Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2018 21:56 - Алания
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 6333 Коментари: 13 Гласове:
18

Последна промяна: 10.08.2018 06:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Аланите (на гръцки: Αλανοι) са един от интересните народи от Античността и Средновековието. Приема се, че техни наследници са днешните осетинци, чието самоназвание е Ирон. През І век пр. н. е. те са споменати за пръв път от Страбон в неговата “География” с името Аорси (Αορσι). В китайската хроника “Хау Ханшу” от ІІ век страната им е наречена Аланляо (на китайски: 阿蘭聊; пинин: Alanliao). Прието е да се смята, че аланите са източноирански народ, клон на сарматите и близки до масагетите. Аланите са важни за нас, българите поради факта, че векове наред те са били съсед на древните българи северно от Кавказ. Те имат своето присъствие в българската история, защото са били част както от Стара Велика България, така и от Дунавска България. Не е тайна, че много алани идват южно от Дунава заедно с българите на Канас Юбиги Аспарух, като участват в изграждането на Първата Българска Империя. Алани се заселват в България също по времето на Втората Българска Империя при Цар Теодор Светослав (1300 – 1322). Думите Алан и Ирон се извеждат от Ариан, което на авестийски и санскрит значи Благороден. През вековете те са били наричани с различни имена от други народи, например: аси, ази, ас, ос. От грузинското им название оси произлиза днешното им име осетинци. През 555 Захарий Ритор изброил 15 народа, които живели на север от Кавказ. Между тях той посочил само българите, които имали градове и аланите, които имали 5 града. Всички останали народи били номади. Интересно е, че българи и алани не само са били съседи векове наред, но и са имали сходен бит, култура, дори език. Любопитен факт е, че националните носии на съвременните осетинци, особено мъжкото облекло, силно приличат на българските. Има и немалко думи с общ корен в двата езика.

В началото на І век от н. е. аланите се настанили в земите по средното и долно течение на Дон. От І до ІV век те оглавили силен съюз на сарматски племена. През ІІ и ІІІ век създавали ред проблеми на Римската империя, като нахлували в нейните дунавски и кавказки провинции. Те били описани като войнолюбив народ през І век в римската литература. През 370 аланите били разбити от хуните. Като резултат те били разделени на 2 групи. Първите останали да живеят на север от Кавказ, а вторите се отправили на запад и заедно с германските племена вандали и свеви нахлули през 406 в римската провинция Галия. Аланите на Респендиал се включили през 409 в похода на вандалите на Иберийския полуостров. През 418 аланският крал Атас бил убит в битка с вестготите и поданиците му помолили вандалския крал Гундерик да приеме аланската корона. В 429 вандалите и аланите се прехвърлили в Северна Африка, където създали държава, чийто владетел се наричал Крал на вандали и алани (Rex Wandalorum et Alanorum). Държавата им се намирала върху бившата територия на Картаген. В Иберия аланите създали свое кралство в Лузитания (Португалия) и около Картахена. В Галия се заселили около Орлеан и Валанс, но били въвлечени във войните между франки и вестготи и скоро те престанали да съществуват като самостоятелна общност.

Останалите да живеят на север от Кавказ алани явно са станали част от Стара Велика България. В началото на VІІІ век те успели да създадат в Северен Кавказ в земи на днешна Северна Осетия и Черкезия централизирана аланска държава, която в източниците била наречена Алания. Столица бил град Магас. През Х век в началото аланите приели православното християнство от Византия, но впоследствие те попаднали под зависимостта на Хазарския хаганат. Това станало след битката в 920 с хазарския хаган Аарон ІІ, в която аланският цар бил пленен. Аланите изгонили византийските духовници и станали съюзници на Хазария до нейното разпадане около 960. След това аланите сключвали съюзи с Византия или Грузия за защитата им от печенеги и кумани (половци, кипчаци). В 1187 например аланският княз Давид Сослан се оженил за грузинската царица Тамара и така съюзът им бил закрепен чрез брак. Алания просъществувала като независима държава до 1238 – 1239, когато тя била унищожена от монголските нашествия. Монголите изтласкали аланите на юг в Кавказ. Езикът им се разделил на 3 диалекта: Дигор (днес в западната част на Северна Осетия), Ирон (в останалата част на Осетия) и Яс. Третият диалект на осетинския език Яс бил говорен в Унгария почти до края на ХІХ век. Той именно е дал името на румънския град Яш (Iaşi). През ХVІІ век в областта Дигор бил въведен исляма чрез съседите кабардинци, а след 1767 Ирон бил под руско управление и там се разпространило православието. Днес осетинците, за които се смята, че са преки наследници на аланите, са разделени в две държави. Република Северна Осетия – Алания (със столица Владикавказ) е автономна република в рамките на Руската федерация, а Южна Осетия (столица Цхинвали) доскоро беше автономна република в Грузия. След интервенцията на Русия и последвалата кратка Руско – грузинска война през 2008, Южна Осетия е окупирана от руски войски (подобно на Абхазия, друга автономна република в Грузия) и е обявена за независима държава, която досега е призната само от 5 държави: Русия, Никарагуа, Венецуела и малките Тихоокеански острови Науру и Тувалу.

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
10.08.2018 11:02
Знаех само футболният клуб "Алания"
Сега научих и за народа алани. Хубави момичета и момчета. Момчетата с калпаци - интересно.
цитирай
2. laval - Те и Северна Осетия
10.08.2018 11:33
са нарекли Алания. А момчетата, ако не знаеш, че са осетинци, спокойно можеш да ги вземеш за българи.
цитирай
3. syrmaepon - И последните две снимки чии са ? Във ...
10.08.2018 12:03
И последните две снимки чии са ? Във всеки случай едва ли са на осетинци

https://www.google/search?q=осетины&client=opera&hs=WXl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiWrv6IkOLcAhXoNJoKHTZjBVMQsAR6BAgAEAE&biw=1422&bih=746
цитирай
4. syrmaepon - Генетичните изследвания и проекти ...
10.08.2018 12:05
Генетичните изследвания и проекти все още не са съвсем потвърдили една хипотеза , а именно за генеалогична връзка на осетинците с древните алани. Въпросът е спорен.
цитирай
5. syrmaepon - Я очень груб с осетино-аланской ...
10.08.2018 12:10
Я очень груб с осетино-аланской фальсификацией, но только потому, что она стала «официальной», вернее, официозной. В качестве одной из дискуссионных гипотез версия о том, что из современных народов Кавказа именно осетины являются наиболее близкими наследниками древних и средневековых аланов вполне достойна существования в науке и в литературе. У этой гипотезы есть ряд обоснований и собственный набор более или менее убедительных доказательств; как и у нескольких иных гипотез есть свои обоснования и доказательства. Однако настоящая, серьёзная, неангажированная историческая наука не пришла к твёрдому и однозначному выводу относительно аланов и преемственности от аланов среди современных этносов. Ещё не пришла и, может, уже не придёт, так как свидетельства о веках минувших весьма ограничены и мы можем изобретать только новые интерпретации уже имеющихся источников. В такой ситуации провозглашать осетинов «аланами», Осетию «Аланией» — это верх некорректности, хамства, популизма, фальсификаторства и «администрирования» истории. Таким образом отметаются с порога все научные сомнения, возражения, все иные теории и взвешенный академический взгляд на историю. Вместо истории мы получаем футбольный клуб «Алания» и одноимённую республику.

http://www.gumilev-center/pochemu-osetiny-ne-alany/comment-page-3/
цитирай
6. laval - Снимките
10.08.2018 12:47
са точно на осетинци. Взел съм ги от статия, посветена именно на тях. Колко до спора дали произлизат от аланите или не, просто не бих желал да се включвам поради липса на достатъчно информация по въпроса. Ясно е само, че те живеят в земята на Алания.
цитирай
7. shtaparov - Генетичните изследвания и проекти ...
11.08.2018 23:02
syrmaepon написа:
Генетичните изследвания и проекти все още не са съвсем потвърдили една хипотеза , а именно за генеалогична връзка на осетинците с древните алани. Въпросът е спорен.

Въпросът ще бъде спорен докато Осетия е в ръцете на руски колониалисти. Стане ли обаче свободна,доказателства веднага ще се намерят.
цитирай
8. laval - Съгласен
12.08.2018 19:30
с последното. Но Русия едва ли ще допусне Северна и Южна Осетия да се обединят в една независима държава. Това противоречи на нейната имперска политика.
цитирай
9. syrmaepon - Ако може заглавие и автор. Няма такива осетинци, прочела съм десетки техни статии на руски
13.08.2018 14:01
laval написа:
са точно на осетинци. Взел съм ги от статия, посветена именно на тях. Колко до спора дали произлизат от аланите или не, просто не бих желал да се включвам поради липса на достатъчно информация по въпроса. Ясно е само, че те живеят в земята на Алания.

цитирай
10. syrmaepon - Не съм много убедена в това, цялата осетинска интелигенция е проруско настроена
13.08.2018 14:08
shtaparov написа:
syrmaepon написа:
Генетичните изследвания и проекти все още не са съвсем потвърдили една хипотеза , а именно за генеалогична връзка на осетинците с древните алани. Въпросът е спорен.

Въпросът ще бъде спорен докато Осетия е в ръцете на руски колониалисти. Стане ли обаче свободна,доказателства веднага ще се намерят.


Те имат проблем с Грузия, Русия също. Целият конфликт започна, когато Грузия започна сближение с НАТО, което е твърде показателно. Впрочем, голяма част от етногенезиса както на балкарците тъй и на осетинците включва грузински субстрат. По изгодна за осетинците не е аланската теория, а автохтонната, за да защитят правото си на някои територии, които грузинците считат за исконни, дори има такава в научните среди. Но сред осетинците тя няма много привърженици. Всички се бият за аланското наследство - защо ли ?...)
цитирай
11. laval - Всъщност
13.08.2018 14:49
се оказа, че снимката съм я взел от блога на havel. Ето я и конкретната статия:
АЛАНИ И СКИТИ
http://havel.blog/history/2013/03/12/alani-i-skiti.1063372
цитирай
12. syrmaepon - Изписва ми, че не може да намери линка
14.08.2018 13:17
laval написа:
се оказа, че снимката съм я взел от блога на havel. Ето я и конкретната статия:
АЛАНИ И СКИТИ
http://havel/history/2013/03/12/alani-i-skiti.1063372


Но. Изобразените носии най-вероятно се оформят по-късно в Османската империя и са характерни за Балканите и Кримския полуостров - кримски татари. По интересни са самите шевици. В Кавказ няма такива носии, тъй като тяхната "мода" е силно повлияна от Персия предполагам. Средновековните алани, хазари и българи са носили по-различни дрехи, макар и да може да търси някаква далечна прилика. Това което отличава хазарските и аланските мъжки дрехи, е че с по-дълги поли, а за българите пише в източниците, че са харесали хунските къси горни дрехи. Трябва да се прави разлика между средновековен алан
http://historic2x2/t116-topic

и

Съвременен кавказец / няма значение какъв, носиите си приличат/
http://tanci-kavkaza/wp-content/uploads/2017/04/sovremennye-alany
http://tanci-kavkaza/alany/

На територията на средновековна Алания днес живеят ингуши, чеченци, балкарци / таулу/, карачаевци, осетинци. Така, че претендентите са доста )))))))

цитирай
13. shtaparov - се оказа, че снимката съм я взел от ...
16.08.2018 02:12
syrmaepon написа:
laval написа:
се оказа, че снимката съм я взел от блога на havel. Ето я и конкретната статия:
АЛАНИ И СКИТИ
http://havel/history/2013/03/12/alani-i-skiti.1063372


Но. Изобразените носии най-вероятно се оформят по-късно в Османската империя и са характерни за Балканите и Кримския полуостров - кримски татари. По интересни са самите шевици. В Кавказ няма такива носии, тъй като тяхната "мода" е силно повлияна от Персия предполагам. Средновековните алани, хазари и българи са носили по-различни дрехи, макар и да може да търси някаква далечна прилика. Това което отличава хазарските и аланските мъжки дрехи, е че с по-дълги поли, а за българите пише в източниците, че са харесали хунските къси горни дрехи. Трябва да се прави разлика между средновековен алан
http://historic2x2/t116-topic

и

Съвременен кавказец / няма значение какъв, носиите си приличат/
http://tanci-kavkaza/wp-content/uploads/2017/04/sovremennye-alany
http://tanci-kavkaza/alany/

На територията на средновековна Алания днес живеят ингуши, чеченци, балкарци / таулу/, карачаевци, осетинци. Така, че претендентите са доста )))))))


Българите са носели точно такива дрехи- виж снимки на хора,които са потомци на Алцекови Българи в Италия и ще видиш. Ако ги сравним с народните носии на Балканите например веднага ще се убедим,че народните носии в днешна Македония са типични за "пра"-Българите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100719
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962