Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 23:17 - Луцифер - от Книга Урантия и др. източници
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5924 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из “Книгата на Урантия”:

Луцифер беше възхитителен първичен Син-Ланонандек от Небадон. Той е притежавал опит от служение в много системи, бил е висок съветник за своята група и се е отличавал с мъдрост, прозорливост и ефективност. Луцифер беше 37-ят член от своята категория и след упълномощаване от Мелхиседеците той беше посочен като една от стоте най-способни и възхитителни личности сред повече от седемстотинте хиляди от неговия вид. От такова великолепно начало, през злото и заблудата, той се предаде на греха и сега се счита за един от тримата Суверени на Системи в Небадон, които са отстъпили пред подтика на егоизма и са се предали на софистиката на лъжлива лична свобода - отхвърляне на вселенската преданост и пренебрегване на братските задължения, безразсъдност спрямо космическите взаимоотношения.

Във вселената Небадон, владението на Христос Михаил, има десет хиляди системи от населени светове. За цялата история на Синовете-Ланонандеци, във всички техни дейности навсякъде в тези хиляди системи и в столицата на вселената, само три Суверена на Системи някога са проявявали неуважение към управлението на Сина-Създател.

Луцифер не беше възходящо същество; той бе сътворен Син от локалната вселена и за него беше казано: «Ти бе съвършен във всички свои постъпки от деня, когато бе създаден, докато не се намери неправедност в теб». Много пъти той се е съветвал с Всевишните от Едемия. И Луцифер господства «на Божия свят хълм»,
административната планина на Йерусем, тъй като той бе главният управител на славна система от 607 обитавани свята.

Луцифер беше великолепно същество, възхитителна личност; той се нареждаше рамо до рамо с Всевишните Бащи на съзвездията непосредствено във вселенската власт. Въпреки прегрешението на Луцифер, подчинените му разумни същества се въздържаха да проявяват пред него неуважение и презрение допреди посвещението на Михаил на Урантия. Даже архангел Михаил, по време на възкръсването на Моисей, «не произнесе против него хулителна присъда, но просто рече: „Съдията да те смъмри“». Отсъждането по такива въпроси принадлежи на Старейшините на Дните, управителите на свръхвселената.

Луцифер сега представлява падналия и лишен от власт Суверен на Сатания. Себесъзерцаването е най-пагубно, дори за възвишените личности на небесния свят. За Луцифер бе казано: «Сърцето ти се надигна поради хубостта ти; ти разврати мъдростта си поради блясъка си». Вашият древен пророк е видял неговото печално положение, когато написа: «Как си паднал от небето, ти, о Луцифер, сине на зората! Как си изпаднал ти, който се осмели да обърка световете!».

Много малко се чуваше за Луцифер на Урантия поради факта, че той назначи своя първи заместник, Сатан, да го представлява на вашата планета. Сатан беше член на същата първична група Ланонандеци, но никога не е изпълнявал функциите на Суверен на Система; той напълно се присъедини към бунта на Луцифер. «Дяволът» не е никой друг, освен Калигастия - детронираният Планетен Княз на Урантия и Син от вторичната категория Ланонандеци. По времето, когато Михаил бе на Урантия в плът, Луцифер, Сатан и Калигастия се обединиха заедно, за да предизвикат провала на неговата посвещенска мисия. Но те претърпяха пълен неуспех.

Авадон беше ръководителя на персонала на Калигастия. Той последва своя господар във въстанието и оттогава насам действа в качеството на главен управител на бунтовниците на Урантия. Велзевул беше предводител на неверните междинни създания, които се съюзиха със силите на предателя Калигастия.

Драконът в крайна сметка стана символично изображение на всички тези зли лица. След триумфа на Михаил, «Гавриил слезе от Салвингтон и върза дракона (всичките размирни водачи) за една епоха». За серафичните бунтовници на Йерусем е записано: «И ангелите, които не опазиха своето достойнство, но напуснаха собственото си жилище, той ги държи под мрак в сигурни вериги за съда на великия ден».

превод: Xpuctoc Muxaul


-------------------------------------------------------------

Луцифер

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%80

Луцифер

В късносредновековните и съвременните погрешни схващания Луцифер (от лат. Lucifer — носител на светлина‘) е синоним на Сатана — паднал от небесните селения ангел, превърнал се в архетип на злото и Враг на Бога. Според други концепции Бог изпраща Луцифер в Ада, за да наглежда Сатаната, който иска световно господство. Това твърдение принадлежи на Габриил Антуан Пажес. В древността името Луцифер се използвало за планетата Венера като „ярка утринна звезда“ (зорница).
В Откровението на Йоан Богослов (22:16) четем: „Аз, Иисус, изпратих Своя Ангел да ви засвидетелствува това в църквите. Аз съм коренът и родът Давидов, утрената и светла звезда“.

=======

http://www.bgbible.hit.bg/ucheniya/u-19.htm

В Езек. 28:12-17 и в Исая 14:12-14 се вдига завесата, която отделя видимия от невидимия свят и се открива причината за злото и за дългия конфликт между доброто и злото. Тук ни се говори за най-високо надарения ангел, наричан "Деница, син на зората". В латинския превод на Библията, Йероним* го нарича "Люцифер". Двете имена имат смисъл на "блестящ" и "носител на светлина".

=======

http://liternet.bg/publish5/dmangurov/lucifer.htm

Луцифер привлече като начало на своя страна част от Престолите и Господствата и ги луциферизира. Луциферизираните Господства задържаха по особен начин светлинния етер и просветнаха в по-различна степен от нормално еволюиращите Господства. Затова Луцифер означава “носител на светлина”.

=======

http://liternet.bg/publish5/dmangurov/beinsa.htm *

….Учителите на Мъдростта и Хармонията на Усещанията /Буда, Заратустра, Скитианос и др./ създават в себе си условията за прякото съприкосновение на Луцифер с тази Светлина и Луцифер става новият носител на Христовата Светлина в Космоса, което е и първоначалното значение на името "Луцифер"или "фосфор" - “Носител на Светлина”.

=======

http://www.secretsbg.com/solarsys/solarsys.php?num=n9

Изучавайки “Книга на пророк Исая” от Стария завет, раннохристиянският богослов Августин Блажени създава доктрината за бунта на великия архангел Луцифер и “падналите ангели”, превърнали се в сили на ада заради своето властолюбие. Известен по-късно като Сатана, Луцифер (от лат. “носител на светлина”), е бил отъждествяван от римляни, гърци и юдеи с яркосияещата утринна “звезда” Венера.

=======

Срещат се разнообразни тълкувания, някъде се цитират източници, които са посредници на книгата на Урантия, в частност “Бунтът на Луцифер” и “Завещанието на Свети Йоан” на Х. Х. Бенитес (*), тълкуване на библейски текстове, митове, легенди.

Ще цитирам само първият параграф от книгата на Урантия, за да е ясно за какво става въпрос и кое е довело до нейната поява:

Стр.1 - §1 В умовете на смъртните от Урантия — както е името на вашия свят — съществува огромно объркване относно смисъла на такива понятия като Бог, божественост и божество. Човешките същества са още по-объркани и несигурни относно взаимовръзките между божествените личности, обозначени с тези многобройни названия. Поради тази понятийна беднота, свързана с толкова голямо смислово объркване, аз бях назначен да съставя това въвеждащо изложение за пояснение на смисъла, който би трябвало да се придава на определени словесни символи, както те могат да се използват оттук нататък в тези документи, които корпусът на разбулващите истината от Орвонтон бе упълномощен да преведе на английския език на Урантия.

[Съставено от Божествен Съветник на Орвонтон, Завеждащ Корпуса на Личностите в Свръхвселената, назначени да разкрият на Урантия истината относно Божествата на Рая и вселената на вселените.]

превод: Xpuctoc Muxaul

The Urantia Book, © 1955 Urantia Foundation, http://www.urantia.org



След всичко цитирано по-горе следва да се отбележи, че името “Луцифер” има това звучене в оригиналната информация, предала съдържанието на книгата на Урантия и всякакво съответствие с латински и други съществуващи земни езици е следствие или съвпадение, но не и първопричина и смисъл на името. Тоест "Луцифер" не означава “Носител на светлината”, а понятието “Носител на светлината” има за свой произход първоначалната идея за личността на Луцифер, това, което е бил преди да реши да извърши своя бунт.


http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,5029.165.html



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800042
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия