Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 12:20 - Делфините
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5464 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако живеехме в океана, най-добрият приятел на човека може би щеше да е делфинът, а не кучето. Интересът към тях не e от днес. Ранните християни в Римската империя например са се разпознавали един друг, рисувайки риба. Най-често това е бил силуетът на делфин - символ на възкресението и спасението - като отличен плувец, той можел да пренася душите на мъртвите в отвъдния свят.

Според източното учение фън шуй, ако украсите стаята си с фигурки на делфини, ще си осигурите помощ в работата и подкрепа на доброжелатели.

Делфинът е и символ на спасение, промяна, бързина и любов, но и на предпазливост. Въпреки че бозайниците никак не са подозрителни. Те са дружелюбни и много лесно се привързват към човека. Познати са над 30 различни вида делфини. Името им идва от гръцки и означава "с утроба". Приема се, че са се появили преди 10 милиона години.

Науката все още не може да отговори на въпроса има ли делфински език. Сигурно е обаче, че морските бозайници общуват с помощта на звуци, наподобяващи подсвиркване. Предполага се, че всеки звук изразява различно настроение.

Делфините имат и други, считани за човешки черти. Когато се ражда бебе, на майката помагат две "акушерки". Бременността при делфините трае цяла година, а бебетата се раждат с опашките напред, за да не се удавят, нагълтвайки се с вода. Какъв е полът на новороденото се разбира по формата на плавниците им.

Преди да си направят бебе, делфините, също като хората, се ухажват с милувки, докосвания и дори серенади. Предимство при свалките е, че ако нещо не им се понрави, делфините лесно могат да отпрашат надалеч с 40 км в час. Както и фактът, че делфините нямат обоняние. Така, ако муцуната на избраника понамирисва на застояла риба, любимата никога няма да разбере.

Повечето делфини обаче имат остро зрение както във водата, така и извън нея. Слухът им превъзхожда нашия. Делфините имат малки ушни отвори на всяка страна на главата. Подводното чуване обаче се осъществява с долната челюст, която препраща вибрациите към средното ухо посредством изпълнена с мас кухина в костта.

Тактилното възприятие при делфините е също добре развито. Делфинът никога не спи на 100%, така че не е препоръчително възлюбената да кръшка. Делфините обикновено спят близо до повърхността, плувайки бавно и близо до друго същество. Спи обаче само едната половина от мозъка им. Вахтите на полукълбата се сменят на два часа. Едното око винаги е отворено и следи за опасности и рифове. Интересен и е фактът, че когато спят, се въртят в кръг. Посоката зависи от това в кое полукълбо на света се намират. В Южното най-често плували по посока на часовниковата стрелка, а в Северното - в обратната.

Наталия Малчева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-09&article=373740



В световния океан живеят 33 вида делфини. Сред тях има океански и речни, както и 6 вида морски свине. Оцветяването им варира от сиво до черно. Има и чисто бели, един от който е прототипът на Ум Белия делфин от едноименното анимационно филмче. Дължината им е от 1,5 до 2,5 метра, а теглото около 200 кг.

В Черно море има цели три вида делфини - морска свиня, обикновен делфин и фалината, който достига дължина до 3 метра.

Най-голямата опасност за делфините у нас са рибарските мрежи за улов на калкан. Те обикновено се залагат на дълбочина 15-20 метра. Закотвени са на 5-6 метра от дъното. Когато рибният пасаж премине през такава, подгонилият обяда си делфин се заплита и се удавя. Решението е да се сложат на мрежите специални ултразвукови емитори, които да предупреждават бозайниците за опасността. Те обаче са скъпи и затова родните рибари не ги използват. Иначе уловът на делфини е забранен.  

И въпреки невинаги доброто отношение на хората към тях делфините са първите, които при опасност ще ви се притекат на помощ в морето. В древна Гърция те били приемани с гостоприемство, а следата им, оставена от плуването около кораб, се считала за добра поличба от мореплавателите.

Делфините са способни да се гмуркат до 260 м за 15 минути. По принцип обаче рядко се задържат под вода за повече от 10 минути. Обикновено плуват на стада. Всеки е свободен да сменя своето, когато пожелае. Размерът на пасажа варира от няколко дузини до над 1 милион. Групирането с други морски бозайници също не е необичайно. За да се движат безпрепятствено във водата освен формата им помага и уникалната им кожа. На всеки два часа тя се сменя и позволява на бозайниците да развиват по-големи скорости с по-малко усилия. Дресираните делфини се използват и от военните. Те долавят присъствието на подводни мини и помагат за откриването им. Средната продължителност на живота им е около 25 години.

Наталия Малчева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-09&article=373741





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hadzapi - Делфините имат език.
10.07.2011 12:25
Д-р Джон Лили дълги години е изследвал и делфините и начинът им на общуване. Доколкото си спомням от четено преди време на тази тема, той успавя и да състави подобие на речник между техният и нашия език (е, на англ. значенията :)).

Но... тези изследвания се засекретяват от военните и повече не се чува нищо за тях. Това, което изобщо четох за тези изследвания е преди много години, когато имаше списания от типа на "Природата и знание", "Наука и жизнь".

цитирай
2. hadzapi - Събирах с години информация за делфините
10.07.2011 12:29
инякой път, когато имам време, може и да взема да препиша нещо от нея и да пусна тук (да преписвам трябва, защото това са стари материали, от моето детство, когато само от енциклопедии, статии от разни вестници и списания и книги можеше да се получи информация, а и те бяха трудсооткриваеми и се даваха за много кратко време. Какво преписване ставане и търсене на ксерокс (тогава имаше и от първите ксерокси в някои служби) някой да се навие и да преснима снимките от списания или книги.

:):):)

Спомени, спомени, за хубави мигове тогава в търсенето на тези материали за делфините. Също и за пингвините търсех и така си събирах.

Още си ги пазя. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785947
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия