Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2017 17:35 - ВИЖТЕ ВЪЗХИТИТЕЛНИТЕ АНТИЧНИ ГРЪЦКИ МОЗАЙКИ НА НАД 2000 ГОДИНИ, КОИТО АРХЕОЛОЗИТЕ ОТВОЮВАХА ОТ ВОДИТЕ НА ТУРСКИЯ ЯЗОВИР БИРЕЧИК - видео
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 3763 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2017 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВИЖТЕ ВЪЗХИТИТЕЛНИТЕ АНТИЧНИ ГРЪЦКИ МОЗАЙКИ НА НАД 2000 ГОДИНИ, КОИТО АРХЕОЛОЗИТЕ ОТВОЮВАХА ОТ ВОДИТЕ НА ТУРСКИЯ ЯЗОВИР БИРЕЧИК   image
Мозаечният музей в град Газиантеп "Зеугма" (гр. Ζεῦγμα означава мост или преминавам на древногръцки език), се нарежда сред най-ценните културни забележителности в Турция, тъй като съхранява визуални свидетелства за преобразяването на един древен елински град в гарнизонна база на легионите на Римската империя – потопеният Зеугма, където се намира днешен Низип. Археолозите са на мнение, че Зеугма е единственият подобен град, намиращ се на толкова важно от геополитическа гледна точка място, позволявайки на съвременните изследователи да изучават трансформациите, които са се случили преди повече от 2000 години по тези земи след завладяването им от Римската империя. За историята на Зеугма може да се изпише много, но не това е целта на тази статия, а преди всичко да експонира откритите в този древен град, част от античното царство Комагена, антични мозайки, пренесени в музея в Газиантеп, който се намира на около 45 километра от Низип.
  Градът привлече върху себе си вниманието на международната общност на археолозите, когато се разбра, че до 30 процента от площта му би могла да бъде залята с вода при достигането на максималния капацитет на водовместимостта на язовира на хидроелектрическата централа Биречик – част от енергиене на Зеугма мозайки и статуи и затрупването на частите, които предстои да бъдат наводнени и които някой ден ще бъдат изследвани от бъдещите поколения. "Сега би трябвало да съумеем да пренапишем историята на Зеугма от III век преди Новата ера до около X век след Новата ера", обяснява Ърли, а изпълняващият длъжността директор на Мозаечният музей в Газиантеп Кемал Серток допълва: "Чрез изучването на Зеугма можем да разберем много повече относно експанзията и администрацията на Римската империя, прекосяването на Ефрат, ежедневния живот в Месопотамия".     image
В действителност екип от турски и френски археолози работи по проучването на Зеугма години преди наводнението на античния град, започнало през май 2014 година, но така и не успява да си осигури необходимите инвестиции за цялостно и задълбочено изследване, разкопаване и реставриране на наследството, съхранило се по тези места през вековете. Широкото отразяване на бързото потъване на руините на антична Зеугма от страна на медиите се оказва ключът към така необходимото финансиране – американското научно учреждение Пакърд Хюманитис Инситут субсидира операцията по спасяването на разкопките с 5 милиона щатски долара.
    image
Притискани от време, експертите прескачат частта с планирането, което би им отнело три месеца – точно толкова, колкото изчисляват, че ще им трябва, да за изкопаят и подготвят за съхранение всичко, което може да бъде спасено. Кристиан Шнайдер – член на италианския екип – си спомня, как е трябвало да работи три дни и две нощи без почивка, за да завърши процеса по консервирането на мозайки, които предстои да бъдат наводнени. Въпросната процедура включва покриване на мозайки с хоросан, след това със специално платнище, а след това с пясък и камъни. По този начин произведенията на изкуството, до които археолозите достигат, могат да бъдат съхранени за хиляди години.
  Тези уникални многоцветни гръцки мозайки са на повече от 2000 години и са открити от археолозите в днешен Низип.     image
Детайлни мозайки като тези са украсявали домовете на хората с персонажи от Гръцката митология

 image   image

Археологическата общност е заинтригувана от осъществяването на разкопки в местността, когато до нея достига информацията, че градът е бил наводнен от намиращия се недалеч язовир.

image

При основаването му през III век преди Новата ера гърците кръщават този град Селеукея
    image
"Те са били продукт на въображението на съответния благородник. Не си представяйте, че той просто е трябвало да избере изображението от каталог", обяснява проф. Гьоркай от Университета в Анкара.
    image
"Те са си мислили за специфични сцени, за да пресъздадат специфично впечатление. Например, ако сте били на достатъчно високо интелектуално ниво, за да участвате в дискусии на литературни теми, бихте могли да се спрете на сцена като тази с трите музи"
    image
Това е мозайката от горната снимка след спасяването и реставрирането й.

image
Тук виждате Океан и Тетидатитан и титанида, брат и сестра – деца на Уран и Гея, и едновременно с това съпруг и съпруга
    imageimage
Посейдон – богът на моретата, на своята бойна колесница

image

Римската империя завладява града в 64-тата година преди Новата ера и го преименува на Зеугма, което означава мост или преминавам на древногръцки език.
    image
Градът остава във властта на римляните до 253-та година след Новата ера, когато е превзет от персийските Сасаниди.
  imageimage

Талия – музата на поезията и комедията

image
   










Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1845357
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930