Късоопашатките бродили по родните острови и изключително рядко напускали „дома си”. Затова се съхранили като порода.

Външността им е характерна. Очарователната писана не е голяма, има блестяща гъста козина. Задните є лапи са издължени със стърчащи нокти и много напомня на дребен рис. Опашката е подобна на хризантема или късо пухче като това на фокстериер, но с дължина до 4 см. Окраската на японския бобтейл може да бъде всякаква, само не сиамска и абисинска. Но фирменият колорит на японците е трицветен ­ рижаво, бяло и черно. Смята се, че именно котки с тези разцветки стават модели за скулптурите на манекинеко и именно те са способни да обезпечат дома с най-много късмет и богатство.

На вид дребни и крехки, в действителност бобтейлите се отличават с невероятна

сила, ловкост и решителен характер.

Не случайно в Япония според слуховете те били използвани за лов на фазани. И още казват, че някои самураи ги смятат за свое тайно оръжие – бобтейлите безстрашно нападали враговете на своите стопани. Те изглежда пренесли бойните си качества през вековете и до днес. Легендите разказват, че веднъж вилата на стопанина на чифт бобтейли станала обект на грабеж. У дома били само малките котки и крадецът лекомислено решил да ги пренебрегне. И сбъркал. Когато стопанинът се върнал, той открил разбитата врата на вилата, опръсканите с кръв стени и двата напълно доволни от себе си и съвършено здрави японски бобтейла. Изподрасканият и изпохапан грабител позорно избягал – котките влезли в ролята на сериозен стражеви пес. Впрочем тази порода до голяма степен може да замени кучето – писаните с удоволствие и по собствена инициатива носят пантофите и вестника на своя стопанин.

И още: с японските бобтейли човек може да се разхожда навън без повод – те бягат в кръг около стопанина и охотно откликват на всяко повикване, при това добре знаят и помнят името си. Те лесно могат да се научат да изпълняват командите „редом” и дори „на място” – с един -два урока и умният бобтейл ще започне да изпълнява нарежданията с усърдието на овчарка.

http://www.monitor.bg/article?id=308243



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3796887
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия