Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 19:31 - Хопи
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2483 Коментари: 0 Гласове:
2



ХОПИ е една от най-древните цивилизации на Северна Америка. Популярното им наименование сред испанците е Пуебло и Навахо. К.Юнг е писал за тяхното вярване, че ритуалите, които изпълняват поддържат съществуването на нашата планета и, че ако бъдат прекъснати, Земята скоро след това ще загине. Тази философия пронизва цялото съществуване на Хопите, а живота и бита им били подчинени на ролята им на месии.

Жената-паяк (Spider Woman) - една от върховните Богини на Хопи, творец и пазител на всички форми на живот на Земята, включително и човека. Нейният род е сред централните в традициите на Хопи. В днешно време духовен лидер на клана на Жената-паяк е Мартин (Martin Gashweseoma), на когото е поръчано да съхранява древните текстове (tablets), които според легендата са получени от цивилизациите, населявали Земята до световните катастрофи.

Важно е да се отбележи, че в тези текстове се съдържа знание не само за миналото, но и за бъдещето, включително и за възможната гибел на земната цивилизация. Според представите на Хопите, ние живеем на 4-та Земя, предишните три са били унищожени, той като човечеството е забравило своята мисия и се е отдало на удоволствия, борба за власт и национализъм. Най-тъжното е, че съгласно тези текстове сега се намираме на границата на следващия, 4-ти апокалипсис. И всички усилия на Мартин и другите верни привърженици на традициите на Хопи са насочени към предотвратяването на това събитие.

Поради тази причина, преди началото на войната с Ирак той свиква пресконференция, на която за пръв път били показани древните текстове (tablets) на бели хора. Работата е там, че съгласно съдържащите се пророчества, войната с Ирак се явява началото на Трета Световна война. За съжаление този опит да се спре войната претърпява неуспех, а и според предсказанията на Хопи, третата световна война се води вече от 10 години. Освен това следващата, ядрена фаза, трябва да започне именно в този регион.

Любопитното е, че от гледна точка на християнството, войната в залива съвсем не е необичаен конфликт, той като именно там, в Ирак, се намира Междуречието - мястото на Библейския Рай. Така разглеждан проблема, налага извода, че войските на НАТО са бомбандирали едно от най-свещенните места на нашата планета. А, ако се върнем назад в Библейската история ще открием, че цели народи са били унищожавани за много по-дребни прегрешения. Така разглеждани, пророчествата на Хопите добиват съвсем логично обяснение.

Трябва да се подчертае, че съгласно текстовете, дори началото на ядрена война не бележи физическия край на човечеството. Когато този въпрос бил дискутиран с Мартин, той споделил, че в пророчествата се споменава за идването на полубога-получовека на Белия Брат в края на времето. И ако към този момент на Земята остане някаква критична маса от праведни хора, помнещи своето предназначение да изпълняват мисията на Твореца, ходът на историята може да се промени и да се създаде хармонично и щастливо човешко общество. За съжаление, с всеки изминал ден шансовете за такъв развой на събитията, като че ли намаляват все повече.

Една от основните мисии на Хопите се състои в това, да пазят знанието и да съхраняват приемствеността между цивилизациите. В съхраняването на тази приемственост голяма роля играе инициацията (придобиването на шамански дарби). Централна задача на инициацията се явява приобщаването към сакралното знание, света на духовете и Боговете, помагащи за изпълнението на тази мисия.

За да се обясни логиката и смисъла на вярванията на Хопи е необходимо познаването на техните космологични представи и предаваните от поколение на поколение лечителски способности.


КОСМОЛОГИЯ


Съгласно митологията на Хопите, в началото е съществувал само твореца Тайова, който се намирал в безкрайното пространство без време, форма и живот. Първоначално той създал своя помощник (племеник) Сотукнанг и му възложил реализацията на своя всеобщ план (Тувагачи).

Сотукнанг създал от земя, вода и въздух 9-те свята на вселената. Първите два били предназначени за него и Твореца, а останалите 7 за бъдещия живот.

На следващия етап започнало създаването на живота и човека в първия свят, наречен Токпела (Безкрайно пространство). За целта Сотукнанг сътворил първата богиня Кокъянгвиити, Жената-паяк. В този контекст образът на паяка се асоциира със създаването на мрежа (паяжина) като мандала за всеобща хармония. На свой ред, Кокъянгвиити сътворила две подпомагащи божества - пазителите на биосферата. Първото, Погангхойя, трябвало да следи за екологичното равновесие. Второто, Палонгавхойя (ехото), контролирало плътните и тънките вибрации в биосферата или, казано на съвременен език, отговаряло за информационното равновесие. Заедно те поддържали въртенето на земната ос.

След като Погангхойя и Палонгавхойя завършили с подготовката на Земята за живот, жената-паяк създала растенията, птиците и животните, както и всички останали същества, населяващи биосферата. Чак тогава дошъл ред и на човека.

Първоначално, по образ и подобие на Сотукнанг, Кокъянгвиити сътворила четирима мъже с различен цвята на кожата (жълт, червен, бял и черен), а после и техните съпруги. Преминавайки през трите фази на Съзиданието, те видяли своя Творец в облика на Слънцето, което им вдъхнало живот.

Тези първи хора още не умеели да говорят. За да им даде реч, мъдрост и сила, жената-паяк повикала Сотукнанг. Той дарил различните по цвят хора с различни езици и им дал силата да се размножават. Въпреки, че първите хора се разбирали прекрасно посредством телепатия, те имали нужда от реч, за да могат да изпълнят замисъла на Твореца, според който при произнасяне на молитви и пеене на песни техните енергийни центрове генерирали вибрации, трансформиращи ноосферата на Земята в правилната посока. Изглежда различните езици били нужни за да се въздейства върху различни спектри на тънките вибраци.

Съгласно легендите на Хопи, първите хора много слабо напомняли съвременния човек и повече приличали на разумни насекоми. Те живели много щастливо в мир с животните, хранели се с плодовете на майката Земя, докато не започнали да нарушават заповедите на Сотукнанг и Жената-паяк да служат на Твореца.

Започнали да се появяват все повече хора, използващи вибрационните центрове на тялото за свои егоистични цели. За това им помагали и два изкусителя. Първият от тях, Лаваихойа, появил се във вид на птицата-присмехулник Мочни, сеел национализъм и антропоцентризъм. Той убеждавал хората, че те са нещо повече от животните, а също и в различията между расите с различен цвят на кожата и езика. Другият изкусител, Катойа, имал облик на змия с голяма глава. Той сеел сред хората подозрителност, жестокост и нетърпимост.

В резултат, мирът и спокойствието изчезнали от Земята. Останали само малка група хора, които съхранили вярата си в Твореца и преданноста си към неговия замисъл. Виждайки това, Тайова и Сотукнанг решили да унищожат този свят, като само съхранилите своята чистота, можели да се спасят. Сотукнанг ги предупредил за приближаващия край на света. Той им казал да отидат на определено място ориентирайки се по звезда през ноща, а денем по облак, които можели да се видят посредством вибрационния център на върха на главата.

По този начин, след много дни и нощи, хората от различни страни и народи се събрали на посоченото място. Това били първите Хопи. След тях се появил Сотукнанг, повел ги към планината, където живеели хора-мравки и заповядал входа да се отвори. Това бил един вид космически кораб, където хората преживяли унищожаването на първата земя. (бел. - в индийските епоси се разказва, че хората били отведени във Вара; Елена Блаватска, “Тайната доктрина”, том ІІ Антропогенезис )

И така, първият свят - Токпела, бил разрушен много бързо от огън, но се наложило да се чака дълго, докато всичко изтине, за да се сътвори нов свят. Когато Сотукнанг свършил своята работа, отишъл до покрива на мравуняка и почукал. Тогава вожда на хората-мравки се изкачил до него и отворил входа.

Новият свят - Токпа (Тъмната нощ) не бил така съвършен както първият, но все пак бил прекрасен по своему. В него хората-мравки се превърнали в насекомите мравки, а Хопи положили началото на земните народи. Както и преди те не се нуждаели от реч, за да общуват помежду си или да се срещнат без огред на разстоянието, с помоща на центъра в горната част на главата си (бел.: вероятно става въпрос за третото око или коронната чакра).

Животните, в този свят, били диви и страняли от хората. От своя страна, хората се научили да изработват предмети и да се запасяват с храна, също като мравките. Те се научили да строят жилища и селища, да прокарват пътища. Появила се търговията.

В този свят се зародила жаждата на хората да трупат. Въпреки, че имали всичко, от което се нуждаели, те искали още и още. Хората престанали да пеят химните на Твореца и започнали да възхваляват материалните блага. Потребителската психология породила алчност и свади, докато накрая се стигнало до войни между селищата.

Така било провокирано решението и този свят да бъде унищожен, а Хопи (избраните хора) отново преживяли края на Земята при хората-мравки. (бел. Не мога да се сдържа да не отбележа приликата между спасяването на избраните дълбоко в земните недра със теорията на д-р Мулдашев за сомати-пещерите, като хранители на генофонда на човечеството - “Трагичното послание на Боговете” и “От кого сме произлезли”)

По заповед на Сотукнанг оста на въртене на Втория свят била оставена да се върти без контрол. Това довело до прекалено голяма скорост на въртене и трусове. След две превъртания Земята излязла от орбитата около Слънцето. Планините и моретата се разместили, а после всичко се превърнало в лед.

Когато всичко старо се разрушило, Сотукнанг върнал планетата на предишната орибта и започнал да създава третия свят - Кускурз. Когато всичко било готово, отишъл при мравуняка и пуснал хората да заселят Земята.

Интересно е да се отбележи, че в съвременните традиции на Хопи, образа на такъв космически мравуняк е въплътен в техния храм Кива. Излизайки от него, участниците в церемонии се изкачват по стълба, разположена в центъра на храма и минават през отвор в тавана. Това символизира прехода в нов свят.

В третия свят размножаването и развитието на хората започнало с толкова бързи темпове, че започнали да се появяват градове и държави, възникнала цивилизация.

Както и в предишните светове, хората отново започнали да забравят за своето предназначение и попаднали под влияние на животинските страсти.

Този път човечеството било завладяно от похотта, като множество хора започнали да използват репродуктивната си сила по извратен начин. Колкото повече сексуални връзки имали мажете и жените, толкова по-висок бил сексуалният им статус.

Успоредно с това се променило и използването на творческия потенциал, тясно свързан със сексуалната енергия. Започнало създаването на магически механизми, предназначени за война. Тук особенно пагубна роля изиграл Клана на Лук. Така били създадени първите летящи апарати паттувот, имащи формата на щит и захранващи се с жизнената енергия на хората (не е трудно да се забележи приликата с НЛО).

Скоро много хора можели да си построят паттувот, започнали разрушения и войни. Виждайки това, Сотукнанг решил да разруши третия свят, като използва стихията на водата и предизвика потоп. Той казал на Жената-паяк как да спаси праведните хора, докато не бъдели съблазнени или убити. Този път от кухите стебла на специално растение, подобно на бамбука и трастиката, били изработени херметически контейнери с неголям запас от вода и храна. В тях хората преживяли ужасния потоп, който унищожил цялата суша. Интересното в историята е, че храната и водата не намалявали, колкото и хората да ядяли и пиели. Съгласно легендите на Хопи, остатъците от третия свят и до сега лежат по туловището на всемирния океан.

Историята за третия свят намира множество аналози с легендите за Атлантида и Библейските разкази.

Когато водите се успокоили и бил създаден новият свят, хората излезли от контейнерите и се оказали на малко парче земя, по върховете на най-високата планина от предишния свят. Този път, преминаването към следващия, четвъртия свят се оказало много по-трудно. Хората били принудени да изработват салове и да плават между островите, докато не достигнали в земята на новия свят Тувакачи (Завършеният свят). Пътя до там намерили с помоща на Жената-паяк и магическото виждане посредством центъра в горната част на главата.

Хопи казват, че при духовно извисения човек е отворена Врата в горната част на главата, а високото ниво на шамански способности,които избраните могат да получат при инициация, се състои именно в активиране на този център.

Този сложен и дълъг път изглежда бил свързан с необходимостта хората да се закалят в изпитания и да се намалят шансовете за повторение на грешките от предишните светове, където всичко им се давало прекалено лесно. Съгласно легендата, всеки път, когато хората мислели, че са достигнали мечтаната земя, Жената-паяк им казвала: “Много е лесно и приятно да се живее тук и вие скоро отново ще застанете на пътя на злото.”;

Светът Тувакачи е този, в който живеем сега. Той не е толкова прекрасен, както предишните. Неговата специфична особенност е съществуването на полярности: студ и пек, красота и грозота, любов и омраза, добро и зло и т.н. С други думи, хората имат възможността да правят избор. Напътствайки ги, Сотукнанг казал, че живеейки днес и правейки своя избор, хората ще покажат могат ли да изпълнят замисъла на Творението или ще се стигне до необходимостта от ново тотално унищожение.

Защитник и пазител на четвъртия свят станал безсмъртния дух Массау. Традициите на Хопи му отреждат много голяма роля. Той се явява наставник и учител, посредник между хората и Боговете.

Попадайки в нашия (четвърти свят), Хопи, съгласно напътствията на Массау, се разделили и започнали да мигрират в различни посоки, заселвайки новата земя.

Съвременните Хопи продължават да поддържат контакт с Массау. Както е казал Мартин, именно по указанията на Массау е организирал прес-конференция преди започването на агресията н Ирак, опитвайки се да спре започването на трета световна война. Естествено, такъв контакт е достъпен само на посветени от много високо ниво, преминали през висши степени на инициация.

Важно е да се подчертае, че за Хопи именно тези способности - да бъдат в контакт с висшите духове, да служат на плановете на Творението, да предчувстват бъдещето - се явяват висш шамански дар. Що се отнася до парапсихологическите и целителски способности, на тях им се отделя второстепенно значение и никога не са разглеждани като основна цел в процеса на инициация. Въпреки това, и при Хопи, и при Навахо и при други племена има шамани, които се занимават както с битова магия и лечителство, така и с черна магия. (бел. - предполагам, че това е обусловено от двуполюсността на четвъртия свят)

Последните биват наричани от Хопи “хора с две сърца”. Тук разбира се, се има предвид енергийния сърдечен център. При Хопи, които са съхранили вярността към традициите сърдечния център е един и посредством него осъществяват контакт с Твореца. При останалите, които са избрали пътя на злото, се появява втори сърдечен център, който служи за връзка с духовете на демоните.

Разглеждани от тази гледна точка, традициите на Хопи и Навахо много приличат на древните религии на Изтока: Индуизъм, Будизъм, Даоизъм, при които магическите способности се разглеждат като нещо второстепенно, много често пречещо на израстването към по-високи степени на инициация.

За това, би било голяма грешка за основна дарба на шаманите да се смята придобиването на необикновенни способности, свързани с битовата магия и лечителството. Това е справедливо единствено за крайно примитивните общества, скоро еволюирали от животинския начин на живот или явяващи се деградирали остатъци от някогашни велики култури.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800161
Постинги: 2351
Коментари: 744
Гласове: 1917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия