Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2014 17:48 - Какво не знаете за слоновете
Автор: hadzapi Категория: Хоби   
Прочетен: 1584 Коментари: 0 Гласове:
0



Слонът е едно от най-обичаните и уважавани животни. Често ценен заради бивните си, той е силен символ в религиозните церемонии. Станал е ключова фигура не само в животинското царство, но също в живота на много цивилизации.

По-известните факти за слоновете са, че достигат маса до 7000 кг, тревопасни са, обичат сладки банани и захарна тръстика и изминават големи разстояния. Но има още много интересни неща за тях, които повечето хора не са чували.

1. Комуникират с краката си image

Снимка: Sabrina Alba

Чудили ли сте се как слоновете комуникират на дълги разстояния? Не е чрез силния им вой с хобота, както може би сте предположили, нещо много по-страхотно е.

Учените са открили, че слоновете тъпчат земята с крака и създават инфразвукови вълни, които намиращите се далеч слонове долавят чрез чувствителни рецептори в краката си. Тропотът е толкова силен и бърз, че звукът преминава през земята по-бързо, отколкото по въздуха.

2. Имат хранителни предпочитания image

Снимка: Jeff Grundman

Да, слоновете са тревопасни, но това не означава, че ядат всякакви растения. Всъщност имат предпочитания и фъстъците определено не са им любими. Слоновете не обичат дървесния вкус на фъстъците, затова ги избягват в природата, а в зоопарка не са част от диетата им.

3. Пясъкът е необходимост за тях image

Снимка: Alexis Rostan

Слоновете не просто обичат пясъка – той им е необходим. Въпреки привидно грубата и набръчкана кожа, те лесно получават слънчеви изгаряния.

За да се предпазят от силното слънце, слоновете покриват телата си с пясък, като го пръскат с хоботите си. Така пясъкът действа като слънцезащитен слой, който ги пази не само от слънцето, но също и от дразнещи насекоми. Слоновете покриват и малките си с пясък, защото тяхната кожа е още по-чувствителна.

4. Храна и вода image

Снимка: Elmar Weiss

От колко храна и вода се нуждаят слоновете, за да са силни и здрави? Един слон може да изпие около 150л вода на ден и изяжда над 180кг храна, за да оцелее.

5. Зъби image

Снимка: Neal Piper

Докато хората имат само два вида зъби (млечни и постоянни зъби), при слоновете те са шест и ги сменят в рамките на 70 години. Всеки нов зъб избутва предишния и хваща корен. Ако по някаква причина този процес бъде нарушен, слонът може да умре от глад.

6. Бивни image

Снимка: Mario Moreno

Бивните са най-разпознаваемата черта на слоновете. За разлика от африканските слонове обаче, не всички азиатски слонове имат бивни. Само мъжките азиатски слонове се раждат с бивни, които липсват при женските.

7. Гимнастика image

Снимка: Romain Foucque

Слоновете могат да зашеметят странични наблюдатели със своята техника на комуникация чрез тропот, да тичат с 6-7км/ч и дори да плуват на дълги разстояния. Не могат обаче да скачат, защото са прекалено тежки, нито да спринтират, когато са в опасност.

8. Водач image

Снимка: Paul Hampton

Големите слонски стада се предвождат от най-опитната или възрастна слоница, която е глава на стадото. И мъжките и женските я следват, но мъжките обикновено напускат стадото след 12 години, за да се присъединят към мъжките си себеподобни.

9. Сила image

Снимка: Laurent Cannizzo

Краката на слона са може би най-силната част от тялото му. Те издържат тегло от 5-6 тона и са неуморни, защото слоновете не спят легнали. Обикновено дремват за 2-3 часа на крак, след което продължават с миграцията си.

10. Емоции image

Снимка: Rudi van den Heever

В хобота на слона има хиляди нервни окончания. През годините сме научили, че слоновете са изключително емоционални животни и могат имитират звуци, да чувстват тъга, радост и гняв. Дори още по-интересно е колко много приличат на нас. Малките слончета смучат хобота си за успокоение, също както бебетата смучат пръстите си.

Що се отнася до традициите, слоновете се привързват много един към друг в стадото. Когато някой от тях остарее или се разболее, останалите от групата му помагат да се храни, пие и върви. Когато и това не помага и слонът умре, приятелите му организират погребение, по време на което спират миграцията си, пазят тишина, скърбят и най-накрая погребват слона като изкопават дупка и покриват тялото му с пясък.

http://iskamdaznam.com/11873




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3786593
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия