Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2011 10:59 - Ехо, има ли някой? За 10 г. останахме без цигани, селяни и данъкоплатци
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2244 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мартин Карбовски


Къде са ми циганите? Вървя из държавата България и броя циганите. През 2001-ва циганите бяха 371 хиляди. Днес, десет години по-късно, са 325 хиляди. Един голям град цигани ми се губи.

Ако трябва да успокоите притеснен човек - покажете му статистика. Циганите притесняват много хора, но явно те трябва да се притеснят самите - защото са на изчезване. Сега ще се появят теории за изчезването на циганите. Примерно - че малко раждат жените им.
А истината е проста - не е престижно да си циганин. Напоследък в циганската общност се издига лозунг - "Всеки циганин - французин!". Така намаляха циганите поне с няколко десетки хиляди - стоят във Франция, Норвегия или Италия. И се хвалят - "Тия балъци, ойропейците, какви неща фърлят у кофите - нема да поверваш!".

Със сигурност няколко хиляди цигани са се писали българи. Това е добре. Дори може да се нарече интеграция. Показването на циганията с пръст доста често отвращава самите цигани. В тях има силен стремеж нещата да са "колтурни". Пречи им бедността. За циганите богатството е и култура. Трудно е човек да е културен, като е беден. Но не е невъзможно.

Този културен стремеж влияе на статистиката. Други десетки хиляди цигани обаче са се писали турци и мюсюлмани. Тази тенденция статистиката не пожела да извади. На места циганите си пускаха последните десет години мустаци, защото мустаците са турски атрибут. На други места като в Пазарджик квартал "Изгрев" цялата махала е ислямизирана - жените ходят с бурки, а мъжете са си пуснали талибански бради без мустаци и си бръснат главите. Мода, казват в Пазарджик, статистиката отразява косвено същата мода. И твърди - няма от какво да се притесняваме.

Докато обаче се притесняваме къде са ни циганите, трябва да зададем по-важния въпрос - къде са ни данъкоплатците? Хората, които не са пенсионери, не са на помощи, не са деца, не са на държавна работа. Кой ще работи, за да произвежда пенсии, чиновнически заплати, помощи и детски надбавки? В Габрово и Видин на 100 пенсионирани идват 50 нови работници Това е икономическо-демографски кошмар, с който и Симеон Дянков не може да се справи. И това е само съотношението пенсионер - работник. Работникът трябва да издържа двама пенсионери, двама цигани и половин дете. Добавете към това двама чиновници, които реално не произвеждат брутен вътрешен продукт. Добавете към това неучтивата и невъзпитана държава, която пречи на работника (бизнесмена) да бачка. Кошмарът на бъдещето може да се разреши само с внос на китайци и виетнамци.
Ама, млади трябва да са. Чисто нови.

Това са двата въпроса на времето и епохата. Къде са циганите и къде са работниците. Към тях може да добавите носталгичния въпрос къде са и селяните - само 27% живеят на село и се обявяват за селяни. Това е лошо. В началото на ХХ век същият процент е 80. Повече от половината ни селяни са изчезнали за един век. А се водим селска държава.
Статистиката успокоява някои страсти. Но основният въпрос на старите хора и старата нация ще си остане същият.

Въпросът е: "Кой ще ни храни?"

Това се питат както младите цигани, така и старите български пенсионери. Младите цигани могат да се норвегизират (в смисъл да заминат за Норвегия и там да се представят за шведи, когато ги хванат да крадат). Но старите хора, сред които ще бъда и аз след 20 години (ако доживея да продължа да си плащам данъците дотогава) - няма къде да отидат. Това ни чака, деца. Изгубихме циганите, данъкоплатците и селяните. Кой по дяволите все още  въобще живее в тази страна? Живее ли някой, ехо?!


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-23&article=375504



Гласувай:
2



1. hadzapi - "Кой ще ме храни?" - питат младите цигани.
23.07.2011 11:02
Ами да учат, да работят и да се интегрират, а не да чакат наготово, да карадат безразборно и да се размножават немислейки за децата, окито създават. :)
цитирай
2. анонимен - Местни избори 2011
24.07.2011 14:22
През 2007 г в Самоков на местните избори най-много гласове получава коалицията "Евророма-ДПС"-3088 гласа. Останалите участници в изборите- БСП, ГЕРБ, Коалиция Движение Нашата община", "Атака", Лидер", НДСВ и Зелена България получават общо -11159 гласа като най много гласове след коалиция "Евророма-ДПС" е получила БСП -2808 гласа. На втория тур за кмет коалиция "Евророма-ДПС" подкрепя кандидата на БСП- Ангел Николов, избран с 4395 гласа.
При последното преброяване през 2011 г ромите в Самоковска община са 5408 души. Ако отнесем броя на гласувалите за посочената коалиция към броя на ромите от последното преброяване ще получим 57.01% участвували в гласуването от общия брой роми в общината. Тоест това са избиратели с избирателни права от ромската общност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3809026
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия