Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2013 11:25 - Ах, тази загадъчна спирала!
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 12523 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 19.01.2017 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



В Магура са познавали космоса добре.
Знаели са, че Земята обикаля около Слънцето.


Сега, като съм се заел да си обработвам статиите, за да ги направя част от книга, стигнах до статията си за магурския календар. Гледам, гледам и не съм напълно съгласен със себе си. И аз като учените искам всичко да ми е подредено и да не ми се разбърква с нови неща, още повече с противоречащи на предишни тези, обаче се налага да ги разширя.

Всичко идва от Луната и Земята. Има в Магура една поредица от символи, които разчетох като Луна в различните й фази.

image
Тези фигури произхождат от стилизирането на изобразената в Магура Богиня-майка.
image    image
Ясно е, че тя е жена, като женствеността е особеност и на Луната. Освен това, Луната се свързва с ума, подсъзнанието, душата, а същото се отнася и за символите по-горе. Известно ми е, че думата Луна не е българска, но се чете много добре със значението на българските букви. Л е телесното, У е въвеждането, Н е душата. Тогава ЛУНА значи тялото, което въвежда душата. А знаем, че бог вдъхва душата в човешкото тяло, но явно Библията пропуска да ни каже, че това прави женската част на божеството, а мъжката вселява духа. Затова се Бал, Баал и Бел. Б е онова, кеото е подготвено да се създаде. А и Е са мъжки букви, носители на духа. Те са сили. Л е телесното. Оказва се, че името на мъжкия божествен аспект е Бал, а на женския е Луна. И четирите символа горе със сигурност значат Луна.
image
Последния път, когато се опитвах да разбера календарната система на Магурската култура, използвах точно значението "Луна" на тези символи, а сега е очевидно, че то е "Земя". Тази двойственост и нееднозначност на рисунките от Магура е много голямо затруднение, но е и тяхната гениалност. Оказва се, че те не разглеждат Луната и Земята като отделни! Нито разглежда Земята и Слънцето като отделни. Няма символ просто за Земя, а има символи за Земя в зависимост от положението й около Слънцето. Излиза, че според тях не е възможно нещо да се разглежда идеализирано, а само в действителните си взаимовръзки с всичко. Ние сега имаме толкова много теории, защото сме направили компромиса на идеализацията и откъсването от взаимовръзките, то това запраща тези теории направо в кошчето! Те са един продукт на виждането, че човекът може да се отдели от природата. А в това няма истина. Затова магурският начин на мислене е напълно друг, затова всеки две фигури са винаги свързани. Затова всичките фигури съставляват такова неразбираемо множество. Най-мнлкото, защото по принцип се опитваме (поне аз) да ги разберем една по една, а те тогава се изпразват от смисъла си и стават неразбираеми.

Щом тези символи означават и Земята, тогава нещата стават дори по-интересни отвсякога.

image
Една обиколка на Земята около Слънцето представлява една земна година, на което се основават и болшинството от календарите. Дори да отчитат и други цикли, то несъмнено включват и този.

Като махнем много от подробностите, които разсейват, се получава схемата отдолу:

image
В нея в центъра е Слънцето. Около него има четири символа, показващи Земята в различните особени местоположения, които я карат да изглежда и да се държи по различни начини. Вероятно, това е календар от гледна точка на местоположението на България. Той има четири сезона. Това се демонстрира чудесно от следната фигура:

imageimage
Това е броене на рабош, за което в блога вече беше казано, че е характерно за Магура и района, като наблизо се намира и селото Рабиша, чието име навярно произлиза от думата рабош. Вертикалната черта значи, че броенето е завършено и с това отброяванията са именно четири. Символът е така разположен в композицията, че указва, че се отнася за цялата композиция, а за не нейн отделен компонент. 
image
Най-вляво е символ, който силно наподобява символа на Коледа. Той беше подробно разгледан назад в статиите. Считам, че тук означава точно Коледа или зимото слънцестоене. Известно е, че през зимата Земята е разположена най-близо до Слънцето. Точно този символ в композицията е разположен най-близо до Слънцето. Диаметрално срещу него е лятното слънцестоене.

Особеност е, че "север" се пада от нашата страна, а не както е съвременните карти. Това особено разположени на север "отдолу на картата" е налично и при Петроглифа, така че не е някакво единично изключение, а е правило.

image
Най-вдясно е символът на есенното равноденствие, който е показан на изображението отгоре. Диаметрално срещу него е разположен символът на пролетното равноденствие.

Прави впечатление, че е било известно въртенето на Земята около Слънцето! Също и посоката му. И не само това, но и разстоянието от Земята до Слънцето, както и екваториалната изпъкналост на Земята. Затова тя нарочно е изобразена като елипса, а не като кръг. 

image
Между пролетното равноденствие и лятното слънцетоене нарочно е разположена групата от квадратчета, за да покаже, че става дума за разстояние между двете. Разстояние във време - това са дните на сезона. Двете черти отгоре значат, че това нещо се повтаря още два пъти, т.е. три пъти за сезона. Това са месеците. За годината са общо 12.

image
Точно отляво на композицията със Слънцето е налична "звезда" с 12 лъча. Интересното е, че то в действителност не е звезда, а са две концентрични окръжности, разделени на 12 сегмента. Това указва, че нещото се върти, т.е. повтаря се периодично. А не да ми обясняват български археолози, че не са били толкова примитични, че не са имали сезони и месеци. Вижда се от самолет, че са имали.
Броят на тъмните квадратчетата точно под Слънцето е 27. Това, умножено по три, както стана ясно от двете линии отгоре, прави 81, което е почти колкото дните в съвременните сезони. Сега един сезон има около 91 дни. Как са се додавали останалите 10 не ми е известно. Възможно е да е свързано с указаните като допълнителни дни вдясно от композицията:


image
И сега, може би, най-интересното от всички неща в тази статия. Съвременно представяне на въртенето на Земята около оста си и на прецесията на оста:


image
Изображението без съмнение много прилича на символа от Магура:

image
Прецесията на оста води до там, че с времето имаме различна полярна звезда. Северният полюс описва път през звездното небе в процеса на своето преместване.

image
Съвременната наука е изчислила както миналите му положение, така и бъдещите. Удивително е, че се получава точно същата спирала като тази, която е описана около Слънцето!

image image Ах, тази загадъчна спирала!

Подобрен вариант с високосна година:

image Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
9



1. anonimen65 - hmmmm
15.01.2013 17:43
interesni neshta,koito hvurliat v dulbok razmisul.niakoga kato uchenichka niakude iz niakoia apokrifna knijka biah chela che v bulgarskata godina imalo dni,koito ne vlizali v v kalenadara bili v kraia na starata i nachaloto na novata.mislila sum po tozi vupros togava i neznaino zashto sum reshila che tova sa mrusnite dni za naroda ot suvremennia hristianski kalendar.niamate li vuv vashia krai takova neshto kato mrusni dni v koito ne se raboti?
цитирай
2. get - - Не знам дали ще ви бъда от полза. . . ...
15.01.2013 22:01
- Не знам дали ще ви бъда от полза ... Но ?
- Мен също ме интересува силно "шахматният" мотив ? - като от този "кратер от Дипилон" (обърнете внимание на основен/централен мотив погребението) - http://www.theslideprojector.com/art3/art3lecturepresentationssummer/art3lecture12.html
- Обърните внимание, на савана над него ... "шахматен мотив" ? - той не се среща само при тази ваза ... среща се и пи други съдове от "архаичният период" на керамиката, която и приписват "етносност" ... тоест "гръцка". -
http://www.greek-thesaurus.gr/images/p5/Krater.JPG
- Същият мотив се среща при егидата-тоест висящата под античните щитове материя ... много често, същата носи този "шахматен мотив" ?! ... за мен това е някаква символика ... нещо, като указания код-шифър ... подсказващ преминаването ни от един в друг ... от Този в някой от Другите светове(които като брой са минимум още два) ??!

- Някои автори от античността, правят коментарии, че това било своеобразна схема-код на стъпките на хорото, което древните играели в чест на Богинята майка.(крито-минойска култура)

- Утробата на същата(богинята), често се е изобразявала, като спирала или лабиринт ?! - в контекста на последното, "хорото-танца ... последователността на стъпките(постъпките) ни извеждат от настоящата ни битийност ... и ни отправят в някакъв друг свят ли ... измерение ли ?! - не знам, не мога да бъда категоричен(все още) ?

- А относно символа-смисъл на Бел(а) ... може да се говори много, защото той е много стар ! - първият му храм от Шумер(зикурат) ... Херодот го нарича "Бел-Таурус"(казвам го по памет, но определено не греша).
В юдейската и пост ней, християнска литератури това име ... вече е преиначено !

- Така че, следва да се търси поне от 2 000 г. пр.н.е. и от по стари сведения, по-скоро символика !

- Успех !
цитирай
3. kikowsky - Get, снимките ми харесаха много :) ...
16.01.2013 08:43
Get, снимките ми харесаха много :) На тях има не само шахматни мотиви, но и още нещо. Там има равностранни триъгълници - обърнати нагоре и обърнати надолу. Обърнатият нагоре е Бал, а обърнатият надолу - Богинята-майка. Те са две противоположни проявления на едно и също и заедно създават шестоъгълника.
И много ти благодаря, защото, като го видях така, проумях нещо за зигзагите :) Те произлизат от двата триъгълника и тяхното редуване :)
цитирай
4. monolith1 - Интересна теза
16.01.2013 20:28
Имаш една грешка обаче относно слънцестоенето.

Ето правилното:
- през лятното слънцестоене Северното полукълбо е по-близо до Слънцето.
- през зимното слънцестоене Северното полукълбо е по-далеч от Слънцето.
цитирай
5. kikowsky - Монолит, имаш право, но не докрай. ...
17.01.2013 08:44
Монолит, имаш право, но не докрай. През лятото Земята се намира в такова положение, че Слънцето огрява северното полукулбо под по прав ъгъл, което е причина тук да е по-топло. Действително може да се каже, че северното полукълбо през лятото си е по-близо разположено до Слънцето от южното, но промяната на сезоните не се дължи на това, а на ъгъла на падане на лъчите.
Земната орбита е леко елиптична, като разликата между най-малкото и най-голямото разстояние е 5 млн км. Най-близо до Слънцето се намираме, когато при нас е зима. Просто през това време сме така ориентирани, че лъчите падат твърде косо, а денят е твърде къс, за да е топло. През лятото е обратното. Въпреки, че сме с 5 млн км по-далече, наклонът ни спрямо Слънцето ни осигурява подълъг ден и огряване под по-прав ъгъл спрямо земната повърхност.
цитирай
6. kikowsky - Към 5. анонимен. Обяснението ти е ...
17.01.2013 08:53
Към 5. анонимен. Обяснението ти е много хубаво. И на мен ми се иска да е така и даже да намеря машините :)
Броенето на рабош, което е покано в композицията, може да указва период от 4 такива процеса, т.е. от 4 години, което значи, че за всеки 4 години се осъществява някакъв завършен цикъл. Това е високосната година. Твърде много елементи се четат твърде смислено с тезата, че това представлява годишния календар и затова намирам, че е вярна.
Възраженията за Слънцето са добри. Не разбирам достатъчно от токове и от Тесла. Но наистина това може да е бобина и да са показани магнитните силови линии.
цитирай
7. demograph - Шахматния мотив...
02.02.2013 00:11
Гетски, на територията на България има едни побити с камъни полета/само в Шуменско са 30-40 броя полета..!/, които са организирани винаги в подобни форми..после намерих някъде по сайтовете, че ги има много и по света. Дано да съм копнал връзките.
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2571828
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031