Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2020 21:16 - Голяма илюзия за имперска сила: Част 1, VT Classic
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.09.2020 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Голяма илюзия за имперска сила: Част 1, VT Classic

Как мечтата на Neocon за вечна хегемония превърна Америка в кошмар

От  VT редактори  - 15 септември 2020 г.
            image

Подполковник Томас Едуард Лорънс (Лорънс Арабски) 1919

- Първоначално публикувано на 27 юли 2018 г. -

Малко американци днес разбират как Съединените щати са станали собственост на подкрепяния от Лондон неоконсервативен / десен алианс, израснал от институционалните сътресения в ерата след Виетнам.

Още по-малко разбират как нейната вътрешна мисия да поддържа останките от старата Британска империя постепенно преодолява американската демокрация и я заменя с бюрокрация за „национална сигурност“ по собствен дизайн.

Дължим плана на този план на Джеймс Бърнъм , троцкист, човек от OSS и архитект на неоконсервативното движение, чието изложение на Официалното и Реалното през 1943 г. Съвременните макиавелисти оправдаха възхода на олигарха и абсолютното управление на техния управленски елит. Но американците биха шокирани да открият, че настоящият ни политически кошмар дойде на власт с доброволното съгласие и сътрудничество на президента Джеймс Ърл Картър и неговия съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински; подпомагани от разузнавателни агенции в Европа и Близкия изток.

Може да се направи права линия между днешната политическа истерия и ерата на дясната съветска истерия от 70-те години на миналия век, тъй като Русия е обвинена в „намеса“ в американската демокрация. По същество тези обвинения са обсъдени задълбочено другаде. Според декана на американските разузнавачи Лох К. Джонсън, както се съобщава в Ню Йорк Таймс , Съединените щати са се намесвали широко в изборите на други държави.

И тогава има онова скрито „намеса“ зад намесата; Великобритания. Размерът на британските намеси в американската политика - поне оттогава - началото на 20 -ти век би шокирал дори най-благочестивите мажоретки на бившия агент на MI6 Кристофър Стийл и неговото „мръсно досие“. В случай, напомнящ на настоящата истерия на Америка около Русия, британското разузнаване дори се намеси със собственото си правителство още в средата на 70-те години, когато десните елементи на армията планираха държавен преврат на министър-председателя на труда Харолд Уилсън въз основа на информация, генерирана от собствена кампания за дезинформация за съветското влияние.

Всички мъже мечтаят, но не еднакво. Тези, които мечтаят през нощта в прашните вдлъбнатини на съзнанието си, се събуждат през деня, за да открият, че това е суета: но тези мечтатели на деня са опасни мъже, тъй като действат на своите мечти с отворени очи, за да го направят възможно. - Седем стълба на мъдростта, британски войник Т. Е. Лорънс

Телеграмата от Цимерман от 1917 г. и създаването на Британската координация по сигурността през 1940 г. пряко се намесва в американската политика от името на Великобритания. Но създаването през 1970 г. на Института за изследване на конфликти (ISC) от британския таен агент Брайън Крозиер бележи ключов преломен момент в трансформацията на официално санкционираната пропаганда.

Както бяха представени от Едуард Херман и Гери О "Съливан в тяхното проучване от 1989 г., The Terrorism Industry, „Лондонският Институт за изследване на конфликти (ISC) предоставя особено добре документирано казус за използването на уж„ независим “ институт като фронт за пропагандни операции на скрити разузнавателни агенции и корпоративни спонсори. " Целта на ISC беше да даде на дискредитираните десни, антикомунистически и антипрофсъюзни клишета във Великобритания легитимност.

„Институтът“ започна бързо в САЩ, като създаде съюз с Националния стратегически информационен център, NSIC, десен неоконсервативен мозъчен тръст, основан от Франк Барнет, Уилям Кейси и Джоузеф Курс през 1962 г. Първият голям триумф на ISC дойде в сътрудничество с ултрадесния Пинай Серкъл, когато Крозиер и неговото протеже Робърт Мос изготвиха специален доклад на ISC, който атакува легитимността на разрядката със Съветския съюз, наречена Европейска сигурност и съветския проблем .

Проучването, финансирано от групата на Pinay, не дава никакво отражение върху „съветския проблем“, който всъщност е старият „проблем на Русия“, който европейските империалисти са се надявали да разрешат от катастрофалния марш на Наполеон към Москва през 1812 г.

Като отдаден привърженик на Джеймс Бърнъм , Крозиер донесе в своя таен свят на десни бизнесмени, разузнавателни, полицейски и военни служители стратегически план за използване на медиите за преместване на западните демокрации към идеологическата десница, като измисля заплахи от комунистическа диверсия.

Решен да подкопае разрядката, Антоан Пиней беше толкова възхитен от двойното говорене на Крозие, че представи изследването лично на президента Никсън и Хенри Кисинджър и до 1975 г. групата беше организирана да направи своя ход към Вашингтон. По-малко от два месеца преди падането на Сайгон стартира Американският комитет на ISC (USISC), който ще действа като родителски орган на Вашингтонския институт за изследване на конфликти (WISC).

Във вакуума, създаден от Виетнам, екстремизмът на Крозие и Пинай вече не се разглеждаше като екстремен. Въпреки публичния скандал около използването на ЦРУ на „ Форум на Крозие“ като ложна новинарска услуга, базирана в Лондон, елитите във Вашингтон разгръщат червения килим, за да ги приветстват, включително Збигнев Бжежински и Джордж Бол . Под председателството на Бол WISC се появи истински кой е кой от бившия ЦРУ на високо ниво, неоконсервативни и десни влиятелни лица

imageNeoCons

От университета в Джорджтаун дойде първият президент на WISC Джеймс Теберж, чиито книги за съветското влияние в Карибите - помогнаха да се осигурят предлозите за сваляне на легитимно избрания леви президент на Чили Салвадор Алиенде. И тогава имаше Ричард Пайпс , антисъветският професор по история от Харвардския университет, който скоро щеше да бъде избран ръководещ неоконсервативна атака срещу ЦРУ, известен като Екип Б.

По думите на Лорънс Дж. Корб , старши сътрудник в Центъра за американски прогрес и помощник-министър на отбраната от 1981 до 1985 г., Пайпс и Екипът Б са истинската причина за неуспешните разузнавания, представени от 11 септември, поради техните пристрастия и небалансирана преценка. Но в крайна сметка мнението на Екип Б придоби влияние.

С назначаването на колегата член на WISC Збигнев Бжежински за съветник по националната сигурност на президента Картър, планът на британския разузнавач Брайън Крозие да подкопае процеса на разряд със Съветския съюз беше завършен. Вярата на Крозие „[целият] апарат за сигурност на Съединените щати е бил в състояние на почти колапс“, провокира поредния ход за намеса в американската политика.

Неговото решение беше тайна извън книгите „Агенция за разузнаване на частния сектор, която не е подчинена на правителство, но е на разположение на съюзнически или приятелски правителства за определени задачи, които поради една или друга причина вече не са били в състояние да се справят ... „[S] разкрива операции за борба с подриването във всяка държава, в която такива действия се считат за осъществими.“ Брайън Крозиер и Збигнев Бжежински бяха на едно мнение, когато ставаше въпрос за невярване във „взаимно съжителство” или споделяне на властта със Съветския съюз и членството на Бжежински в WISC го доказа. Благодарение на члена на WISC Ричард Пайпс и Екипа Б, Бжежински вече може да внесе британската радикална дясна формула за социална промяна направо в Овалния кабинет.

Бжежински създаде структура, която насочва всички изпълнителни решения в два комитета, Комитет за преглед на политиката (КНР) и Специален комитет за координация (ВКС), председателствани от него. След това Картър издигна съветника по националната сигурност до ниво кабинет и превратът в двореца завърши. Както припомня неоконсервативният автор Дейвид Дж. Роткопф в книгата на ZBIG от 2013 г. на Чарлз Гати , „Това беше първа бюрократична стачка от първия ред. По същество системата дава отговорност за най-важните и чувствителни въпроси на Бжежински. "

Друга операция, инициирана от Бжежински през 1977 г., е Националната работна група (NWG) , посветена на разпалването на етническото напрежение сред ислямското население в региона на Южна Азия. След това Бжежински продължи към ядрената политика, където промени структурата на SALT и след това подправи преговорите срещу държавния секретар Сайръс Ванс. С разширяването на Бжежински възможности за ядрено насочване от 25 000 на 40 000 и екипите за тайни действия, саботиращи зад съветските линии от началото на 1977 г. нататък, посланието беше ясно; SALT и Dйtente се разкъсват, както и самите предположения, на които се основават и двете.

image.

До 1978 г. планът на Бжежински да използва Китай като оръжие срещу Съветите се развива в Афганистан. Марксисткият преврат през април 1978 г. срещу братовчед на краля, Мохамед Дауд изигра „предсказанията“ на Бжежински за съветски план за включване на Персия и Южна Централна Азия в съветската сфера и в крайна сметка превземането на Близкия изток. Ванс отхвърли аргумента на Бжежински.

Превратът изненада както Съветите, така и Държавния департамент, а лидерът на преврата Хафизула Амин повдигна съмнения от двете страни на оградата като непредсказуем агент провокатор. Амин беше взел пари от ЦРУ и бе начело на афганистанската студентска асоциация по времето, когато тя се използваше като инструмент за набиране на ЦРУ за бъдещи лидери от Третия свят. Сега Амин беше един от тези лидери и Ванс изпращаше твърд и разумен американски посланик в Кабул на име Адолф „Спайк” Дъбс, за да се справи с него. Резултатът ще промени света и ще завърши с трагедия за всички.

В интервю, което проведохме през 1993 г. със Селиг Харисън - бивш външен кореспондент на Вашингтон пост и старши сътрудник на фондация Карнеги - посланик Дъбс дойде в Кабул през лятото на 1978 г. с мисия: да доведе афганистанския лидер Хафизула Амин на американска страна и да задържи руснаците навън.

Съветникът по националната сигурност на президента Картър, Збигнев Бжежински, е създал по-голяма мисия: натиск върху Амин да привлече Съветите чрез дестабилизация и след това да ги държи обвързани и да им даде свой собствен Виетнам. По времето, когато посланик Дубс пристигна в Кабул, Афганистан се превърна в нула за дългоочакваната антисъветска кампания за дестабилизация, организирана от Бжежински и проведена от операция по разузнаване на книги, известна като Сафари клуб .

„Клубът“ представляваше истинската същност на етоса на ЦРУ; автономна организация за тайни действия с глобален обхват, извън юрисдикцията на американския надзор и никой не отговаря. Спиноф на десния Pinay Cercle , клубът Safari е действал неофициално в Близкия изток и Африка от години. Но клубът намери своето истинско призвание след изслушванията на Уотъргейт и Църковния комитет по 30 години преврата, прикриването и убийствата на ЦРУ.

Управляван от френския граф Александър дьо Маренш, шеф на френското външно разузнаване, клубът включваше шаха на Иран, краля на Мароко Хасан II, президента на Египет Ануар ал Садат, Камал Адам, ръководител на разузнаването на крал Саудитска Арабия Фейсал и иракския силен човек Саддам Хюсеин. Още по-важно, до 1976 г. клубът „Сафари“ се превърна в истинското ЦРУ, тайно финансирано от шефа на разузнаването на Саудитска Арабия Камал Адам чрез Bank of Commerce and Credit International (BCCI) и изчерпано от американското посолство в Техеран.

Copyright © 2018 Fitzgerald & Gould Всички права запазени

Голямата илюзия за имперска сила: Серия от 2 части

  • Част 1: Как мечтата на Neocon за вечна хегемония превърна Америка в кошмар
  • Част 2: Трагичният империалист: Бжежински, Афганистан и краят на императорите

ЗА АВТОРИТЕ: Пол Фицджералд и Елизабет Гулд са авторите на „ Невидима история: Неразказаната история на Афганистан , Пресичане на нулата”, войната AfPak в прелома на Американската империя и „Гласът” . Посетете техните уебсайтове на invisiblehistory и grailwerk.com




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39750111
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031