Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 00:35 - За баба Меца
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1569 Коментари: 0 Гласове:
2



3-годишната мецана Петя надмина и Петър Стойчев. Рекордьорката 5 пъти е преплувала яз. "Цанков камък" и обходила за 3 месеца над 120 кв. км. Това показва "вълшебният й гердан" - GPS-GSM устройство, коeто предава сигнали от местата, където обикаля Петя. Мецаната го получила, след като я освободили от бракониерска примка. Оказало се, че Петя се отдава на маратонско плуване само за да се докопа до изоставените овощни градини и да се налапа с плодове.



image

Лакомница от Родопите
 
Черешите са най-големият деликатес за мечките. "Като намери такова дръвче, докато ги изяде всичките, не се отказва", споделя наблюденията си Заим от Ловно-рибарското дружество в Девин, който се грижи за мечите хранилки и мечите туристи.  

Почти всяко село в Родопите си има по една Петя. Местните обичат да дават на кафявите гостенки имена. Селищата в Родопите са разпръснати като петна сред мечите територии. Обезлюдяването и обрастването на пасищата с дървета и храсти доближават териториите на хора и животни, обясняват експертите от Изпълнителната агенция по околна среда.  
 
"Силни животни са, хубаво е, че ни избягват", обяснява биологът и спец по мечките Сашо от Сдружението за дивата природа. И разказва за подвизите на 130-килограмовия симпатяга Медо от Образователния център за хищници в село Влахи. Пухчото знае, че не трябва да доближава електрическата ограда и, следвайки кофата с ябълки край нея, отместил с едно движение на лапата скала, тежка 500-600 кг, защото му препречвала пътя към обяда. Горски пък му разказал как голям мечок и голямо диво прасе на хранилка с царевица се скарали - кой да яде пръв. Накрая мечокът, ядосан от наглостта на глигана, ударил една лапа на един пън и той отлетял като партенка в гората. Лесничеят решил, че това е кухо дърво, но когато опитал да го помести, дънерът не помръднал.

За животните езикът на тялото е най-важен, обясняват експертите. Много хора казват, че като се изправи на задните си лапи, мечката ще напада. Това е мит, категорични са зоолозите. Позата значи "Интересно ми е". Когато ще напада, мецаната прави точно обратното - снишава се долу, прибира ушите, сумти, ръмжи, показва зъби. Много често в тази ситуация хората я атакуват с камъни или пробват да я уплашат, като вдигат шум - това е груба грешка, предупреждават зоолозите.

Излезе ли ти насреща, сведи поглед надолу препоръчват експертите. Това е знак, че не си й враг, не пробваш да я предизвикаш и тя ще си тръгне, дават жокер познавачите.
"Бяхме тръгнали да изследваме следи от присъствие на мечка, маркировка по дърветата. Пуснахме се по билна пътека, която се оказа, че слиза в погрешно дере. Тръгнахме встрани направо през гората - в тъмнина, защото лъчът на челника падаше на 2 м, бяха му се изтощили батериите. На 7-8 м пред нас изведнъж изръмжа рязко мечка - разказва Сашо. И продължава: - Спрях веднага. Зад мен беше една холандка, наша доброволка и колегата Петър Шурлинков от БАН. В момента, в който изръмжа, мечката се изправи на задните си крака и започна едно много характерно сумтене и фучене. То означава, че поема въздух - да види какво стои срещу нея разширява ноздрите да го удуши. Ние останахме на място, без да мърдаме, тя изсумтя още два пъти, изръмжа под сурдинка и си тръгна", продължава Сашо. И разказва, че на 8 крачки встрани намерили мястото, където мецаната е лежала. "Били сме твърде наблизо и сме я изненадали. Според дебелите книги дистанция под 10 м вече е критична за нападение, тъй като сме навлезли в личното й пространство. Ако човек обаче знае как да комуникира с гадинките, няма проблеми", обяснява Сашо. Зоологът предупреждава - в състезание с мечката човек няма шанс, тя тича с 60 км/ч, ние - най-много с 30 км/ч.

Първата мечка, на която сложили GPS нашийник, се казвала Чара, защото била много чаровна мацка, разказват зоолозите. Дамян пък бил младо едногодишно мече, което извадили от бракониерска примка в Южна Витоша. Руси уловили над хижа "Русалка" в Стара планина. В Триград сложили нашийник с GPS-SMS на мечка, която жителите кръстили Сашка, защото Сашо я освободил от примката.

Българските мечки са по-умни от американските които рядко имат контакт с хората и са по-невнимателни. Нашите животни имат негативен опит - почти не знам такава, която да не е гърмяна, обяснява Сашо. "Благодетелите" им правят лоша услуга, като им оставят храна. Или се доближават до малките им. Така мецаните губят страха си от хората и стават лесна плячка за бракониерите. Когато животното свикне да го храниш, се приближава лесно. "В един момент то може спокойно да дойде и да си поиска баничка. Като не му дадеш, да ти удари шамар и да получиш инфаркт", признава Сашо. Хората често си казват: "Какви пухчета, нека ги нахраним!" "Но след 2 г. тези мечета стават по 10 кг, влизат в селата, ломят мазета и зимници - изведнъж стават проблемни. А проблемът сме го създали самите ние", обяснява Сашо.

Таня Киркова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-08-02&article=376605



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3809153
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия