Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 16:30 - Социалните мрежи и електронните игри убиват любовта
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.07.2011 16:39


Социалните мрежи като Фейсбук и Туитър, онлайн игрите и останалите интернет забавления все по-често стават причина за разбиване на семейства, писа британският в. "Дейли мейл". Съвсем не са единични случаите, в които един от партньорите се пристрастява толкова много към интернет, че игнорира най-близките си хора, което пък води до развод. Известни са примери, в които интернет манията прилича на болестно състояние - примерно проверяване на електронна поща в 1 ч през нощта или писане на SMS-и и постове в Туитър по време на вечеря. Има дори случай на майка, която забравяла да се грижи за децата си заради любовта си към социалните мрежи.


Мащабите на проблема се доказват и от статистиката. Фейсбук е цитиран като причина за 20 процента за разводите във Великобритания, сочи проучване между адвокати. Друго изследване пък показва, че изразът "мобилен телефон" се среща в една осма от молбите за разводи, подадени заради неприемливо поведение. В същото време 15 на сто от жените, които искат да се развеждат заради неприемливото поведение на съпруга си, смятат, че той поставя компютърните игри преди тях.

Проучвания показват, че джаджи като мобилни телефони и други дигитални устройства могат да бъдат толкова пристрастяващи, че хората да се будят по няколко пъти на нощ, за да си проверят имейла и да изпращат текстови съобщения. Университетът в Нортхемптън провел експеримент с 360 души, който показал, че 30 процента от доброволците са пристрастени към някаква форма на технология, която се отразява на работата или връзката. Друго проучване на университета в Тел Авив препоръчва интернет пристрастяването да бъде признато за отклонение, подобно на манията към хазарт
секс или клептоманията. Сигнал за пристрастяване е, когато хората стават раздразнителни, щом са далеч от технологията, обясняват специалисти.

Най-често до разрив в отношенията се стига, когато единият от партньорите се умори от пренебрежителното отношение на другия, който се е потопил изцяло в мрежата, или пък когато го хване в изневяра. А скриването на тайни връзки в интернет се оказва все по-трудна задача.

Мариана Джини разказва пред британското издание, че е заловила мъжът й да й изневерява, когато свекървата на една от любовниците му се свързала с нея и й разказала цялата история. По думите на Джини тя подозирала прелюбодееца много преди това, тъй като виждала на профила му, че той контактува с много жени, които тя не познава. Съпругът Робърт обаче проявил изключителна изобретателност, за да заблуди жена си. Понеже бил пастор, той й заявил, че момичетата просто му се изповядвали, тъй като всички били от неговото паство. Доверчивата женица му повярвала - божи човек, но уви, била разочарована. Така осем години брак със свещеник отишли по-дяволите.
Сара Пикет, щастливо женена от десет години, също преживяла криза в брака си. Един ден си направила профил във Фейсбук. След това тотално "фейсбукясала" и започнала да намира стари приятели. Така логично се натъкнала на бивше гадже, а
старата любов ръжда не хваща.

Така изведнъж на профила й се появила закачка - бившето гадже й напомня как са се натискали в тоалетната на нощен клуб. Мъжът й, разбира се, реагирал и тя заключила профила си. Това не помогнало и тя била обвинена, че крие тайни.

Сара ставала още по-подозрителна, тъй като заради Фейсбук забравяла често да взима трите си деца от училище или ги оставяла без закуска, тъй като сутрин не успявала да стане, уморена от висенето през нощта в мрежата.

Сара не изневерявала, но мъжът й ставал все по-подозрителен. Един ден тя забелязала, че той я следи на улицата и разбрала, че всякакво доверие между тях било загубено. Малко по-късно се развели.

Социалната мрежа причинява и щети на Апенините. Многобройни са вече случаите на годеници, сложили край на връзките си след изневери с бивши интимни приятели, намерени чрез интернет. В град Термоли, област Молизе, е регистриран и първият случай на развод в Италия по вина на Фейсбук. Причина за него е 50-годишен местен висшист, ангажиран и в политиката, обхванат от манията по социалната мрежа. Благодарение на нея той завързал тесни връзки с жена на име Саманта. Съпругата на въпросния жител на Термоли разкрила виртуалната изневяра, след като станала свидетел на все по-честите заседявания на мъжа си пред интернет, вместо пред телевизора. Изпълнената със съмнения съпруга се записала с фалшиво име в мрежата и успяла да се присъедини към приятелите на мъжа си във Facebook, благодарение на което прочела профила и съобщенията му. Потвърждение за горещите послания между мъжа й и въпросната Саманта дошло и от контролната проверка на iPhone на прелюбодееца. Според мъжа изневярата му била само виртуална, а не реална, но въпреки това разгневената съпруга отговорила с искане за реален развод.


Мария ВЪЛЧЕВА


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-20&article=375053



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3777386
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия