Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 15:46 - Руската синя котка e фен на свободата
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3586 Коментари: 0 Гласове:
3



Владимир Йонев 09.07.2011
image        
   
 
  Наричат тези удивително красиви писани с плюшена козина и ярко-зелени очи руски сини котки. Всъщност цветът на сините котки е по-скоро сиво-сребрист. Това обаче едва ли е толкова важно. А пък за това доколко котката е чисто руска, стопроцентова гаранция няма. Тази порода е стара. Твърди се, че е аборигенна, т. е. станала е такава, каквато е, без участието на човека, но и това също не е безспорно.

Основните версии за произхода на синята котка са две. Според едната тя векове наред е бродила из imageАрхангелск и неговите околности, а когато доплувалите английски моряци видели красавицата, те се изкушили да качат на корабите си няколко от тях. И така сините писани се отправили да завладяват света.

А пък според другата версия всичко станало наопаки - някъде по света, може, би дори на остров Малта, тамошните рицари гледали такива котки. Преди време породата дори се наричала малтийска синя.

Заради таланта на тези писани да ловят мишки и плъхове, те станали неизменни спътници на английските моряци. И така веднъж един британски кораб акостирал в Архангелск, и няколко котки избягали от него. Впоследствие се разплодили, превръщайки се в местна порода. Още по времето на Екатерина II сини котки със зелени очи ловили мишки в дворците на императрицата и други големци от това време.

Както и да е биimageло, целият цивилизован свят знае за съществуването на руска синя котка и наравно с водката, хайвера и автомата Калашников тя достойно представя Русия в чужбина.

Красивата, неголяма, елегантна късокосместа котка с чудесен характер може да не се хареса само на някой болен от коткофобия, подобно на Наполеон. Тези, които се страхуват, смятат, че ще бъдат издраскани от „дяволските изчадия”.

Руската красавица съвсем imageне е от спящите породи, тя за нищо на света няма да дреме по цели денонощия на дивана или перваза. Всъщност през целия ден е заета с нещо важно  -– търкаля хартиени топчета, мъкне между зъбите си кълбо прежда, пречи на домашния пес да спи, скача по шкафовете, инспектира съдържанието на всички чекмеджета, виртуозно краде с невинния вид на семинарист първа година или в най-лошия случай лови собствената си опашка. А един от любимите трикове на почти всички руски сини котки - това е елегантният скок от пода направо върху рамото на човек.

При това ноктите в това атлетично упражнение не вземат абсолютно никакimageво участие. Така че тези, които прекалено много държат на тишината и спокойствието, не бива да свързват съдбата си с тази порода писани. По-добре е да си вземат смирен британски котарак.

Друга особеност на рускинята е, че обича светските прояви. При това е напълно самостоятелна и не обича да досажда. Тя не настоява да бъде център на внимание, тъй като и сама може да се развлича.

Любопитството й не познава граници. Не е случайно, че стопаните често я откриват в тенджера, в пералнята, в кухненски шкаф или в коша с дрехи за пране. Опознаващите света котета често се намъкват в разни чанти. Впрочем това е любимо занимание и на възрастните, само че човек лесно усеща присъствието на няколко килограма повече в своя багаж. А малките котета са леки, поради това от време навреме случайно се озовават на работното място на своя стопанин.

Но принудителното затваряне в транспортна чанта или гардероб изобщо не допадат на руската синя котка. Затворената врата е лична обида за нея и тя оглася света със сърцераздирателни вопли, драска  по вратата и дори си удря главата в нея. Човек може да си помисли, че страда от клаустрофобия, но в действителност тя не може да търпи някой да посегне на свободата й. И тогава изразява своето възмущение с такива смразяващи душата звуци, каквито едва ли някой би могъл да си представи от толкова малко крехко на вид създание.


http://www.monitor.bg/article?id=298342



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3808287
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия