Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 20:39 - Мария Магдалена - най-известната жена на света след Дева Мария , жената , която съобщава Възкресението , а не блудница...
Автор: nekonventsialen1 Категория: История   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2014 10:54


image

В каноничните евангелия има много Марии на пръв поглед: Мария от Витания, сестра на всеизвестните Лазар и Марта, Мария - Саломея, сестра на Исус, Мария, майката на Исус, Мария Магдалена и една неидентифицирана жена, която помазва Исус с миро и елей. За жалост в един мъжки Свят се е създало и т.нар. явление „Объркването на Мариите”.В Евангелието от Матей се споменава за Мария чак по време на кръстните му мъки и след това на Възкресението: „Там бяха също и гледаха отдалеч много жени, които бяха  последвали Иисуса от Галилея и Му служеха„...между тях бяха Мария Магдалена и Мария, майка на Иакова и Иосия, и майката на Зеведеевите синове...И като мина събота, на разсъмване, в първия ден на седмицата, дойде Мария Магдалена и другата Мария да видят гроба.“ И за предубедените е несъмнено , че  Мария Магдалена е била от жените, служещи на Исус като негова вярна последователка. Ролята й става още по-голяма при положение, че вижда Исус първа след Възкресението.
   Но...В книгата „Загадката на Граала” Лорънс Гарднър предоставя извадки от интересен сборник на Джакопо ди Воражин. Част от него е и Lй gende de Sainte Marie Madaleine (“Легенда за Св.Мария Магдалена”). Друг автор Рабан, също дава сведения за Мария, които се препокриват с тези на Джакопо.  Гарднър казва, че тези автори са черпели информация не от кого да е, а от самата Римокатолическа църква! Всъщност от една страна, наследството на Мария е очернено, но от друга страна има някои ръкописи за нея в библиотеките на някои средновековни манастири. Според Джакопо и Рабан тя е дъщеря на Сир, който е от сирийски произход и е от царски род. Майката е Евхария, която също е от царско потекло. Рабан също казва, че Евхария е потомка на царска израилева династия. Това не е Давидовата династия, към която принадлежи Исус, а династията на Хасмонеите. Джакопо пък дава обяснение за произхода на прозвището Магдалена. Той го свързва „със замъка във Витания”- кулата (migdal). Тази кула(migdal) e свързана с високо обществено положение и замъкът се получава в наследство.
   В Стария Завет има един пророк Михей, който казва : „А, ти куло на стадото, хълме на Сионовата щерка! При теб, ще дойде и ще се върне предишното владичество, царството - при дъщерите йерусалимски!” - „куло на стадото” Magdal - eder. Magdal освен кула означава и “Наблюдателница”.  Явно е, че с този обществен статус е наричана и Мария. . Мария е един светъл и ярък образ на женска сила и издръжливост. В гностичните евангелия се казва, че тя е Apostolina Apostola - апостол на апостолите, както и Illuminata Illuminacea -просветената, която просвещава.
  Франк С. Мид в книгата си "Кой кой е в Библията" пише: "Мария Магдалена 1900 години стои на позорния стълб, обливана в мръсотия, но на този позорен стълб би трябвало да бъдем поставени ние. Тази Мария никога не е била блудница, никъде няма факти, че е била развратна жена. Единственото, което знаем, е, че е била болна. И че Христос я е излекувал."В "Международната библейска енциклопедия" се твърди: "Идентифицирането на Мария Магдалена с грешница е невъзможно за всеки, който следи внимателно повествованията и не пропуска детайлите." А от текста на Библията може да се направи заключение, че тя е била една от влиятелните жени в Магдала, която се е отказала от високото си положение заради служба на Исус или пък защото изпитвала огромна благодарност към него.Във всеки случай от каквото и да е страдала Мария Магдалена, Христос я е изцелил, и тя става предана и изпълнена с вяра. Негова последователка, приобщена към неговата висока вяра и придобила истинска духовна сила. Знае се, че е могла първа да погледне в гроба на Исус без страх и съмнение.
  Йоан, очевидец на събитията от това неделно утро, ги описва така, като че ли виждаме градината и намиращата се там гробница, където идва Мария заедно с други жени, носейки благовония, за да завърши балсамирането. Жените се безпокоят от едно - кой ще им помогне да отместят камъка, който закрива входа. Мария Магдалена, която върви отпред, вижда, че големият кръгъл камък е отместен и гробницата е празна. Обляна в сълзи, чува глас: "Мария!", и тя с възгласа "Равви!" се хвърля в краката му. "Не ме задържай, Аз още не съм се възнесъл към Моя Отец, а иди при Братята ми и им кажи, че възхождам към Моя и Вашия Отец и към Моя и Вашия Бог."
  Две хилядолетия по-късно богословите все още спорят за тези тайнствени думи. Може би любовта на Мария е трогнала сърцето на Господ и той, възхождайки към Своя Отец, е спрял, за да пресуши сълзите й. А нейната вяра е била отговорът. Така Мария Магдалена става първата свидетелка на възкресението.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nekonventsialen1
Категория: Политика
Прочетен: 121184
Постинги: 159
Коментари: 92
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930